|

Uzman çavuşu şehit eden teröristler fotokapana yakalandı

Trabzon'nun Maçka ilçesinde geçtiğimiz günlerde Uzman Çavuş Osman Gazi Çetingöz'ün şehit olduğu çatışmanın ardından kaçan teröristlerin etkisiz hale getirilmesi için operasyonlar aralıksız sürüyor. Öte yandan uzman çavuşu şehit eden teröristlerin, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü tarafından bölgede yaban hayvanlarının varlığını tespit amacıyla araziye daha önce kurulan foto kapanlar tarafından görüntüledi.

Yeni Şafak
15:19 - 18/05/2017 Perşembe
Güncelleme: 15:35 - 18/05/2017 Perşembe
IHA
PKK'lı teröristler fotokapanlar tarafından böyle görüntülendi.
PKK'lı teröristler fotokapanlar tarafından böyle görüntülendi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye'nin çeşitli bölgelerine olduğu gibi Doğu Karadeniz Bölgesi'ne 2015 yılından itibaren yerleştirilmeye başlanan ve sayıları 100 civarında olan fotokapanlar, yaban hayatını izlemenin yanı sıra son dönemde bölgedeki terörist faaliyetlerin izlenmesinde de aktif rol oynamaya başladı.

Doğu Karadeniz'in zengin yaban hayatını görüntülemek için farklı alanlara yerleştirilen fotokapanlar sayesinde görüntülenmesi son derece zor olan nadir yaban hayvanlarını doğal ortamlarında gözlemlemek hedeflenirken, fotokapanların objektiflerine son olarak önceki gün Trabzon'un Maçka ilçesinde bir uzman onbaşıyı şehit eden PKK'lı grup, yöredeki ormanlık alanda fotokapana yakalandı.

Saldırıdan bir gün önceye ait olduğu bildirilen kayıtlarda sayıları 4-5 kişi oldukları belirlenen terörist grup, ormanlık alanda yürürken görüntülendi. Yerleştirildikleri bölgede harekete duyarlı olarak binlerce fotoğraf ve görüntü çekebilen fotokapanların son dönemde bölgedeki terörist faaliyetlerin takibinde de kullanılmak amacıyla sayılarının arttırılacağı öğrenilirken, elde edilen görüntüler ile sık ormanlık alandaki teröristlerin geçiş güzergahları belirlenecek.

Fotokapanlarca depolanan fotoğraflar belirli aralıklarla toplanarak analiz edilecek ve müdahale edilmesi gereken durumlarda değerlendirilecek. Sisteme dahil edilen GSM devreleri ile çekilen fotoğraflar birkaç dakika içinde ilgili kişilerin cep telefonlarına MMS veya elektronik posta adreslerine mail olarak gönderiliyor.

Öte yandan Maçka kırsalında bir uzman onbaşının şehit olması ile sonuçlanan terör olayından sonra bölgede askeri operasyonlar sürerken, Gümüşhane ve Giresun'dan bölgeye takviye komando timleri gönderildi.

Polis özel harekat ekipleri de operasyonlara destek verirken, havanın yağışlı ve sisli olması nedeniyle operasyonlar güçlükle ilerliyor.

#Maçka
#Trabzon
#Fotokapan
#Doğu Karadeniz
7 yıl önce