|

Vali, Bulgar Başbakan Yardımcısı'yla görüştü

Edirne Valisi Şahin'i ziyaret eden Bulgaristan Başbakan Yardımcısı Bachvarova, mültecilere yönelik olarak alınan önlemler kapsamıdna sınıra tel çit döşendiğini belirtti. Vali Şahin ise çitlerin kaldırılmasının gerektiğini ifade etti.

Yeni Şafak
18:17 - 16/10/2015 Cuma
Güncelleme: 15:24 - 16/10/2015 Cuma
IHA

Edirne Valiliği'nde gerçekleştirilen ziyaret sonrası Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Rumyana Bachvarova, basın mensuplarına açıklamalarda bulunarak, sınır iç güvenliği ve ekonomik işbirliği ile ilgili konularda Vali Şahin'e desteklerinden dolayı teşekkür ettiğini söyledi.



“TEL ÇİTLERİN BİR AN ÖNCE KALDIRILMASINI İSTİYORUZ”

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin de üç ana başlık altında görüşme gerçekleştirdiklerini dile getirerek, “Sel felaketlerinde bize yardımcı olmaları konusunu kendilerine ilettim. İkinci husus ise tel çit konusunda ısrarcı olduğumuzu, tel çitin kaldırılması gerektiğini söyledim. Bunun zaten başlangıçta geçici olarak yapıldığını ama devamlı şekle dönüştüğünü belirttim. Bir diğer hususta ise Edirne'de yaşadığımız mülteci olaylarının ardından kendisi başbakanları ve bakanlar kurulları olarak Edirne'de bu konuda gayret gösterenlere müteşekkir olduğunu ifade ettiler. Son olarak ben de aramızdaki ekonomik hususların geliştirilmesini istedim ve kendileri de bunu uygun gördüler, son derece memnun olacağını belirttiler” dedi.



“TEL ÇİTLER MÜLTECİLERE YÖNELİK ALINMIŞ BİR TEDBİRDİR”

Bachvarova, bir gazetecinin 'Türkiye sınırında bulunan tel çitlerin kaldırılması konusunda sürecin nasıl devam edeceğini' sorması üzerine “Güvenlik çitleri Bulgaristan Parlamentosu'nun almış olduğu bir karar. Fakat şunu da açıklamak istiyorum. Bu güvenlik çitleri göçmen ve mültecilere yönelik ülkemizce alınmış bir önlemdir. Türkiye ile dostluk bağlarımızı etkilemez. İkili ilişkilerimizi etkileyecek anlamda yapılmış bir olay değildir” şeklinde cevap verdi.



“İLLEGAL SINIR İHLALLERİNDE ATEŞ ETME HAKKIMIZ VAR”

Bir başka gazetecinin ise 'Bulgaristan sınırında bir Afgan uyruklu mültecinin öldürülmesi olayı nasıl gerçekleşti' sorusuna da Bachvarova, illegal yollardan yapılan sınır ihlallerinde ülkelerinin bir takım yetkileri olduğunu belirterek, “Öncelikle bu elim kaza için üzüldüğümü belirtmek istiyorum. Fakat buradaki durumun sınır ihlalinden sonra meydana geldiğini belirtmek istiyorum. İllegal bir geçiş sonrası yapılan bir kaza sonucu ölen bir mülteci hayatını kaybetmiştir. Sınır devriyemiz de işini yapmaya çalışmıştır” dedi.



'Mültecilerin sınır ihlalleri durumunda sınır devriyesi polislerin ateş emri var mı?' sorusuna ise “Tekrar altını çizmek istiyorum. Burada illegal bir geçişten bahsediyoruz. Bir ülke sınırını ihlalden bahsediyoruz. Tabi ki burada insani de bir durum var. Bizim bundan sonra yapmamız gereken insani duruma karşı bu tür kazaların yaşamadan ne tür önlemlerin alınabileceği hesaplamak. Ama tabi ki bu tarz illegal geçişlerde ülkemiz adına bazı haklar mevcuttur” ifadelerini kullandı.

#edirne
#bulgaristan
#sınır
9 yıl önce