|

Vesayetçilerin korkulu rüyası; Milli İrade

1876’da başlayan çift başlı yönetim devleti hep krizlere soktu. İttihaçılar eliyle Osmanlı’yı yıkılışa götüren süreç halk iradesine dayalı yönetim vaadiyle CHP’nin tek başına iktidar saltanatına dönüştü. 1946’da çok partili sisteme geçiş sağlansa da bugüne kadar 94 yıllık cumhuriyette 65 ayrı hükümet kuruldu. Son 15 yıllık sürecin dışındaki neredeyse tüm hükümetlerde vesayetin parmağı vardı. Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu vesayet sahiplerinin ve vesayetten beslenenlerin niçin hayır cephesinde buluştuğunu ve CHP’nin 1946’ya kadar estirdiği faşizm günlerini Yeni Şafak’a anlattı.

Yeni Şafak
13:33 - 20/03/2017 Pazartesi
Güncelleme: 13:42 - 20/03/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Vesayetçilerin korkulu rüyası; Milli İrade
Vesayetçilerin korkulu rüyası; Milli İrade

Türkiye, büyük kalkınma hamlelerinin temel kaynağını oluşturacak Cumhurbaşkanlığı sistemi için 16 Nisan'da referanduma gitmeye hazırlanıyor. 1876'dan bugüne uzanan iki başlı devlet yönetimiyle kayıpları telafi etme imkanı doğacak. Özellikle cumhuriyetin ilanı, tek parti dönemi ve ardından istikrarsız dönemlerde yaşanılanları Sakarya Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu Yeni Şafak ile paylaştı.



ÇİFT BAŞLI SİSTEM OSMANLI'YA DA KAYBETTİRDİ


Osmanlı'ya zorla ilan ettirilen meşrutiyet nedeniyle 8 devletin kaybedildiğini belirten Sofuoğlu, “Çift başlı yönetim sistemleri Fransız İhtilali'nden sonra ortaya çıktı. 1876'da Osmanlı'ya entegre edildi. Namık Kemal, Ziya Paşa ve ekibi Avrupa'daki meşrutiyet sistemini öğrenmeden Osmanlı'ya bu sistemi zorla kabul ettirerek gelecekteki felaketlerin önünü açtı. 1. Meşrutiyet ilanıyla Sırbistan, Romanya ve Karadağ, 2. Meşrutiyet'ten sonra da 5 devlet daha kaybedildi. Zaten bu sistem 1. Dünya Savaşı'nın galibi devletler tarafından, mağlup devletler olan Almanya, Avusturya ve Osmanlı İmparatorlukları'na empoze edildi. Bu imparatorlukların yıkılış nedeni de bu sistem. Şimdi imparatorluk, hanedanlık geri gelsin demiyoruz. Sadece çift başlılık ortadan kalksın ki başımızı kaldırabilelim” dedi.



SÖZDE CUMHURİYET GERÇEKTE CHP SALTANATI


1922'de saltanat kaldırıldıktan sonra CHP saltanatının başladığını söyleyen Sofuoğlu, “CHP'nin saltanat yerine Cumhuriyet rejimini tesis etmesi, milli iradenin tam manasıyla devlet yönetiminde hakim olmasından ziyade Batılılaşma'nın ilk adımı olarak atılmıştır. Saltanat yerine Cumhuriyet görünümlü totaliter bir rejim oluşturuldu. Bunun ilk örneği de İttihatçılar'dır. Önce 1908'de Osmanlı'yı yıkıp 1913'e kadar 5 yıl ülkeyi tek parti iktidarıyla yönettiler. Dillerinde demokrasi vardı ama 1913'te Bab-ı Ali Baskını'yla o dönemin meşru hükümetini darbeyle devirmiş, adeta kan dökerek iktidarı ele geçirmişlerdi. Osmanlı dönemindeki demokrasi Cumhuriyet'ten daha iyiydi. Çünkü 1923'ten 1946'ya kadar tek parti iktidarı hakimdi. Osmanlı'da ise İttihat Terakki ve Hürriyet İtilaf Partisi olmak üzere 2 büyük parti ve küçük çaplı bir sürü parti vardı. Yani CHP aile saltanatını kaldırıp


yerine 23 yıllık kendi saltanatını kurdu” diye konuştu.



ESKİDEN MİLLET, VEKİLİNİ DAHİ SEÇEMİYORDU


Sofuoğlu CHP demokrasisini şöyle anlattı: Tek parti döneminde seçimler 2 aşamalı yapılıyordu. Halk, doğrudan milletvekillerini değil, TBMM'ye girecek milletvekillerini belirleyecek kişileri seçiyordu. Halkın seçtiği kişiler milletvekilini belirliyordu. Yani halk doğrudan vekilini dahi seçemiyordu. Şimdi ise halka doğrudan Cumhurbaşkanı'nı seçme hakkı var. Sizce hangisi daha demokratik? Milli iradeden o kadar uzak ve korkuyorlar ki 23 yıllık iktidarlarında hiçbir uygulama için referandum yapmadılar. Ne istedilerse halka danışmadan yaptılar.







36 HÜKÜMET 1 YILDAN DAHA AZ GÖREV YAPTI


Halk, Cumhurbaşkanlığı sistemiyle Osmanlı'dan itibaren kaybettiği demokratik haklarını geri almayı sürdürmüş olacak. Hem Yasama hem de Yürütme'yi kendi seçecek. Yüzde 50 artı 1'i alan iktidar olacağı için istikrar da sağlanmış olacak. Bakınız, 240 yıllık ABD tarihinde 58 seçim yapıldı. Donald Trump 45. başkan. Türkiye'de ise 94 yıllık Cumhuriyet tarihinde 65 hükümet kurulmuş. 39. Başbakan görevde. 65 hükümetin 29'u 1 yıl üstü görev yapmış. 36 hükümet 1 yıldan az görevde kalmış ve 17 tanesi de 5 ya da daha az süre hükümette kalabilmiş. Çift başlılık nedeniyle bu ülkede ayda bir değişen hükümetler de oldu. Referanduma götürülen partili Cumhurbaşkanlığı sistemi Türkiye'de 27 yıl zaten uygulandı. 15 yıl Atatürk 12 yıl da İnönü partili Cumhurbaşkanı'ydı. Tek parti olduğu için hem kendisinden başka parti yoktu hem de Cumhurbaşkanı'ydı. Başbakanı da dilediği gibi atıyordu.




#Cumhurbaşkanlığı
#Referandum​
7 yıl önce