|

Yağmur sonrası yaz geliyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün tahminlerine göre, bu hafta yurdun büyük bir bölümü yağışlı geçecek. Hava sıcaklıkları gelecek hafta başından itibaren ise yaz mevsimi değerlerine ulaşacak.

Yeni Şafak
15:10 - 3/05/2016 Salı
Güncelleme: 15:42 - 3/05/2016 Salı
Hava sıcaklıklarının gelecek hafta başından itibaren yaz mevsimi değerlerine yaklaşacağı açıklandı.
Hava sıcaklıklarının gelecek hafta başından itibaren yaz mevsimi değerlerine yaklaşacağı açıklandı.

İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Şen, hava sıcaklıklarının gelecek hafta başından itibaren yaz mevsimi değerlerine yaklaşacağını açıkladı.



İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, yurt genelinde mevsim ortalamalarında seyreden hava sıcaklıklarının, çarşamba gününden itibaren ortalamaların 2 ila 3 derece altına ineceğini ve hafta sonuna kadar etkili olacağını belirtti.



Yurdun güneydoğusu hariç diğer bölgelerde yağış görüleceğine dikkati çeken Şen, "Son değerlendirmelerimize göre bu hafta sonuna kadar yurdun güneydoğusu hariç diğer bölgelerde yağışlar görülecek. Doğu'da ise hafta sonu dahil olmak üzere gök gürültülü sağanak yağışlarda yıldırım ve su baskını olasılığı yüksek. Pazartesi gününden itibaren de yurt genelinde hava sıcaklıkları önemli derecede artacak, yaz değerlerine yaklaşacak. Yağışlara ise bir süre ara var." değerlendirmesinde bulundu.



Meteorolojiden dün yapılan açıklamada, hafta sonuna kadar yurt genelinde hava sıcaklıklarının 6 ila 10 derece azalacağı duyurulmuştu.





Ege ve Akdeniz yağışlı havanın etkisi altına girecek


Ege Bölgesi'nin batı kıyılarında başlayacak sağanak ve gök gürültülü sağanağın kuvvetli olmasının beklendiği bildirildi.



Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, bugün akşam saatlerinden sonra batı kıyılarında başlayacak sağanak ve gök gürültülü sağanağın, gece saatleri ile yarın bölge genelinde kuvvetli olacağının tahmin edildiği belirtildi.



Açıklamada, kuvvetli yağışlar nedeniyle meydana gelebilecek ani sel, su baskını, yıldırım, lokal dolu yağışı, yağış anında kuvvetli rüzgar ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olunması gerektiği ifade edildi.



Meteoroloji 7'inci Bölge Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada ise, "Bölgemizde yarın Orta Akdeniz üzerinden gelen serin ve yağışlı bir havanın etkisine gireceği bekleniyor. Yarın akşam saatlerinde bölgemizin kuzeybatı kesimlerinde sağanak ve gök gürültülü sağanak şeklinde başlayacak yağışların, Çarşamba günü bölge genelinde görüleceği Pazar günü akşam saatlerine kadar aralıklı devam edeceği yağışların Çarşamba ve Perşembe günleri yer yer etkili olacağı mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığının yağışla birlikte hissedilir derece de azalacağı, rüzgarın Salı ve Çarşamba günleri bölge genelinde Perşembe günü ise Kayseri ve Sivas çevrelerinde güneyli yönlerden yer yer kuvvetli eseceği tahmin edilmektedir." ifadelerine yer verildi.



Açıklamada, beklenen kuvvetli rüzgar ve yağış sebebiyle meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı vatandaşların ve ilgilerin dikkatli olması konusunda uyarıda bulunuldu.



2 bölge için fırtına uyarısı


Akdeniz ve Doğu Karadeniz'in doğusunda fırtına beklendiği bildirildi.



Meteoroloji'den yapılan açıklamada, fırtına nedeniyle ulaşımda aksamalar gibi meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı uyarı yapılarak, "Akdeniz'de batı ve güneybatı yönlerden esmekte olan rüzgarın; yarın öğle saatlerinden itibaren etkisini artırarak 6 ila 8 (50-75 km/sa) kuvvetinde fırtına şeklinde esmesi tahmin edilmektedir. Fırtınanın; perşembe günü, günün ilk saatlerinde etkisini kaybetmesi beklenmektedir. Doğu Karadeniz'in doğusunda yarın sabah saatlerine kadar batı ve kuzeybatıdan 6 ila 8 (50-75 km/sa) kuvvetinde fırtına beklenmektedir. Fırtınanın; yarın sabah saatlerinden itibaren etkisini kaybetmesi beklenmektedir" denildi.




Kuvvetli rüzgar ve toz taşınımı uyarısı


Meteoroloji, Elazığ, Malatya, Bingöl, Tunceli ve Adıyaman'da kuvvetli rüzgar ve toz taşınımı beklendiği bildirildi.



Meteoroloji Elazığ 13. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada, son meteorolojik değerlendirmelere göre, rüzgarın yarın Elazığ, Malatya, Tunceli, Adıyaman ve Bingöl çevrelerinde güneyli yönlerden orta kuvvette, yer yer kuvvetli esmesi ve güneyli rüzgarla toz taşınımı oluşmasının beklendiği belirtildi.



Sağanağın yer yer çamur şeklinde düşebileceği kaydedilen açıklamada, kuvvetli rüzgar ve toz taşınımı nedeniyle görüş mesafesinde azalma, çatı uçması, ağaç ve direklerin devrilmesi gibi yaşanabilecek olumsuzluklara karşı vatandaşların ve ilgililerin tedbirli olmaları istendi.


#Meteoroloji
#Elazığ
#Malatya
#Bingöl
#Tunceli
8 yıl önce