|

Yangın kabusu

Bursa, Antalya, Osmaniye ve Çorum'da çıkan yangınlarda yüzlerce hektar orman kül oldu. Rüzgarın etkisiyle büyüyen Bursa’daki yangın, yerleşim yerlerinin yakınına kadar sıçradı. Alevlerin tehdit ettiği köylerden birisi tamamen boşaltıldı.

Yeni Şafak
04:00 - 30/08/2015 Pazar
Güncelleme: 23:56 - 29/08/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Bursa'nın merkez Osmangazi İlçesi'ne bağlı Aksungur Köyü ormanlık alanında yangın çıktı. Dün saat 17.30'da çıkan çam ağacı ormanındaki yangına Bursa Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri arazözlerinin yanı sıra havadan Balıkesir ve İzmir'den istenen helikopter ile müdahale edildi. Yangın kısa sürede rüzgarın etkisiyle Göynüklü, Çağrışan ve Gündoğdu Köyleri'nin ormanlık alanlarına da sıçradı.



MİNAREDEN ANONS


Alevlerin tehdit ettiği Çağrışan Köyü'ndeki cami hoparlöründen, herkesin tankerlerini su ile doldurmalı ve evlerini boşaltmaları konusunda anons yapıldı. Yangının büyümesi nedeniyle İstanbul, Yalova, Kocaeli ve Balıkesir itfaiye ekiplerinden yardım istendi. Bursa Sivil Savunma, AKUT, Mudanya Arama Kurtarma ekipleri yangın bölgesine yönlendirildi. Alevlere havanın kararması nedeniyle havadan müdahale edilememesinin çalışmaları olumsuz yönde etkilediği belirtildi.



PİKNİKÇİLERİN YOĞUN OLDUĞU BÖLGE


Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, “Rüzgar çalışmalarımızı engelliyor. Ateşler sürekli sıçrıyor. Söndürme çalışmalarımızı şu anda 3 helikopter, 30 itfaiye aracı ve 100 çalışan ile sürdürüyoruz.” dedi. Coşkun, piknikçilerin yoğun olduğu bölgede çıkan yangının nedeninin araştrıldığını söyledi. Olay yerinde inceleme yapan Vali Münir Karaloğlu, yangının 50 hektar alanda sürdüğünü belirterek, “Rüzgarın etkisiyle alevler büyüdü. Şu anda çevre il ve ilçelerden aldığımız destek ile toplam 78 araç ile yangını söndürmeye çalışıyoruz. Tedbir amacıyla Çağrışan'da evleri boşalttık. Rüzgar çalışmalarımızı olumsuz yönde etkiliyor. Gece nedeniyle alevlere havadan müdahale edemiyoruz. Bursa'da bekletilen 5 helikopter sabahın ilk ışıkları ile çalışmaya başlayacak” diye konuştu.



ANTALYA

Antalya'nın İbradı ve Manavgat ilçelerinde orman yangını çıktı. Manavgat'taki orman yangını kontrol altına alınırken, İbradı'daki yangına müdahale sürüyor. Orman Bölge Müdürü Mustafa Türk, Manavgat'taki yangının büyük ölçüde kontrol altına alındığını ve soğutma çalışmalarının devam ettirildiğini bildirdi. İbradı'nın Üzümdere Mahallesi yakınlarındaki yangına müdahaleye ekip sayısını artarak devam ettiklerini belirten Türk, 100'e yakın işçinin 15 arazözle söndürme çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti. Havanın kararması nedeniyle yangına havadan müdahale edilemediğini dile getiren Türk, rüzgarın çalışmaları olumsuz etkilediğini söyledi.



OSMANİYE

Osmaniye'nin Hasanbeyli ilçesinde orman yangını çıktı. Kırıklı köyü Fenk yaylası mevkisinde öğleden sonra başlayan yangında, 10 hektar ormanlık alan zarar gördü. Yangın bölgesinde 2 helikopter, 1 uçak, 1 greyder, 5 dozer, 30'un üzerinde arazöz ve 200 personel çalışıyor. Hızla büyüyen yangına müdahale gece boyunca devam etti.



ÇORUM

Çorum'un Osmancık İlçesi'ndeki çam ormanında henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Rüzgarın da etkisiyle hızla büyüyen yangın, yaklaşık 80 dönümlük çam ormanı alanına zarar verdi. Vatandaşların ihbarı üzerine bölgeye gelen Osmancık İlçesi ile çevre ilçelerdeki itafiye ekipleri ve vatandaşlar yangını söndürmek için yoğun çaba sarfetti.




#bursa yangın
#Göynüklü
#Çağrışan
9 yıl önce