|

Yanlış hesap Ankara’dan döner

Başbakan Yıldırım, köşeye sıkışınca korsan referandumun dondurulmasını teklif eden Barzani’ye sert çıktı: “E peki buraya gelecektin, niye bu yanlışta ısrar ettin? Yanlış hesap Bağdat’tan, Ankara’dan, Tahran’dan döndü”

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/10/2017 Perşembe
Güncelleme: 01:36 - 26/10/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Yıldırım, Irak’ın herhangi bir ülke olmadığının altını çizerek
Yıldırım, Irak’ın herhangi bir ülke olmadığının altını çizerek

Irak Başbakanı Haydar İbadi, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edildikten sonra Başbakan Binali Yıldırım’la görüştü. İkili temasın ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Yıldırım, Irak’ın herhangi bir ülke olmadığının altını çizerek, “Tarih, kültür ve coğrafya gibi ortak değerlere sahip iki ülkeyiz. Iraklı kardeşlerimizin sevinci bizim sevincimiz, üzüntüsü bizim üzüntümüzdür. Bu nedenledir ki Türkiye, Irak’ın toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinin mutlak savunucusudur” dedi. Irak’ın birliğine kastedecek en ufak bir gelişme karşısında tereddütsüz şekilde Irak’ın yanında yeralacaklarını vurgulayan Yıldırım, Barzani’nin gayrimeşru referandumunu da hatırlatarak şöyle konuştu:

TAKDİRLE KARŞILIYORUZ

“25 Eylül gayrimeşru referandumu asla tanınmamış ve kabul edilmemiştir. Sorunların dayatmayla, tek taraflı oldu bittilerle çözülemeyeceği bir kez daha görülmüştür. Nitekim yanlış hesap Bağdat’tan, Ankara’dan, Tahran’dan döndü. Irak hükümeti, İbadi’nin liderliğinde referandumu takip eden günlerde gösterdiği kararlı duruş ve federal otoritenin sağlanması için attığı adımları takdirle karşılıyoruz. Atılan bu adımlarla Irak hükümetiyle, devletiyle beraberiz. Kerkük’ün geri alınması ve vilayetin yüzyıllardır hüküm süren çok etnik yapısına uygun yönetim ve güvenlik mimarisinin hayata geçirilmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Burada değişik etnik gruplara ait Araplar, Türkmenler, Kürtler ve diğer etnik grupların barış içinde bir arada yaşaması en büyük arzumuzdur.”

MÜŞTEREK ÇALIŞACAĞIZ

“Bu gayrimeşru referandum sonrasında Türkiye olarak biz de Iraklı kardeşlerimizin çağrısına uyarak, aşamalı olarak bazı tedbirleri almış bulunuyoruz. Bundan sonra da alınması gereken her türlü tedbiri birlikte alacağız. Bizim amacımız, bu referandum kararı alan idarecilerin aklı selime ve Irak’ın anayasa zeminine dönmesidir. DEAŞ’la mücadelede ortaya koyduğu başarı dolayısıyla İbadi’yi tebrik ettim. Kararlı adımlarından dolayı kutluyorum. Artık bundan sonra ortak hedefimiz Irak, Türkiye, Suriye topraklarında bölgemizde hiçbir terör örgütünün hayat bulmaması için daha fazla, müşterek birlikte çalışmaktır.”

HABUR BAĞDAT’A GEÇECEK

“Ekonomik ilişkilerimizi daha da geliştirmek ve terör münasebetiyle tahrip olan Musul, Kerkük başta olmak üzere Irak içerisindeki birçok bölgedeki imar faaliyetlerinde daha fazla destek olacağız. Gümrük kapılarının işletilmesi Irak anayasasına göre merkezi hükümetin işidir. Bu bağlamda Habur Gümrük Kapısı’nın da Irak yönetimine geçmesi konusunda gereken desteği sağlayacağız. Ayrıca petrol boru hatlarıyla petrol taşıma konusunda da merkezi hükümetle birlikte çalışmaya kararlıyız. 

  • Ne diye ısrar ettin
  • Türkiye’nin tüm uyarılarına rağmen 25 Eylül’de korsan referanduma imza atan, ardından Irak ordusunun harekâtıyla işgal ettiği bütün bölgelerden çekilmek zorunda kalan Mesud Barzani, ABD-İsrail destekli hamlesinden geri adım atmak zorunda kaldı. Kuzey Irak bölgesindeki askeri operasyonların durdurulması ve Bağdat’la müzakerelerin başlatılması karşılığında ‘referandumu donduracakları’ teklifinde bulunan Barzani’ye Başbakan Binali Yıldırım tepki gösterdi. Irak Başbakanı Haydar İbadi ile görüşmesi öncesi Ege Ekonomik Forumu’nda konuşan Yıldırım, “Kuzey Irak Bölgesel Yönetim Başkanı Barzani ‘Referandum öncesi şartlara dönüyoruz’ diye açıklama yaptı. E peki buraya gelecektin niye bu yanlışta ısrar ettin, niye yıllardır sizi himaye eden, hayat alanı oluşturan Türkiye’nin sözünü dinlemedin? Her neyse ‘Yanlış hesap Bağdat’tan döner’ derler ve nihayet yanlış hesap Bağdat’a gitmeden dönmüş oldu” diye konuştu. 
#Binali Yıldırım
#Kuzey Irak
#Barzani
6 yıl önce