|

Yardım kuvvetleri

TSK’nın Cerablus’la başlayan Fırat Kalkanı Operasyonu’na sivil kuvvetler de eşlik ediyor. AFAD, Kızılay ve diğer sivil toplum kuruluşları yardım seferberliği başlattı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/08/2016 Cumartesi
Güncelleme: 23:27 - 26/08/2016 Cuma
Yeni Şafak

Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus ilçesiyle başlatılan Fırat Kalkanı Operasyonu'na sivil kuvvetler de eşlik ediyor. AFAD, Kızılay ve diğer sivil toplum kuruluşları, bölgede yardım seferberliği başlattı. Kızılay, 5 bin kapasiteli mobil mutfak kurdu, Cerablus'ta sıcak yemek dağıtmaya başladı. Suriyeli muhaliflere destek veren TSK'yla birlikte operasyonlarda rol almayı sürdürecek olan Kızılay, Suriye sınırları içindeki onlarca mülteci kampına güvenlik risklerine karşın yardım ulaştırıyor. 2868 numaralı hatta 'Kızılay' mesajı atılarak 10 TL'lik yardım yapılabiliyor.



SİVİL KUVVETLER DEVREDE


Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı da Kızılay'la birlikte, Karkamış'ta sosyal tesis ve etrafına çadırlar kurdu, hastane araç-gereç ve donanımlarını sağlıyor. AFAD, tüm bölgelerde 'koordinatör' işlevi görüyor. İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) ise kentteki 100 bin aileye gıda paketi vermeyi hedefliyor. Sağlık Bakanlığı da sınırın sıfır noktasına kurduğu sahra hastanesiyle özellikle Suriye'deki çatışmalarda yaralananlara her türlü sağlık desteğini veriyor. Bu kapsamda, bazı illerden bölgeye ambulans ve sağlık personeli takviyesi de gerçekleştirildi. TSK ile sivil kuvvetlerin organizesiyle icra edilen bu sınırötesi çalışma, Suriye'de oluşturulması planlanan 'güvenli bölge' uygulamasının da ilk örneğini oluşturdu.



Rahat bir nefes aldık


Suriye Türkmenleri Derneği Başkanı Ekrem Dede, Fırat Kalkanı Operasyonu ile bölgedeki Türkmenlerin de rahat bir nefes aldığını söyledi. Ülkesindeki iç savaş nedeniyle Türkiye'de yaşayan Dede, TSK'nın desteklediği Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurlarının başarılarından mutlu olduklarını kaydetti.





'BU BİZİM KURTULUŞ SAVAŞIMIZ'


Türk askerinin desteği sayesinde bölge halkının kayıp vermeden özgürlüğünü elde ettiğini vurgulayan Dede, “Bu harekat en çok terör örgütü PYD, IŞİD ve Suriye rejimini rahatsız ediyor. Onların hepsi bir odağa hizmet ediyor, üçü birlikte çalışıyor. Türkmenlerin özgürlüğüne kavuşmasını istemiyorlar” dedi. Dede, “Türk askeri, kurtuluş savaşımızda bize yardım ediyor, hürriyetimize kavuşmamıza destek oluyor. Cerablus tek bir sivilin bile burnu kanamadan IŞİD'den ve PYD'den temizlendi. Üstelik bunlar yapılırken hiçbir canlıya zarar verilmedi. PYD, Menbiç'i ele geçirdiğinde 6 bin kişinin ölümüne neden olmuş, her tarafı talan etmişti. Bir ay sürdü PYD'nin bölgedeki zulümleri ama şimdi bakarsak iki gün sonra bir kişinin burnu kanamamış, asayiş temin edilmiştir. Sivil halk kendi evine dönmeye başladı. Türk askerine çok minnettarız, teşekkür ediyoruz” diye konuştu.



#TSK
#Fırat Kalkanı Operasyonu
8 yıl önce