|

Yardımcı doçentlik kalkıyor

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yardımcı doçentlik ile ilgili açıklamasından sonra bir çalışma grubu oluşturulmasına karar verdiklerini söyledi. Saraç yapılacak çalışmanın yükseköğretim sistemine yeni bir soluk getirmesini amaçladıklarını belirtti.

Yeni Şafak
04:00 - 28/07/2017 Cuma
Güncelleme: 02:24 - 28/07/2017 Cuma
Yeni Şafak
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Allah aşkına şu yardımcı doçentlik olayı nedir ya, bunu gözden geçirin. Bir insan doktorayı bitirmişse ona doçentliğin yolunu açmak lazım” şeklindeki çağrısı sonrası gözler YÖK Başkanı Prof. Yekta Saraç’a çevrildi. Saraç, İslam dünyasında yükseköğretim sistemleri ve üniversiteler arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla YÖK tarafından “İslam Dünyasının Yükseköğretim Alanını Oluşturmak” temasıyla düzenlenen İslam Ülkeleri Rektörleri Forumu’nun sonuç bildirgesini açıkladıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ÇALIŞMALAR HIZLA İLERLİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yardımcı doçentlik ile ilgili açıklamalarının anımsatılması üzerine Saraç, “Sayın Cumhurbaşkanımızın bu husustaki açıklamasından sonra aynı gün, yani dün bir çalışma grubu oluşturulmasına karar verdik ve çalışmalarımıza hızlı bir şekilde başladık. Çok yakın bir süre içinde konuyu zamana yaymadan somut bir önerinin oluşacağını burada söylemek isterim" diye konuştu.

KİMSE MAĞDUR OLMAYACAK

"Buradaki öncelik yardımcı doçentlik mevcut sistemdekilere hiçbir şekilde olumsuz etkisinin olmaması, bu yönde atılacak adımın yükseköğretim sistemine yeni bir soluk getirmesi" diyen Saraç şöyle devam etti: "Sayın Cumhurbaşkanımızın da zaten bu husustaki sözleri bu yeni bir heyecan yeni bir soluk getirilmesi yönünde çok olumlu bir yönlendirmedir.” Saraç, mevcut yardımcı doçentlerin hiçbir mağduriyet yaşamamaları ve kazanımlarını kaybetmemeleri için azami dikkat edileceğini de kaydetti.


İslam ülkeleriyle
akademik bağ

YÖK tarafından düzenlenen İslam Ülkeleri Rektörleri Forumu'nun sonuç bildirgesi yayınlandı. YÖK Başkanı Yekta Saraç, forumda alınan kararlar sayesinde İslam ülkeleri arasındaki akademik bağın güçleneceğini, Mevlana Değişim Programı sayesinde de müşterek bilimsel faaliyetlerin artacağını söyledi.

İslam dünyasında yükseköğretim sistemleri ve üniversiteler arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi için YÖK tarafından, düzenlenen İslam Ülkeleri Rektörleri Forumu’nun sonuç bildirgesi yayımlandı. Bildirgeyi açıklayan YÖK Başkanı Prof. Yekta Saraç, Ankara’da 37 ülkeden 334 rektör ile gerçekleştirilen forumun somut adımlarla üniversitelerarası iş birliği süreçlerini desteklemeyi hedeflediğini söyledi.

HEYECAN VERİCİ BİR GİRİŞİM

Saraç, Ankara Bildirgesi’nde üzerinde mutabık kalınan hususların bundan sonraki foruma kadar takip edileceğini söyledi. Saraç, bildirgenin İslam ülkeleri arasında yeni bir yükseköğretim alanının oluşturulmasına yönelik yeni bir girişim olarak düşünüldüğünde heyecan verici ve cesaretlendirici bir girişim olduğunu vurguladı.

İKİ SİSTEM DE KULLANILACAK

Açıklamalarının ardından foruma ilişkin sorulara cevap veren Saraç, İslam dünyasında ortak bir yükseköğretim alanının oluşturulmasının Türk yükseköğretim sisteminin dahil olduğu Avrupa Yükseköğretim Sistemi’nden ayrışma anlamına gelmediğini dile getirdi. İki programın da eş zamanlı olarak yürüyeceğini söyleyen Saraç, İslam dünyasında da ortak bir yükseköğretim alanı, kredilerin birbirleriyle transferinin mümkün olmasının hedeflendiğini ifade etti.

ORTAK PLATFORM
OLUŞTURULACAK

Yükseköğretim alanındaki İslam ülkeleri platformunda öncü rolün Türk yükseköğretim sisteminin üstlendiğini bildiren Yekta Saraç, buna ilişkin adımların bir süre sonra gerçekleşeceğini, ortak diplomalara ilişkin YÖK’ün öncülüğünde sanal ortamda bir platform oluşturulacağını kaydetti.

Saraç, "Mevlana Değişim Programı, Erasmus gibi uluslararası bir değişim programı oldu. Bunu gururla söyleyebiliriz. Bu program, Türkiye’nin bir markası haline geldi. Bir sonraki aşamada, Mevlana Değişim Programı’nın benzerlerini hedef ülkelerin kendi ülkelerinde kurarak entegrasyonunu sağlayacağız. Bu da İslam ülkeleri arasındaki öğrenci ve öğretim üyesi hareketliliğinin nitelik bakımından daha üst düzeye çıkması demektir. Bu durum dolaylı olarak da müşterek bilimsel faaliyetlerin mesleki ağların İslam ülkeleri arasında gelişmesine katkı sağlayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Diploma
tanınırlığı
artacak

Toplantının çok verimli geçtiğini, bundan sonraki süreç için bir mutabakat sağlandığını aktaran YÖK Başkanı Yekta Saraç, “Ortak diploma tanınırlığına yönelik ortak bir bakış açısının oluşturulması, İslam ülkelerinde kalite güvence sistemlerinin yerleşmesi önemli adımlar. Bunlara yönelik yol haritasının hususları belirlendi ve her yıl bu konferansın yapılması konusunda mutabakat sağlandı” şeklinde konuştu. Batı ülkeleri ile ortak diploma programlarının son yıllarda arttığına değinen YÖK Başkanı Saraç, “Bu çok mutluluk verici. İslam ülkelerindeki üniversitelerle de ortak diploma programlarının artmasını istiyoruz. Önümüzdeki dönemde bunun çıktılarını kamuoyuna duyuracağız” dedi.

#Recep Tayyip Erdoğan
#Türkiye
#Eğitim
#Yekta Saraç
7 yıl önce