|

YAŞ sonrası gözler atamalarda

Yüksek Askeri Şura’da bir üst rütbeye terfi eden ve görev süresi uzatılan general ve amirallerin gözü, bu hafta açıklanacak atamalarda. Jandarma ve Donanma’nın yeni komutanlarının da bu hafta netleşmesi bekleniyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/08/2017 Pazartesi
Güncelleme: 01:40 - 7/08/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Çankaya'da YAŞ toplantısı yapılmıştı.
Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Çankaya'da YAŞ toplantısı yapılmıştı.

Yüksek Askeri Şura’da terfi ve emeklilikler tamamlanırken, terfi eden ve görev süresi uzatılan generallerin hangi görevlere atandıkları bu hafta açıklanacak. Dün kolordulara atamalar netleştirildi. 15 Temmuz sonrası yaklaşık 150 general ve amiralin ihraç edilmesi ardından 2016 ve 2017 yılı Yüksek Askeri Şuralarında emekli edilen korgeneral ve koramiraller ile tümgeneral ve tümamirallerden boşalan kadrolar doldurulmadığı için, bu yıl çok sayıda görev tenzili rütbeye uğrayacak. Yine Oramiral Veysel Kösele’nin emeklilik talebinin işleme koyulması halinde boşalacak Donanma Komutanlığı ile Jandarma’nın yeni komutanının da bu hafta netleşmesi bekleniyor.

2 EMEKLİLİK KARARI GÜNDEMDE

Şuranın ardından tepki istifalarıyla TSK’nın general ve amiral rütbelerine ilişkin çalışmalar sonuçlanmadı. Şura kararları, 30 Ağustos'ta yürürlüğe girecek. Çalışmaların tamamlanması için üç hafta daha süre var. Şurada isimleri açıklananlar dışında haklarında emeklilik kararı verilen en az 2 general ve amiral daha bulunuyor. Yine Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na Korgeneral Adnan Özbal’ın atanması sonrası emeklilik dilekçesini Milli Savunma Bakanlığı’na sunan Oramiral Veysel Kösele’nin emeklilik talebinin işleme koyulması bekleniyor. Koramiral Özbal’a göre 1 yıl daha kıdemli olan temditli Koramiral Hasan Şükrü Korlu’dan da tepki istifası gelebileceği konuşuluyor.

HEYECANLI BİR BEKLEYİŞ HAKİM

Öte yandan YAŞ’ta bir üst rütbeye terfi alan general, amiral ve albaylar ile görev süresi uzatılan general ve amirallerin gözü atama kararlarına çevrilmiş durumda. Çalışmalar Milli Savunma Bakanlığı nezdinde yürütülürken, henüz bu konuda bir bilgi sızıntısı da olmadı. YAŞ Sekreteryasını yürüten Milli Savunma Bakanlığı, dün son olarak kolordu komutanlıklarına atamalar üzerinde çalışmalarını sürdürdü. Atama listeleri üzerindeki çalışmaların hafta başında tamamlanarak kararların açıklanması bekleniyor.

RÜTBELERDE ZORUNLU DÜŞÜŞ

Son 2 yıldır Yüksek Askeri Şuralarda emekli edilen korgeneral ve koramiraller ile tümgeneral ve tümamiraller yerine çok az sayıda terfi yapıldığı için bu yıl çok sayıda görev tenzili rütbeye uğrayacak. Kolordu komutanlıkları, Kuzey ve Güney Deniz Saha Komutanlıklarına ağırlıklı olarak tümgeneral rütbesinde atamalar beklenirken, Hava Kuvvetleri’nde üs komutanlıklarına albay rütbesinde atamalar da olası. 

Askeri yargı
dönemi bitti

Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanları ile Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı YAŞ kararlarıyla netleşti. Genelkurmay 2. Başkanlığı, 1., 2. ve 3. Ordu komutanlıkları ile Ege Ordu Komutanlığı’nda komutada değişiklikler olası. Korageneral Tahir Bekiroğlu’nun emekliye sevkedilmesi ardından EDOK’un yeni komutanı da bu hafta atanacak. EDOK Komutanlığı için, görev süreleri bir yıl uzatılan korgeneraller Mehmet Daysal ve Şeref Öngay’ın isimleri öne çıkıyor. Jandarma Genel Komutanlığı’nda Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanan Yaşar Güler’in yerine en güçlü isim, görev süresi 1 yıl uzatılan Orgeneral Ümit Dündar.

Komutanlar belirlenecek

16 Nisan Referandumuyla kapatılma kararı alınan Askeri yargının son başkanları da YAŞ’ta emekli edildi. Eski Askeri Yargıtay Başkanı Tuğamiral Ahmet Zeki Liman ile Eski Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanı Tümgeneral Abdullah Arslan için kadrosuzluktan emeklilik kararı verildi. Hakim Tuğamiral Ahmet Zeki Liman, yargıda yoğun olarak örgütlenen FETÖ’nün TSK’daki kumpaslarının yoğunlaştığı askeri yargıda adı FETÖ ile ilişkilendirilen bir isimdi. Tuğamiral Liman’ın sıkıyönetim mahkemeleri atamaları listesinde ise adı görevden alınacaklar arasında geçiyordu.


#Ahmet Zeki Liman
#YAŞ
#FETÖ
#Tahir Bekiroğlu
7 yıl önce