|

Yatay Geçiş Yönetmeliği değişti

Cihan
00:00 - 12/06/2009 Cuma
Güncelleme: 14:41 - 12/06/2009 Cuma
Yeni Şafak
Yatay Geçiş Yönetmeliği değişti
Yatay Geçiş Yönetmeliği değişti

YÖK, yönetmelik değişikliği ile vakıf ve devlet üniversitelerindeki yatay geçişlere taban puan şartı getirdi. Sabancı, Okan ve Işık üniversiteleri'ne yönelik alınan karar, tüm üniversiteler için geçerli hale gelmiş oldu.

YÖK, dün gerçekleştirilen Genel Kurul toplantısında Yükseköğretim Kurumları Arasında Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmeliğ'in 10. maddesini değiştirdi. Değişiklik hakkında bilgi veren YÖK Başkan Vekili İzzet Özgenç, "Dün, Genel Kurul'da yapılan müzakereler sonucunda iki temel prensip kabul edildi. Birincisi bu alanda prensip belirlemeye üniversite yönetim kurulları değil, üniversite senatoları yetkili kılındı. Çünkü yatay geçiş akademik bir konu." dedi. Özgenç şöyle devam etti: "İkincisi, senato bu konuda karar verirken bir ölçüyü dikkate alsın diyoruz. Kişi mesela 2008 yılında ÖSS puanlarından belli bir puan türü dikkate alınarak bir programa yerleştirildi. Bu programda bir veya iki yıl öğrenim gördü. Bu yıl başka bir programa geçmek istiyor. Geçmek istediği başka programın puan türü aynı olabilir, farklı olabilir. Yani EA ile girmiştir, ama bu sene yatay geçiş yapmak istedği program SÖZEL puanla öğrenci kabul eden bir programdır. Dün yapılan yönetmelik değişikliği şunu ölçü alıyor: Sen üniversite senatosu olarak kendince bazı kuralları belirle ama yatay geçiş yapmak isteyen kişi olarak benim, sayısal bir programa geçmek istiyorsam, 2008 yılındaki sayısal puanım bu programa ülke içindeki üniversitelerde kayıt yaptıran en düşük puanlı öğrencinin puanından az olmaması gerekir."

Özgenç, "Örneğin ben, hukuk fakültesine EA ile girdim. Benim ÖSS sonuçlarımda sayısal, sözel puanlarımda gözüküyor. Ben bunlardan EA ile yerleştirildlim. Ama mesela bir sene hukuk fakültesini okuduktan sonra bakıyorum, hukuk fakültesi benim öğrenim görebileceğim bir yer değil. Sayısal puanım da yeterli. Sayısal puanım dikkate alınmak suretiyle yine aynı üniversite içinde bir başka programa yerleştirilebilmenin yolu, asgari ölçüt olarak tespit edildi." diye konuştu.

Özgenç, üniversite senatosunun en düşük puan sınırını isterse yükseltebileceğini aktardı. Senatolarının yatay geçişlerle ilgili kontenjan belirleme yetkilerinin de bulunduğunu dile getiren Özgenç, "Mesela şu anda 100 öğrencisi var. Senato içerden veya dışardan yatay geçiş ile 5 öğrenci alabilirim, diyebilir. Yani üniversiteyi, 'benim kontenjanım 50, kapasitem 53 ama, bu yol açıldı. Benim kontenjanım 90 oldu' gibi bir durum ile karşı karşıya bırakmayacağız." dedi. Özgenç, yatay geçişlerin hangi sınıflarda yapılabileceğinin de üniversite senatoları tarafından belirleneceğini kaydetti.

Uygulamada vakıf ve devlet üniversitesi farkı aranmayacağını belirten Özgenç, değişiklik kararının oy birliği ile alındığını söyledi.

15 yıl önce