|

Yazma eserler ölümsüzleşiyor

Tarihin tozlu raflarındaki eserler, dijital ortamda okuyucuya sunulacak. Yunus Emre Enstitüsü, Osmanlı döneminden kalma yazma eserler ve tarihi belgelerin onarılarak aktarımı için Saraybosna'daki Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi ile iş birliği yaptı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/02/2017 Pazar
Güncelleme: 05:37 - 26/02/2017 Pazar
Yeni Şafak
Yazma eserler ölümsüzleşiyor
Yazma eserler ölümsüzleşiyor

Türkçe'yi ve Türk kültürünü dünyada tanıtmak amacıyla önemli projelere imza atan Yunus Emre Enstitüsü ile Saraybosna'da bulunan Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi arasında iş birliği protokolü imzalandı. Balkanlar'ın en eski kütüphanesi olarak bilinen Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi'nde düzenlenen imza törenine Türkiye Cumhuriyeti Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Âkif Yaman, Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi Müdürü Osman Lavic ile Bosna Hersek'te bulunan yetkililer ve basın mensupları katıldı. Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, imzalanan protokolle ortak mirasın yaşatılmasında önemli bir adım atıldığını ifade etti. Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Akif Yaman, “Yunus Emre Enstitüsü 2012 yılından bu yana Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Bakanlığı'nın destekleriyle 'Balkanlar'da Kültürel Mirasın Yeniden İnşası Projesi'ni sürdürüyoruz” dedi.



10 BİN ESER AKTARILDI


Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi Müdürü Osman Lavic ise taraflar arasındaki iş birliğinin eğitim programı ile başladığını belirterek, “Birlikte daha çok projeyi hayata geçireceğimize inanıyorum. Yakın zamanda Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi Osmanlı Vesikaları Kataloğu'nu da birlikte neşredeceğiz” diye konuştu. Bosna-Hersek, Hırvatistan, Makedonya ve Kosova'da bulunan toplam 10 bin yazma eser ile 5 bin matbu eser dijital ortama aktarılmıştı.



Uzmanlar restore edecek


Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Akif Yaman, Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi'nde yazma eser restore edecek uzmanlara yönelik Yazma Eser Restorasyonu Eğitim Programı gerçekleştireceklerini aktardı. Prof. Dr. Cazim Hadzimejlic'in koordinatörlüğünde gerçekleştirilecek olan eğitim programının 3 ay süreceğini söyledi.



#Yunus Emre Enstitüsü
#Saraybosna
#Türk kültürü
7 yıl önce