|

Yedek vekillik sürprizi

AK Partili milletvekilleriyle biraraya gelen Başbakan Yıldırım, anayasa değişiklik teklifi dışında yedek vekillik konusunu da MHP ile görüştüklerini açıkladı. Partili cumhurbaşkanlığını içeren değişiklik dışındaki teklife göre milletvekili sayısının 600’e çıkması, bunlardan 50’sinin yedek vekil olarak seçilmesi öngörülüyor

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/12/2016 Salı
Güncelleme: 01:53 - 6/12/2016 Salı
Yeni Şafak

Başbakan Binali Yıldırım, dün AK Partili milletvekilleriyle kahvaltıda buluştu. Yaklaşık 1 saat süren görüşmede, Yıldırım, vekillere anayasa hassasiyeti konusunda uyarılarda bulundu.



Yıldırım, süreçte herhangi bir sıkıntıya meydan verilmemesi için konunun uzmanı isimlerin ve yöneticilerin konuşması yönünde uyarıda bulundu. Yıldırım, “Her birimizin referanduma kadar çok iyi çalışması lazım. Bu süreçte herhangi bir sıkıntıya meydan verilmemeli. Biz, partimizin kuruluşundan bu yana birlik ve beraberlik içinde bugünlere geldik. Aynı hassasiyeti bu süreçte de korumamız önemli” dedi.



BAHÇELİ İYİ NİYETLİ


Yıldırım, “Sayın Bahçeli iyi niyetli davranıyor” değerlendirmesinde bulundu. “Rusya dönüşü son detayları değerlendireceğiz” diyen Yıldırım, Meclis aşamasının yanı sıra, referandum için de milletvekillerinden yoğun çaba harcamalarını istedi. Yıldırım, referanduma kadar anayasanın halka çok iyi anlatılması gerektiğine vurgu yaptı.



550 ARTI 50 MİLLETVEKİLİ


Anayasa değişikliği konusunda atılan adımın sınırlı olduğunu ve bunların AK Parti'nin kuruluşundan bu yana dile getirdiği hususlardan oluştuğunu vurgulayan Yıldırım'ın, “yedek vekillik” konusundaki tartışmalarla ilgili de değerlendirmelerde bulunduğu öğrenildi. Başbakan'ın, bu hususta da MHP ile görüşmelerin sürdüğü bilgisini paylaştığı belirtildi. Partili cumhurbaşkanlığını içeren sınırlı anayasa değişikliği dışındaki teklife göre, Meclis'teki milletvekili sayısının 600'e çıkması, bunlardan 50'sinin “yedek vekil” olarak seçilmesi öngörülüyor.



GÖRÜŞMELERE DEVAM


Kahvaltı öncesinde kameraların karşısına geçerek basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yıldırım, istişarelerin süreceğine işaret etti. Gözden geçirmelerin, karşılıklı görüşmelerin devam ettiğini kaydeden Yıldırım, “Gerek Sayın Bahçeli'ye gerek bize bu görüşmelerin sonucunu rapor ediyorlar. Bizden aldıkları yeni bilgilerle tekrar görüşüyorlar. Bu teklifi AK Parti Grubu olarak verinceye kadar da bu görüşmeler devam edecek. Ayrıca Anayasa Komisyonunda da etraflıca verdiğimiz teklif görüşülmüş olacak” diye konuştu.







ÇALİŞMALAR GAYET İYİ GİDİYOR


Anayasa değişikliğinde hangi konularda pürüz yaşandığı sorusuna Yıldırım, “Pürüz olur, giderilir. Konuşa konuşa insanlar anlaşır, her şeyin bir çözümü var. Gayet iyi gidiyor” şeklinde yanıt verdi. Yapılan çalışmaların hem teknik hem de içeriğe ilişkin olduğunu söyleyen Yıldırım, “Esas itibarıyla tabii burada sınırlı bir değişiklik söz konusu. Değişikliğin yürütme ile yasama ilişkilerinin düzenlenmesi ağırlıklı olarak” değerlendirmesinde bulundu.



SON İMZALAR ATILIYOR


AK Parti'de, anayasa değişiklik teklifine ilişkin imzaların da tamamlanma aşamasına geldiği bildirildi. Yurtdışında veya Ankara dışında olan vekillerin de dönüşte imzalarını attıkları kaydedildi. AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, “Problem yok, imzalar tamamlanıyor” derken, fire beklemediklerinin altını çizdi.



Halepli kadınların sesini duyuralım


Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilişinin 82. yıldönümü etkinliğine de katılan Başbakan Yıldırım, “Kadınlarımıza çağrıda bulunuyorum; gelin Türkiye'den yola çıkarak bir vicdan hareketi başlatalım. STK, özel sektör, devlet, siyaset, el ele verelim, Halep'teki acı çeken kadınların seslerini duyuralım. 'Hiçbir coğrafyada kadınlarımız ağlamasın' diyerek yola çıkalım. Yanı başımızda yaşanan insanlık dramına dikkati çekelim” dedi.



Şubat'ta bin 500 engelli öğretmen


Başbakan Yıldırım, dün AK Parti Genel Merkezi'nde, bakan ve milletvekilleriyle buluşmasının dışında engelli vatandaşlarla da bir araya geldi. Engelli Koordinasyon Merkezi'nin (EKM) etkinliğinde konuşan Yıldırım, “Engelli engelsiz, biz birlikte Türkiye'yiz. Engel aslında zihinlerde. Zihinlerdeki engeli ortadan kaldırırsak, diğer engellerin önemi kalmaz” dedi. Yıldırım, bundan sonra her engelli grubuna ayrı ayrı yoğunlaşacaklarını söyledi. Başbakan, Engelli Koordinasyon Merkezi'ne gelen telefonlara da yanıt verdi. Burayı arayan Fatih Tombul isimli engelli bir öğretmen adayıyla konuşan Yıldırım, Tombul'un şaşırması üzerine “Vardiyalı çalışıyoruz, şimdi nöbet sırası bana geldi, buradayım” diye espri yaptı. Engelli öğretmen atamalarını soran Tombul'a Yıldırım'ın müjdesi, “Az kaldı, Şubat'ta engellilerden bin 500 öğretmen atayacağız” şeklinde oldu.





#Anayasa değişikliği
#Binali Yıldırım
7 yıl önce