|

Yeni bir asır şekillenecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgede çok kritik, gelecek asrı biçimlendirecek önemde gelişmeler yaşandığını belirterek, “Türkiye birlik içinde hareket etmeli. Ayrışırsak dağılırız, dağılırsak yok oluruz. Devir ne köken ne meşrep ne cemaat ne hizip hesabı yapma devridir. Beton gibi, çelik gibi sapasağlam durmamız gereken bir dönemden geçiyoruz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/10/2017 Çarşamba
Güncelleme: 09:16 - 4/10/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
​AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında önemli konulara değindi.
​AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında önemli konulara değindi.

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında, Irak’taki gayrimeşru referanduma tepkisini sürdürdü. IKBY Başkanı Mesud Barzani’ye yanlıştan dönmesi çağrısında bulunan Erdoğan, özetle şunları söyledi:

Bölgede çok kritik, gelecek asrı biçimlendirecek ehemmiyette gelişmeler yaşanıyor. Türkiye bu gelişmelerin merkezinde yer alıyor. Bin yıldır bu coğrafyada bizi yok etmek için sayısız teşebbüs olmuştur. Gördüğünüz gibi biz, devlet ve millet olarak hala dimdik ayaktayız hala bölgenin en önemli gücüyüz. Bizi tehdit edenlerin, bize kefen biçenlerin, hele böyle kriz dönemlerini fırsat bilerek sırtımızdan hançerlemeye kalkanların hiç birinin ise bu topraklarda esamesi okunmuyor, okunmayacaktır.

YENİ HANÇER SAPLAMA GİRİŞİMİ

Kimseyi tehdit etmek gibi bir niyetimiz yok. Biz tüm samimiyetimizle ikaz görevimizi yerine getiriyoruz. Bu da ancak bir dostun bir başka dosta göstereceği türden bir yaklaşımdır. Kuzey Irak’ta yaşanan referandum krizi, bölgenin bağrına yeni bir hançer saplama girişimidir. Mesele, Kürtlerin hakları meselesi değil. Tam tersine mesele, Kürtlerle Arapları, Türkmenleri, diğer grupları ve çevredeki ülkeleri sonu gelmez bir kavga, çatışma, hesaplaşma sürecine itmek isteyenlerin oyununa düşüp düşmeme meselesidir. Etnik hırçınlıklar ve mezhebi husumetler üzerinden yanıbaşımızda kazılan, ateşini kin ve nefretin beslediği bu çukura izin veremeyiz.


DAHA İLERİ ADIMLAR ATARIZ

Elbette bölgemizde yaşanan krizi suhuletle, akılla, uzlaşmayla çözmek için her yolu sonuna kadar denedik, deniyoruz, deneyeceğiz. Devlet olmanın gerektirdiği vakardan, soğukkanlılıktan asla taviz vermeyeceğiz. Şimdilik sadece belirli alanlardaki ambargolarla yetiniyoruz. Bu artarak şüphesiz ki devam edecektir, eğer kendilerine gelmezlerse. Gelişmelere göre çok daha ileri adımları atmakta tereddüt etmeyiz.

BARZANİ AKLINI BAŞINA DEVŞİRSİN

Gayet iyi giden bir ilişkiyi kendi elleriyle tahrip eden, bununla da yetinmeyip, dillerini, Türkiye’yi tehdit etmeye kadar uzatan Kuzey Irak yönetimi, bir an önce aklını başına devşirmelidir. Bizi seveni biz de severiz. Bize saygı duyana biz de saygı duyarız ama aksi olduğu zaman gereğini yaparız. Bugün birilerine güvenerek aramızdaki birlikte yaşama hukukuna ihanet edenlerin, yarın dönüp bu kapıyı tekrar nasıl çalabileceklerini merak ediyoruz.

Bu kapı tamamen kapanmadan uzatılacak her eli tutmaya hazır olduğumuzu burada bir kez daha belirtmek istiyorum. Suriye’de ve Irak’ta yaşanan hiçbir hadise, bizden bağımsız değildir, hatta doğrudan doğruya iç işlerimizle alakalıdır.

  • Vatandaşa yastık altı çağrısı
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, yastık altında değerlendirilen tasarruflarla ilgili vatandaşlara çağrıda bulunarak, “Yastığın altında veya kolumuzdaki altınlar bize bir şey kazandırmaz. Yastık altı ziynet eşyalarımızın ekonomimize kazandırılmasına imkan sağlayacağına özellikle inanıyor, böyle düşünüyorum. Aynı zamanda da o altın sahiplerine de değerlendirme noktasında çok şeyler kazandıracağına inanıyorum. Vatandaşlarımızı yastık altındaki altınlarınını değerlendirerek, hem kendine hem ülkemizin büyümesine, gelişmesine katkı sağlamaya davet ediyorum” dedi. Erdoğan, kamuoyunda tartışılan vergi artışlarına da değinerek, “İcap ettiğinde vergi artışı yapılmaz mı? Elbette yapılır ama bir şartla. Ortaya çıkan yükü doğru hesaplayarak, millete bunu en baştan izah etmemiz, insanları yapacakları fedakarlıkla elde edilen kaynağı nereye kullanacağımıza ikna etmemiz şartı ile tabii ki bunu yapabiliriz. Aksi takdirde, ‘ben yaptım’ anlayışına her konuda olduğu gibi ekonomi politikalarında da yer yoktur” diye konuştu.
Değişim seçime kadar sürecek

Erdoğan, partisinin grup toplantısının ardından “Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in istifasının istendiği” iddialarının sorulması üzerine, “Partimizin, herhangi bir birim; partimizin belediye başkanları olur, il başkanları olur vesaire... Bu süreç içerisinde bu tür gelişmeler olur. Ama şu anda böyle bir şey önümüzde yok. Ama bundan sonra da olmayacağı anlamına kesinlikle gelmez. Çünkü bir değişimi dönüşümü biz seçime kadar yaşıyoruz, yaşayacağız ve o metal yorgunluğu dediğim konu, tüm bunları kapsayan bir konuydu. Bu noktada da çok daha diri, dinamik, güçlü bir yapıyla inşallah seçimlere hazırlanıp gideceğiz” dedi. “Irak’ın kuzeyine askeri operasyon yapılabileceği” yönündeki açıklamaların sorulması üzerine Erdoğan, “Hep söylüyorum, bir gece ansızın gelebiliriz” ifadesini kullandı.

  • Faiz birçok musibete neden olur
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Faizlerdeki düşüş, açık söylüyorum, istediğimiz noktada hala değil. Eğer faizlerde düşüşü sağlayamazsak, bunu başaramazsak, bilesiniz ki birçok musibet bizi beklemektedir. Piyasa faizinin yüzde 20 olduğu bir ülkede yatırımcı yatırım yapabilir mi, istihdam artabilir mi, artmaz. Ondan sonra lanetle de karşı karşıya kalırız. Biz faizci akıllarla, faiz lobilerinin yaklaşımlarıyla adım atamayız, eğer onlarla adım atarsak sadece onları ihya ederiz. Hep söylüyorum, iddiamdır. Bakın enflasyonda hala düşüşü sağlayamıyoruz. Niye? Yüksek faiz sebebiyle” dedi. Varlık Fonu’na ilişkin de konuşan Erdoğan, “Varlık Fonu’nun içeride ve dışarıda ihtiyaç duyduğumuz yatırımların katalizörü olacağını ümit etmiştik. Ancak fonun henüz böyle bir kapasiteye kavuşmadığı da bir gerçektir. Bu sıkıntıyı da en kısa sürede aşarak Varlık Fonu’nu büyüme için ihtiyaç duyacağımız yatırımların en önemli destek unsuru haline getirileceğimize inanıyorum” diye konuştu.

Ayrışırsak yok oluruz
Türkiye’nin ne zaman sıçrama sürecine girse ayağına pranga vurulmaya çalışıldığını vurgulayan Erdoğan, Türkiye’nin birlikte ve beraberlik içinde hareket etmesinin gerekliliğine işaret etti. Erdoğan, “Ayrışırsak dağılırız, dağılırsak yok oluruz. Devir ne köken ne meşrep ne cemaat ne cemiyet ne hizip hesabı yapma devridir. Beton gibi, çelik gibi sapasağlam durmamız gereken bir dönemden geçiyoruz. Bu devletin vatandaşı olmaktan, bu bayrağın gölgesinde yaşamaktan rahatsızlık duyan varsa ne yapıp edip onların da fikrini değiştireceğiz. Kalbi kayan, gönlü kayan, başka mecralara meyleden varsa ne yapıp edip onların da gönlünü kazanacağız” dedi. Erdoğan, “Artık bizim terör örgütlerine, bölücülere, fitnecilere, çıkarcılara kaptıracak tek bir kardeşimiz dahi olamaz. Ancak hesabi değil, hasbi olursa zaten mesele kalmaz. Artık 80 milyonun tamamına sımsıkı sahip çıkacağız. Her bir vatandaşımızın bu gününün ve geleceğinin sadece bu topraklarda olduğunun bilinciyle ülkesini sahiplenmesini sağlayacağız” diye konuştu.

#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#Irak
#Suriye
#Barzani
7 yıl önce