|

"Yeni hedef Guam"

Yeni Şafak yazarlarının Türkiye ve dünyadaki gündeme dair analizlerini sizler için özetledik... Hatice Karahan köşesinde Kuzey Kore çıkmazını masaya yatırdı. Yusuf Kaplan, Hasan Öztürk, Özlem Albayrak ve Ahmet Ulusoy da gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yeni Şafak
09:23 - 11/08/2017 Cuma
Güncelleme: 09:34 - 11/08/2017 Cuma
Yeni Şafak
Ahmet Ulusoy, Özlem Albayrak, Hatice Karahan, Yusuf Kaplan, Hasan Öztürk.
Ahmet Ulusoy, Özlem Albayrak, Hatice Karahan, Yusuf Kaplan, Hasan Öztürk.

Hatice Karahan, Yusuf Kaplan, Hasan Öztürk, Özlem Albayrak ve Ahmet Ulusoy'un yazılarının en dikkati çeken bölümleri:

ABD’li yetkililerce belirtilmiş olsa da…

Bu hafta piyasaları oynatan Kuzey Kore tehdidine, en son Nisan ayında değinmiştim. O vakit üzerine yazdığım üçgende, ABD Çin’den Kuzey Kore meselesinde medet ummaktaydı. Geçen süre zarfında dinmeyen kriz, geçtiğimiz günlerde BM Güvenlik Konseyi’nin geniş çaptaki yaptırım kararlarıyla bugünkü noktaya varmış oldu. Kuzey Kore’nin balistik füze denemelerine cevap olarak ülkenin ihracatına darbe vurmayı amaçlayan BM kararları, kömür, demir ve demir cevheri gibi ürünlerin ticaretine yasak getirdi. Ayrıca K. Korelileri istihdam etme konusunda da uluslararası camiaya had bildiren BM, ülkedeki şirketlerle yeni ortaklık ve yatırım yapmanın faturasına dair de bilgi vermiş oldu.Böylelikle Pyongyang’a karşı bugüne kadar alınan en kapsamlı ekonomik tedbirler devreye girerken, bunun ülkeler tarafından en sıkı şekilde sahiplenilmesi isteniyor. K. Kore gibi farklı bir kafa yapısı için ekonomik yaptırımların ne derece işe yarayacağı ise hala soru işareti. Özellikle de, Kim Jong-Un’un söz konusu yaptırımlarla daha da hiddetlenmesi, buradaki fayda-maliyet meselesini ister istemez sorgulatıyor. İşte tam bu noktada, K. Kore’nin korkulan yok edici kabiliyetleri de haliyle tartışılıyor. 

'Ötekiler' icat etmek için

Batılılar, diğer dinleri dönüştürdüler ama İslâm’ı dönüştüremediler. O yüzden icat ettikleri sömürge aydını tiplerle İslâm’ı içerden dönüştürme projesini devreye girdirdiler. Hedef: Peygamber'siz İslâm projesi! Bu sömürge aydını tipler, 1400 yıllık devâsâ ilim, irfan ve hikmet birikimini “uydurulmuş din” diye yaftalıyor, oryantalistlerin fikirlerine dayalı olarak icat ettikleri din anlayışlarını da “indirilmiş din” diye satıyorlar! Saçmalığın dikalası ve sığlığın dibi bu! Ürkütücü olan, oryantalistlerin taşeronluğunu yapan sömürge aydını tiplerin sığ fikirlerinin alıcılarının olması!

'Naftalinlenip saklanan"

Önce SONAR’ın Başkanı Hakan Bayrakçı’yı bu köşede bir kez daha analım. Zira 7 Haziran’a giden yolda, ilk olarak onun söylediği bir formül üzerinde mutabakata varılmıştı da 7 Haziran akşamı Ak Parti yüzde 41 oy aldığı halde geçici süreyle iktidardan alaşağı edilmişti. Hatırlayalım!Bayrakçı’nın formülü, Meclis’te 4 partinin olması ve 4’ncü Parti HDP’nin yüzde 11’in üzerinde oy alması üzerineydi. Öyle de oldu. Yüzde 13 oy alan HDP, MHP ile aynı sayıda 80 milletvekili çıkarmıştı. Bu formülün sonucunda koalisyonun kapısı açılmış, Ak Parti’nin tek başına iktidar olmasının önü kapatılmıştı. Yani “Mevcut siyasi tablo değişmişti..!” Aynı isim 2019’a giderken muhalefete yeni bir formül daha öneriyor. İki aşamalı formülün ilk aşamasında Meral Akşener’in parti kurmasıvar. Böylece Akşener’in yüzde 13 ve üzeri oy alacağı öngörülüyorki bu 7 Haziran öncesi HDP için hedeflenenin çok üstünde. Formülün ikinci aşaması ise “Naftalinlenip saklanan” cumhurbaşkanı adayı İlhan Kesici’nin aday yapılması. Bu iki aşamalı formülün tek bir amacı var. Ak Parti’yi iktidardan düşürmek, Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmesinin önüne geçmek. Yani, Mevcut siyasi tabloyu değiştirmek..!”

Savaşta ihtiyaç duyulabilecek her malzeme var

Önceki günkü haberlerde ABD ve Kuzey Kore arasındaki iplerin gerildiği ve bir savaş ihtimalinin kapıda olabileceği söyleniyordu. Ancak iki ülke arasında tansiyonun yükselmesine ve sonra da sönümlenmesine ilk kez şahit olmuyoruz. Bu tansiyon, o kadar çok oynuyor ki, artık olay karikatürleşme sınırında, neredeyse bir siyasi magazin.Öte yandan, bu ayın başında gelen bir başka askeri hareketlilik haberi, gerçek tehditle esip gürlemenin farkını ortaya koyuyor. Ve maalesef bizzat bizi ilgilendiriyor. Habere göre ABD, son olarak askeri araç ve mühimmat taşıyan 100 TIR’ı daha Irak sınırından geçirerek PYD/PKK’ya teslim etti. Son iki ayda bölgeye giren TIR sayısı ise böylelikle 900’ü aştı. Silahlar arasında ABD ordusunun kullandığı yüksek hareket kabiliyetli Hummer’lar, askeri Jeepler ve vinçler de bulunuyor. Anadolu Ajansının haberine göre, sevkedilen silahlar arasında 12 bin Kalaşnikof, 6 bin makineli tüfek, 3 bin 500 ağır makineli tüfek ve diğerleri yeralıyor. Listede yüzlerce havan topu, keskin nişancı tüfeklerinin yanı sıra gece görüş dürbününden, lazer aydınlatıcılara dek bir savaşta ihtiyaç duyulabilecek her malzeme var.

6360 sayılı yasadan önce

Türkiye ekonomisi birçok makro ekonomik gösterge noktasında olumlu seyrederken, mikro ölçekte yapısal sorunlar da devam ediyor.Bu yapısal sorunlardan birisi de 6360 sayılı 14 yeni büyük şehir kurulmasına izin veren ve hizmet alanlarını  mülki sınırlara taşıyan yasa sonrası ortaya çıkan sorunlar. Sorunları her dile getirdiğimizde (daha önce konuyla ilgili 2 yazı yazdım) özellikle yasayla yükümlülükleri ağırlaşan ilçe belediye yetkililerinden ciddi geri dönüşler oldu. Yaşadıkları zorlukları verilerle destekleyerek daha somut hale getirdiler. ** Doğrusu halkla ilk yüzleşen ve onların hayat standardını-memnuniyetlerini, yaşam kalitesini yükselten belediyelerdir. Yeni büyükşehirler kurulması ve hizmet alanının mülki sınırlara taşınması; hizmetlerin daha etkin yönetsel koordinasyonu sağlanarak nitelikli, düşük maliyetli, hızlı, yerinde ve zamanında, halka eşit hizmet sunulması düşünülerek yapılmıştır.

#​Hatice Karahan
#Yusuf Kaplan
#Hasan Öztürk
#Özlem Albayrak
#Ahmet Ulusoy
7 yıl önce