|

Yeni Meclis'te ilk çalışma bugün

Yeni sistem ile 600'e çıkan vekil sayısına göre yeniden düzenlenen Meclis'te ilk çalışma bugün yapılacak. TBMM'de 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde uzun dönemli çalışma bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açılış konuşmasının ardından başlayacak. Yasama yılı, çalışma ilkelerinin oluşturulması ve teamüllerin geliştirilmesi açısından parlamentoda ‘dönüşüm süreci’ olacak.

Yeni Şafak
08:00 - 1/10/2018 Pazartesi
Güncelleme: 09:11 - 1/10/2018 Pazartesi
Diğer
Yeniden düzenlenen Meclis'in yapısı
Yeniden düzenlenen Meclis'in yapısı

Meclis, 24 Haziran genel seçiminden sonra ant içme töreni, Olağanüstü Hal Yasası ve bedelli askerlikle ilgili iki zorunlu düzenlemeyi çıkarmış ve tatile girmişti.

Binali Yıldırım saat 14.00'te Meclis'i açacak

Yıldırım'ın konuşmasının ardından Erdoğan açılış konuşmasını yapacak

Yıldırım’ın sunuş konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Genel Kurul’a seslenecek. Cezaevinden tahliye edilen CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun da bugün Genel Kurul’da yemin etmesi bekleniyor.

Tasarruf nedeniyle resepsiyon yok

Meclis Başkanı Yıldırım, tasarruf nedeniyle bu yıl açılış resepsiyonu vermeyecek.

İlk iş Irak ve Suriye tezkerisi

Partiler yeni dönemde ilk grup toplantılarını yarın gerçekleştirecek. Hürriyet'te yer alan habere göre; AK Parti ve İYİ Parti’de genel başkanlar milletvekili olmadığından Meclis’teki en yüksek temsilcileri ‘grup başkanları’ olacak. Ancak grup toplantılarında genel başkanlar konuşacak. Genel Kurul’da çarşamba günü ilk iş olarak, Irak ve Suriye’deki Türk Silahlı Kuvvetleri’nin görev süresinin uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi görüşülecek. Perşembe günü de BM’nin Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki görev gücünde bulunan askerlerin görev süreleri uzatılacak.

TKB'nin yapılandırması ele alınacak

Türkiye Kalkınma Bankası’nın yeniden yapılandırılmasını öngören yasa teklifi de Plan-Bütçe Komisyonu’nda ele alınacak.

Acil içtüzük çalışmaları başlayacak

Partiler çalışmaları yeni sisteme uyumlu yürütmek amacıyla acil bir içtüzük değişikliği yapacak. ‘Bakanlar Kurulu, sözlü soru, gensoru’ gibi yeni sistemde olmayan kavramların ayıklandığı, soruşturma ve diğer işlemlerde yeter sayıların yeniden düzenlendiği dar kapsamlı bir teknik içtüzük taslağı hazırlandı. Yıldırım, bu uyum teklifinin beş partinin uzlaşmasıyla Meclis Başkanlığı’na sunulmasını ve hızla yasalaşmasını hedefliyor. Bu teklifte bakanların Meclis’te temsiline açıklık getirilecek. Bakanların; komisyon ve Genel Kurul sürecinde her teklifin görüşmesine doğrudan mı katılacakları yoksa komisyon başkanlığının gerek görmesi halinde davetle mi gelecekleri konusunda karar verilecek.

İlk kez Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan bütçe Meclis'e gelecek

Anayasa gereği 2019 bütçesinin 17 Ekim akşamına kadar Meclis’e sunulması gerekiyor. Bu yıl ilk kez bütçe doğrudan Cumhurbaşkanlığı’nca Meclis’e gönderilecek. Bütçenin hangi aşamada nasıl görüşüleceği de içtüzük değişikliğiyle açıklık kazanacak.

MHP'nin af teklifi de Meclis'e gelecek

  • Yeni yasama yılının en önemli gündem maddelerini; MHP’nin tutuklu ve hükümlülere yönelik af teklifi ile diğer muhalefet partilerinin de vaadi olan emeklilikte yaşa takılanların hakları oluşturuyor.

Yerel seçime gidilen süreçte bütçe tasarısından sonra bu gündem maddeleriyle ilgili siyasi tavrın netleşmesi bekleniyor. Olası yerel seçim takvimine göre Meclis’in Mart 2019’da tatile girmesi beklendiğinden, bu tarihe kadar bütçe dışında parlamentonun önünde ortalama 3 aylık çalışma dönemi bulunuyor.

Meclis 600 vekile göre yeniden düzenlendi

TBMM Genel Kurul salonu 600 milletvekiline göre yeniden düzenlendi. Anayasa’dan çıkarılan Bakanlar Kurulu’nun sıraları sökülürken, komisyon sıraları da daraltılarak beşi grup sahibi olan sekiz partiye yer ayrıldı. Genel Kurul’daki oturma düzeni aynı kaldı. Başkanlık Divanı’na göre sol tarafta en fazla üyeli AK Parti olmak üzere partiler sandalye sayısına göre sağ tarafa doğru sıralanacak.

#AK Parti
#MHP
#Meclis
5 yıl önce