|

"Yeni MTV artışı"

Yeni Şafak yazarlarının Türkiye ve dünyadaki gündeme dair analizlerini sizler için özetledik... Ahmet Ulusoy köşesinde "Torbadan çıkan vergiler ve MTV" başlıklı yazısını kaleme aldı. Hayrettin Karaman, Özlem Albayrak, Kemal Öztürk ve Mehmet Şeker de gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yeni Şafak
09:24 - 6/10/2017 Cuma
Güncelleme: 09:32 - 6/10/2017 Cuma
Yeni Şafak
Kemal Öztürk , Hayrettin Karaman, Özlem Albayrak, Mehmet Şeker, ​Ahmet Ulusoy
Kemal Öztürk , Hayrettin Karaman, Özlem Albayrak, Mehmet Şeker, ​Ahmet Ulusoy

Ahmet Ulusoy, Hayrettin Karaman, Özlem Albayrak, Kemal Öztürk ve Mehmet Şeker'in yazılarının en dikkati çeken bölümleri:

Ahmet Ulusoy: Torbadan çıkan vergiler ve MTV

Kapsamlı vergi düzenlemeleri içeren torba yasa meclise sunuldu.Tam 130 maddelik bir tasarı. Düzenlemediği alan yok gibi. Daha çok vergisel düzenlemeler var. Yasa tasarısı 130 madde olmasına rağmen adeta Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) tasarısı olarak kamuoyuna yansıdı. Çünkü en çok tartışılan konu MTV’ye getirilmesi düşünülen % 40-68 aralığındaki artıştı. Bu yazımızda esasen yasada yer alan MTV ve gelir vergisindeki düzenlemelere bakacağız. Diğer vergisel düzenlemeler ise başka bir yazının konusu. 

Hayrettin Karaman: Arap Baharı niçin kışa çevrildi?

Arap Baharı konusunda yazılanlar bir kütüphane oluşturacak kadar çok; bu hareketin mahiyeti,  yerliliği, başarısızlığının sebepleri konularında da farklı tezler, görüşler ve tespitler var. Bunları okumadan ve asıl oyuncuları dinlemeden bir hükme varmanın eksik olacağında şüphe yok.Bu baharı kışa çevirenler Ortadoğu üzerinde çıkar hesapları olan ABD, Batı ve onların yerli işbirlikçileri olduğu için hakkında olumsuz algı oluşturmayı da bu taraflar üstlendiler ve hareketi, bu meyanda en önemli rol sahibi olan İhvan’ı kötülemek için olanca imkanlarını kullandılar, kullanmaya devam ediyorlar. Yeşil kuşak, BOP projelerinin de sahibi olan ABD ve onun destekçisi Batı başta, işine öyle geldiği için Ortadoğu’daki sultanları, kralları, dikta liderlerini devirmeyi, bu bölgede demokrasi ve sivil toplumu güçlendirmeyi hedeflediler.

Özlem Albayrak: Meltem Cumbul ve ideolojinin hayaleti

Meltem Cumbul meselesini biliyorsunuz. Adana Film Festivali’nde ödül alması için sahneye davet ettiği yönetmen Semih Kaplanoğlu’nun elini sıkmadı. Bir zamanlar başörtülü kadınların erkeklerle tokalaşmamasını dillerine dolayanlar, onları örümcek beyinli olmakla, artniyetlilikle, yobazlıkla ve bilimum aşağılama sıfatıyla yargılayanlar; bu örnek ortaya çıkınca tokalaşmak için kadının elini uzatması gerektiği kuralını hatırlayıverdiler.Oysa Semih Kaplanoğlu’nun içinde bulunduğu durum, farklıydı. Sahnede bulunan diğer iki sunucuyla tokalaşan Kaplanoğlu, asıl üçüncü kişiye yani Meltem Cumbul’a elini uzatmasaydı çok büyük kabalık yapmış olurdu. Bol da gürültü çıkardı; bugün Meltem Cumbul’u cansiperane savunanlar büyük bir ihtimalle Kaplanoğlu’nu yerden yere vururdu. Tasvire bile lüzum yok tersi durumda neler olacağını hepimiz biliyoruz; zaten mesele de onyıllardır bıkmadan usanmadan yeniden ve yeniden üretilen çifte standartlar değil; ona alışkanız. Mesele, uzun bir zamandır, tedavülden kalkmış olduğu, demode olduğu, çağın dışında kaldığı çok açık olan bir dünya görüşünün ısrarla asıl olduğu, temel olduğu yolundaki ortak kabulden vazgeçmeme inadı. Ve bu inattan ortaya çıkan semirmiş, şişmiş, azmanlaşmış özgüven. Bu yüzden, bu uğurda kabalaşmak, terbiye ve hatta insanlık sınırlarını zorlamak büyük bir kabahat olarak görülmüyor. Aksine mahcup bir tonda olsa bile, savunuluyor.

Kemal Öztürk: Gençlere iş bulma kılavuzu

En son yeğenime iş bulmaya çalışırken durumun ciddiyetini anladım. Binlerce genç iyi bir işe, hatta bir işe girebilmek için fena halde ter döküyor. Yeğenim en son üniversiteli çöpçü olmaya razı olmuştu. Evlenemeyecek yoksa.İş bulamayan gençlerin homurdanarak faturayı hükümete, belediyelere, devlet kurumlarına kestiğini görüyorum. Kimsenin kendi durumuna baktığı yok. Sanırsınız, özgeçmişi 5 sayfa ve her sayfasının her satırında dudak uçuklatacak bir kariyer basamağı var. Anadolu Ajansı’ndayken akademiye ve kuruma personel alımı mülakatlarına bizzat girerdim. 

Mehmet Şeker: Cambaz’ın defterine yazılan

Dolmabahçe Sanat Galerisi'nde Uluslararası Kültür ve Sanat Derneği tarafından açılan Mustafa Cambaz fotoğraf sergisi, yarın akşam son buluyor.15 Temmuz gecesi şehit düşen aziz arkadaşımızın çektiği fotoğrafların, ziyaretçiler tarafından çok beğenildiğini belirtmek isterim. Dostları ve arkadaşları ziyaret etti. Hiç tanımadığı halde uzaktan sevenler ziyaret etti. O gece vatan savunmasına katılan ve şehit düşemediğine üzülerek gazi olanlar ziyaret etti. İstanbul Valisi Vasip Şahin ve Sayın Ahmet Davutoğlu hoca sergiyi teşrif ettiler. Deftere yansıyan satırlardan birkaçını paylaşmak isterim.

#​Ahmet Ulusoy
#Hayrettin Karaman
#Özlem Albayrak
#Kemal Öztürk
#Mehmet Şeker
7 yıl önce