|

Yol haritası MGK’da belli olacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York’ta ABD Başkanı Trump ile 1 saat görüştü. Erdoğan, bölgesel konuların ele alındığı görüşmenin olumlu geçtiğini söyledi.Trump ise “Daha önce hiç olmadığımız kadar yakınız” ifadelerini kullandı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/09/2017 Cuma
Güncelleme: 04:45 - 22/09/2017 Cuma
Yeni Şafak
Trump, “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Amerika Birleşik Devletleri’nde ağırlamak harika” ifadelerini kullandı.
Trump, “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Amerika Birleşik Devletleri’nde ağırlamak harika” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın New York Palace Otel’de, ABD Başkanı Trump ile yaklaşık 1 saat görüştü. Görüşmede Irak ve Suriye ağırlıklı konular gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmenin basına açık bölümünde yaptığı açıklamada, “BM toplantısı vesilesiyle bulunduğum ABD’de değerli dostum Donald ile inanıyorum ki gerek Amerika-Türkiye ilişkileri gerekse bölgesel gelişmeler, dünyadaki diğer konuları ele alma fırsatını bulacağız. Ben de bu fırsatı yakaladığımız için kendisine özellikle çok çok teşekkür ediyorum” dedi.

BÖLGESEL GELİŞMELER MASADA

ABD Başkanı Trump da Türkiye ile ilişkilerin hiç olmadığı kadar iyi olduğunu söyledi. Trump şöyle konuştu: “Sayın Erdoğan ile tanışmak büyük bir onur. Dünyanın çok zor bir bölgesinde yaşıyor ve gerçekten çok güçlü bir yönetim sergiliyor ve çok yüksek puanlar alıyor ve Amerika Birleşik Devletleri ile de iyi bir işbirliği içerisinde. İyi bir dostluğumuz var ve hiç olmadığı kadar yakın iki ülke ve bunun ikimiz arasındaki kişisel ilişkiyle de ilgisi olduğunu düşünüyorum. Sayın Cumhurbaşkanı çok teşekkürler.”

  • GÖRÜŞME OLUMLU GEÇTİ
  • Görüşme sonrasında da kısa bir açıklama yapan Trump “Erdoğan yakın arkadaşım. Daha önce hiç olmadığımız kadar yakınız” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise toplantının bitiminde bir açıklama yaparak görüşmenin olumlu geçtiğini belirtti. Görüşmeye, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın katıldı.
MGK’dan sonra adımları atacağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, pazartesi günü bağımsızlık referandumu yapmaya hazırlanan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) dönük olarak, Türkiye’nin uygulamaya koyacağı yaptırımların nelerden oluşacağının bugünkü Milli Güvenlik Kurulu (MGK) ve Bakanlar Kurulu toplantılarında ele alınacağını söyledi. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu Toplantısı’na katılmak için gittiği New York’ta Reuters’a röportaj verdi. Kuzey Irak’taki referandum, S-400 alımı, İdlib’teki çatışmazlık bölgesi konusunda açıklama yapan Erdoğan özetle şunları kaydetti:

BARZANİ’NİN REFERANDUM GİRİŞİMİ

Yaptırımların ne olacağını MGK ve Bakanlar Kurulu’nda görüşeceğiz. Açıklamayı Bakanlar Kurulu sonrası hükümet yapacak. Cumartesi günü de hükümet yurt dışına asker gönderme kararını olağanüstü toplantıda Meclis’e getirecek. Bu kararın çıkmasıyla süreç farklı istikamette gelişecek. Biz bugüne kadar IKBY’ye hep şefkat elimizi uzattık. Kredi sıkıntısı çektiklerinde onlara kredi imkanı verdik. Memurlarının maaşlarını ödedik. Kerkük-Yumurtalık petrol hattındaki sıkıntılarında da hep (IKBY’nin) yanında olduk. Tabi bunlar MGK’da etraflıca ele alınacak. Bunlar ele alındıktan sonra da yol haritamızı belirleyip, gereken adımları atacağız.

İDLİB’İ TÜRKİYE KORUYACAK

Yapılan üçlü çalışmalardan sonra; Rusya, Türkiye, İran ardından bir Astana süreci başlamıştır. Astana sürecinde de bu çalışmalar devam etmiş, daha önceki toplantıda belirlenen çatışmasızlık süreci ve bölge ile alakalı da, yani iyi gidiyordu fakat son hafta içerisinde merkezde bir hastanenin vurulması konusu bizleri endişeye sevk etmiştir. Fakat Pazartesi itibariyle burada okulların açıldığını görmek, duymak bizi sevindirmiştir. İdlib’deki o çatışmasızlık bölgesinin sınırlarında, sınırın dışında Rusya’nın güvenlik tedbirleri var, iç kısımda da Türkiye’nin güvenlik tedbirleri var ve bu çift güvenlik tedbiri ile oradaki sıkıntıların aşılması yolunda adımlar atılıyor. Şu an itibariyle Rusya, Türkiye bu konudaki dayanışmasını sürdürüyor. İdlib konusunda İran Cumhurbaşkanı hasan Ruhani ile de görüşmeler yaptım. 4 Ekim’de İran’ı ziyaret edeceğim. Benden sonra de Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar bu ülkeye gidecek. Bu arada Irak genelkurmay başkanının da Türkiye’ye ziyareti olacak

S-400 ALIMINDAN GERİ ADIM YOK

Biz S-400 ile ilgili anlaşmamızı, bütün bu gelişmelerden sonra bu adımı attık ve anlaşma yapılmıştır. Anlaşmayla ilgili yol haritası belirlenmiştir ve bu yol haritasına göre de biz bu S-400leri alacağız, fevkalade bir durum olmadıktan sonra. Yani eğer Rusya’dan bu konuda olumsuz bir yaklaşım gelmedikçe biz almakta kararlıyız. Bu Türkiye’nin kendi kararıdır, ve NATO’da bunu engelleyici bir karar ve madde yoktur. Şu anda süreç başlamış vaziyette. Bu hafta içinde kaporayı arkadaşlarımız vermiş olması lazım. Anlaşma zaten yapılmıştı, şimdi biz kendilerine kapora veriyoruz. Bu kapora içinde ödeme planları başlıyor. Bu ödeme planları devam ederken onların da üretim noktasındaki süreci başlamış olacak.

PKK provokasyonu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM. genel kurulu için bulunduğu New York’ta, “Türk Amerikan ve Amerikalı Müslüman Toplumuyla Buluşma” programına katıldı. Erdoğan dinleyicilere hitap ederken PKK yandaşı olduğu bildirilen bazı kişiler terör yanlısı sloganlar atarak toplantıyı sabote etmek istedi. İzleyiciler tarafından yoğun tepkiyle karşılaşan teröristler kısa sürede salondan çıkartıldı.

SALON TERÖRİSTLERİ

PKK’lıların sebep olduğu kargaşa sırasında konuşmasına ara veren Erdoğan, konuşmasına “Üç beş salon teröristine bu güzel toplantımızı feda etmeyelim” diyerek tekrar başladı. Slogan atan 4 PKK/YPG’li ABD polisi tarafından gözaltına alındı.


Erdoğan konuşmasında ABD’deki Müslümanlardan DEAŞ gibi terör örgütlerinin İslam’la ilgisi olmadığını anlatmalarını istedi. Erdoğan satır başlarıyla şunları söyledi: ABD’ye FETÖ’yle ilgili 85 koli belge teslim ettik. Bunlara karşılık alamadık. Ülkemiz yıpratılmaya çalışılıyor. ABD’nin FETÖ ve diğer terör örgütlerinin gerçek yüzünü göreceğine inanıyorum. Kimse DEAŞ’a Müslümanlığa ithaf etmesin DEAŞ bir terör örgütüdür. Fırat Kalkanı operasyonunda 3 bini aşkın DEAŞ’lıyı etkisiz hale getirdik. DEAŞ, PKK, Boko Haram eylem ve yayınlarına karşı İslami sizler temsil ediyorsunuz.

Görüşme trafiği

Birleşmiş Milletler (BM) 72. Genel Kurulu için ABD’nin New York kentinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yoğun bir görüşme trafiği yaşadı.


Erdoğan, The Peninsula Otel’de Somali Başbakanı Hasan Ali Hayri, Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksanda Vucic’i kabulü sonrasında Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile görüştü. Basına kapalı gerçekleşen görüşme 50 dakika sürdü. Erdoğan, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Moldova Başbakanı Pavel Filip, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile bir araya geldi.


Erdoğan, devlet ve hükümet başkanlarının yanı sıra iş dünyasından temsilcileri de kabul etti. Erdoğan, Alibaba internet sitesinin kurucusu ve başkanı Jack Ma’yı kabul etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bloomberg İcra Kurulu Başkanı ve eski New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg’i de kabul etti. Basına kapalı gerçekleşen kabul 40 dakika sürdü.

Trump üzgünüm dedi

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, Birleşmiş Milletler (BM) 72. Genel Kurulu toplantılarına katılmak üzere ABD’nin New York kentinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, PBS kanalında yayımlanan “News Hour” programının yapımcısı Judy Woodruff’a verdiği mülakata ilişkin Twitter hesabından açıklamada bulundu. Açıklamada Kalın, “Erdoğan, Trump’ın özür dilemediğini ancak olanlardan dolayı üzgün olduğunu söylediğini aktardı. Doğru tercüme bu” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’de, geçen mayıs ayında Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği rezidansı önünde yaşanan olaylarla ilgili bir soru üzerine, geçen hafta Trump’ın kendisini aradığını, bu konuda üzgün olduğunu ve konuyu takip edeceğini söylediğini belirtmişti.

First ladyler buluştu

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump’ın eşi Melania Trump’ın verdiği öğle yemeği davetine katıldı. Emine Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 72. Genel Kuruluna katılmak üzere ABD’nin New York kentinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a eşlik ediyor. Bu kapsamda Emine Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump’ın eşi Melania Trump’ın verdiği öğle yemeği davetine katıldı. Birleşmiş Milletler ABD Daimi Temsilciliği’ndeki yemekte first ladyler arasında samimi sohbet gerçekleşti. Melania Trump ile yemek süresince aynı masada bulunan Emine Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in eşi Mihriban Aliyeva ile de bir süre ayaküstü samimi sohbet etti.

#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#ABD
#Trump
#İbrahim Kalın
#Irak
#Barzani
7 yıl önce