|

Youtube açıldı

Erişim yasağı bulunan dünyanın en popüler internet sitesi Youtube, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın dün 'yargıya başvurarak filtrelemenin kaldırılacağı' açıklamasının hemen ardından açıldı. 2,5 yıl sonra siteye Türkiye'den engelsiz erişilebildi

İstanbul
00:00 - 31/10/2010 Pazar
Güncelleme: 00:48 - 31/10/2010 Pazar
Yeni Şafak
Youtube açıldı
Youtube açıldı

Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından 5 Mayıs 2008 tarihinde Atatürk'e hakaret içeren videolar yayımlandığı için erişim engeli konulan Youtube adlı internet sitesi dün açıldı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bundan sonraki aşamanın yargıya müracaat edilerek yasağın tamamen ortadan kaldırılması olduğu yönündeki açıklamalarından bir kaç saat sonra siteye engelsiz olarak girildi.

YASAK KALKTI

Dün Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı Kürşat Kayral, Emniyet Genel Müdürlüğü Bilim Suçları Büro Amirliği'ne yazı yazarak Youtube'un kapatılmasına gerekçe olan ve Atatürk'e hakaret içeren dört videonun siteden kaldırılıp kaldırılmadığını sordu. Emniyetten söz konusu videoların kaldırıldığına yönelik cevap alan Kayral, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'un 8. maddesinin 9. fıkrasına dayanarak Youtube'a erişimin engellenmesi kararının kaldırılmasına karar verdi. Savcı, siteye erişimin serbest bırakılması için Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na gerekli yazıyı yazdı. İnternet Kurulu Üyesi ve Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Leyla Keser Berber, kurul olarak site kapatmanın zorlaştırılmasıyla ilgili bir çalışma yürüttüklerini açıkladı. Berber, önce uyarıda bulunulacağını söyledi.


Süreç nasıl işledi?

Youtube Yasağın kaldırılması için İnternet Kurulu Üyesi ve Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Leyla Keser Berber, avukat eşi Levent Berber, müvekilleri Erdem Karahan ve Yücel Yolcu ile 4 videonun içerik sahibi bulunmadığını tespit etti. Atatürk'ün görüntü ve fotoğraflarının bütün Türk vatandaşlarına ait olduğunu savunan ekip, TBMM gibi resmi arşive sahip kamu kurumlarından yetki belgeleri aldı. Youtube'a başvuran Karahan ve Yolcu videolarda kullanılan resimlerin telif haklarının Türk halkında olduğunu söyleyerek sahipsiz içerikleri yönetimini istedi. Youtube Karahan ve Yolcu'nun talebini kabul ederek içerik sahibi olmalarını onayladı. İçerik sahibi olan Erdem ve Yolcu ilk iş olarak 4 videoyu siteden kaldırdı.



13 yıl önce