|

Yüksek yargıya 10 yeni daire

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, iş yükünü azaltmak için yüksek yargıda yeni düzenlemeler yapılacağını açıkladı. Bozdağ, 'Yargıtay'da 8 yeni daire kurulacak. Aynı şekilde Danıştay'da da 1 dava dairesi, 1 idari daire olmak üzere 2 daire kurulacak' dedi.

Osman Özgan
00:00 - 1/11/2014 суббота
Güncelleme: 23:18 - 31/10/2014 пятница
Yeni Şafak
Yüksek yargıya 10 yeni daire
Yüksek yargıya 10 yeni daire

Yargıtay ve Danıştay'da bekleyen binlerce dosyanın karara bağlanması ve iş yükünün azaltılması için hükümet harekete geçti. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Yargıtay'da 8, Danıştay'da 2 yeni daire kurulmasına ilişkin teklifin TBMM Başkanlığına sunulduğunu, düzenleme çerçevesinde Yargıtay'a 128, Danıştay'a 39 yeni üye seçileceğini söyledi.

ÜYE SAYISI ARTIRILIYOR

Bozdağ, NTV'de canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Yargıtay ve Danıştay'ın yapısına ilişkin bir soru üzerine Bozdağ, Yargıtay'daki iş yükünün doğurduğu zaruret, vatandaşın davasının neticesini vaktinde görme ihtiyacı, adil yargılanmanın zamanında neticelenmesi bakımından Yargıtay'da daire ve üye sayısını artıran bir adım atacaklarını bildirdi.

350 BİN DOSYA BEKLEMEDE

Yargıtay'da 38 daire bulunduğuna dikkat çeken Bozdağ, başsavcılıkta bekleyen 350 bin dosya olduğunu söyledi. Daha önce Yargıtay'daki iş yükünün azalması için daire ve üye sayılarını artırdıklarını dile getiren Bozdağ, 'Dosyalar erisin, kararlar hızla verilsin, kararların müzakeresine dosyaların incelenmesine daha fazla zaman ayrılsın diye inceleme yaptık. Hatta orada Yargıtay'ın dairelerinin iş bölümü şekliden iki ayrı grup olarak çalışmasına imkan veren düzenlemelerde yaptık. Bu düzenlemenin çıkmasından sonra da iş yükünün erimediğini görüyoruz' diye konuştu.

167 YENİ ÜYE SEÇİMİ

Bozdağ, iş yükünün doğurduğu zaruret, vatandaşımızın davasının neticesini vaktinde görme ihtiyacı, adil yargılanmanın zamanında neticelenmesi bakımından Yargıtay'da daire ve üye sayısını arttıran bir adım atacaklarının altını çizdi. Bakan Bozdağ, 'Yargıtay'da 8 yeni daire kuracak bir teklifi arkadaşlarımız TBMM başkanlığına sundu. Yeni üye seçimi demektir bu. Aynı şekilde Danıştay'da da 1 dava dairesi, 1 idari daire olmak üzere 2 daire kurulacak. Orada da bunlara yeni üye kadroları ihdas edilecek. Bu düzenleme çerçevesinde Yargıtay'a 128 üye, Danıştay'a da 39 yeni üye seçilmesi öngörülmektedir' dedi.

3 bin 500 hakim ve savcı alınacak

Adalet Bakanı Bozdağ bu yıl üç bine yakın hakim ve savcı alımı yapılacağının müjdesini verdi. Kişi başına düşen hakim savcı oranı bakımından Türkiye'nin Avrupa'nın gerisinde olduğunu belirten Bozdağ, 'Biz 2023'e gelmeden Avrupa ile aramızdaki mesafeyi kapatmak istiyoruz. Bu sene 3 bin 500 civarında hakim ve savcı alacağız. Önümüzdeki yıl da yine aynı şekilde yüksek sayıda, 5 bin civarında hakim ve savcı alımını planladık' diye konuştu. Bozdağ, kaynak konusunda da farklılaşmaya gidildiğini, avukatların hakim ve savcı olabilmesi için aranan 5 yıllık fiili avukatlık yapma şartını 2 yıla indireceklerini belirtti.

Teklif Meclis'e sunuldu

AK Parti İstanbul Milletvekili Bülent Turan ve arkadaşlarının imzasını taşıyan Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Teklifte, Yargıtay'a 8, Danıştay'a 2 yeni daire kurulması öngörülüyor. Teklifin gerekçesi, yüksek yargı organlarının önünde bekleyen dosyaların bir an önce sonuçlandırılmasına, makul olmayan sürelerle yargılama iddialarına dayanan hak ihlali başvurularının önlenmesine ve toplumda aşınan yargıya güven duygusunun yeniden tesisine dayanıyor. Teklifle, Danıştay Başkanlar Kurulunun görevleri arasında sayılan; üyelerin görev yerlerini belirlemek, zorunlu hallerde daire başkanı ve üyelerin dairelerini değiştirmek şeklindeki görevler, daha hızlı ve etkin karar alma imkanına sahip olan Başkanlık Kurulu'na devrediliyor. Böylece daire başkanlarının, yargılama faaliyetlerine odaklanmaları ve idari işler sebebiyle daire işlerinden geri kalmamaları amaçlanıyor.


9 лет назад