|

Yunus Emre'den nasiplenmeliyiz

TRT1 ekranlarında yayınlan Yalaza dizisinin doktor Uğur’u Ünal Zorer, şimdilerde tiyatro sahnesinde Yunus Emre’yi canlandırmak için hazırlanıyor. Yunus Emre’nin her döneme sözleriyle etki ettiğini söyleyen Zorer, “Bu rolü kabul ederek Yunus Emre’den kendi hayatıma bir şeyler katmak istedim. Sabrın ve metanetin manasını Yunus Emre sayesinde daha iyi kavradım, diğer vasıflarından da nasiplenebilmeliyiz” diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/11/2017 Pazar
Güncelleme: 04:18 - 5/11/2017 Pazar
Yeni Şafak
‘Yalaza’ dizisinin doktor Uğur’u Ünal Zorer, oyunculuğa profesyonel olarak geri dönüş yaptı
‘Yalaza’ dizisinin doktor Uğur’u Ünal Zorer, oyunculuğa profesyonel olarak geri dönüş yaptı

Yapımcılığını ve yönetmenliğini Osman Sınav’ın yaptığı TRT1 ekranlarında yayınlanan ‘Yalaza’ dizisinin doktor Uğur’u Ünal Zorer, oyunculuğa profesyonel olarak geri dönüş yaptı. Diziye üçüncü bölümden sonra dahil olan Zorer, 2005 yılında Kanal D ekranlarında yayınlanan “Bu Toprağın Türküsü” adlı müzik yarışmasında birinci olarak dikkatleri üzerine çekmişti. Ayla Algan’dan oyunculuk dersleri alan yorumcu, müzisyen ve oyuncu Zorer, şimdilerde tiyaro sahnesinde Yunus Emre’yi canlandırmak için hazırlanıyor. Müzikal şeklinde olacak tiyatro oyununda ilahiler de seslendirecek olan oyuncuyla bir araya gelip müzik, dizi ve tiyatroyu konuştuk. Yunus Emre’nin her döneme sözleriyle etki ettiğini söyleyen Zorer, “Bu rolü kabul ederek Yunus Emre’den kendi hayatıma bir şeyler katmak istedim. Şimdiden hayata bakış açışımı etkiledi diyebilirim. Sabrın ve metanetin manasını Yunus Emre sayesinde daha iyi kavradım, diğer vasıflarından da nasiplenebilmeliyiz” diyor.

MÜZİKAL GİBİ OLACAK
 Yunus Emre’yi canlandıracağız bir tiyatro oyunu geliyor. Bu yeni projeden bahseder misiniz?

Geçtiğimiz sezon Çiğdem Tunç kendi tiyatrosunu kurdu ve ilk oyunu ‘El Deliye Biz Akıllıya Hasret’i sergiledik. Vodvil tarzındaki komedi oyunuydu. Bu oyunda ben kaptan Murat karakterini canlandırdım. Türkiye’nin birçok ili ve ilçesini gezdik. Hemen hemen 40’a yakın gösteri yaptık. Bu sefer oyunumuzu değiştirip Yunus Emre oynayalım istedik. Oyun müzikal şeklinde olacak ve ilahiler söylenecek. Yunus Emre’nin sözleri, şiirleri bestelenip ilahi formunda seslendiriliyor. Bunu da benim yapacağıma inandılar.

 Oyun hazırlıkları nasıl gidiyor, ne zaman seyredebileceğiz?

Şu an çalışıyoruz. Yoğun bir tekst içeriyor. Ezberlerini yapıyoruz. Önümüzdeki günlerde çalışmalarına başlayıp yeni sezonda yani 2018 Ocak ayında sahnelemeye başlayacağız. Hali hazırda cast çalışması devam ediyor ama Murat Parasayar, Çiğdem Tunç, Sema Aras ve Bora Gencer kadroda olan isimler.

 Yalaza dizisi ve bir önceki tiyatro oyununuz komediydi. Yunus Emre gibi güçlü bir karakteri oynayıp oynayamama konusunda tereddüt etmediniz mi?

Etmez olur muyum hiç? Yunus Emre gibi bir ismin altından kalkabilir miyim diye kafamda bir sürü soru işaretleri vardı. Onun gibi yürümek, giyinmek ve en önemlisi onun gibi düşünüp hareket etmek gerekiyor. Bunu düşünmek bile çok heycanlı. ‘Çok çalışıp üstesinden gelicem’ dedim ve kabul ettim.


EVDE YUNUS EMRE GİBİ DOLAŞIYORUM
 Rolünüzün hakkını verebilmek için neler yapıyorsunuz?

Yalaza’daki doktor Uğur rolünden örnek vererek anlatayım. Şu an steteskopum yanımda. Doktor rolüne hazırlanmak için birkaç doktor ile bir araya geldim. Muayenelerini gidip nasıl zaman geçiriyorlar, hastalarıyla nasıl ilgileniyorlar, işlerine nasıl odaklanıyorlar, nasıl reçete yazıyorlar diye onları izledim. Yunus Emre’yi çalışırken de onun tarzında kıyafetler edindim. Evde o kıyafetleri giyip rolüme girmeye çalışıyorum.

 Yunus Emre ile ilgili çeşitli envanteriler mevcut, hayatını anlatan belgesel çalışmaları, eserler var. Bunlardan da faydalanıyor musunuz?

Evde o halde biyoğrafilerini okuyor, ilahi söylüyorum. Oyun metni üzerinde çalışıyorum. TRT’nin hazırlamış olduğu bir belgesel ile birlikte birçok belgesel var. Onları izliyorum ama etkilenmemeye çalışıyorum. Çünkü ben kendim olarak Yunus Emre’yi oyanaycağım. Var olan çalışmalardan etkilenip taklit eder hale gelmek istemem. Bu yüzden seyretmektense daha çok okuyorum. Onun hayatı, yaşam tarzı, felsefesi ve şiirlerini bolca okuyorum. Ayna karşısında saç fırçasıyla şarkı söylerdim şimdi de ayna karşısında Yunus Emre’yi canlandırıyorum.


CAMİ CEMAATİNE İLAHİ OKURDUM
 Yunus Emre oyunu daha sahneye konmadı ama siz çalışmaya başladınız. Yunus Emre’nin size kattığı bir şeyler olduğunu hissediyor musunuz?

Yunus Emre her döneme sözleriyle etki yapmış biri. Yaşam tarzını, doğruluğunu, dürüstlüğünü, insanlara eşit olarak davranışını, Allah’a olan aşkını, maneviyatını kendimizle içselleştirebilmek çok önemli. Bu rolü kabul ederek Yunus Emre’den kendi hayatıma bir şeyler katmak istedim. Şimdiden hayata bakış açımı etkiledi diyebilirim. Sabrın ve metanetin manasını Yunus Emre sayesinde daha iyi kavradım, diğer vasıflarından da nasiplenebilirsek ne mutlu...

 İlahi okumayı sever misiniz?

Ben ilahi okumayı severim. Küçükken de birçok mevlüdde ilahi okumuşumdur. Özellikle cami cemaatine kandil gecelerinde ilahi okurduk. Bir ilahi grubumuz vardı onlarla ortada bir çember oluştururduk. Okulda aldığım eğitim hem halk müziği hem de sanat müziği olduğu için ilahiye de yatkınlığım var.

  • Kariyerimin temellerini attım
  •  İki albümünüzün arasında 10 yıl var. Müziğe neden bu kadar uzun bir ara verdiniz?
  • Bu uzun süreyi eğitimle geçirdim. Daha donanımlı olmak için uğraştım. Birileriyle karşı karşıya geldiğimde en azında fikirlerimi doğru ifade edebilmek için hem müzikal hem de oyunculuk adına bolca eğitim aldım. Bu işler sadece yarışmalardan ibaret değil. Şöhreti yaşadım, albümüm oldu, piyasada ismim oluştu ama bir yere kadar. Bunların içini doldurmak gerekiyor. İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservuatarı Ses Eğitimi bölümünü bitirdim. Ayla Algan önderliğinde iki yıl diksiyon eğitimi ile oyunculuk, seslendirme ve tiyatro eğitimleri aldım.
  •  Teorik eğitim alırken pratikten de uzak durmadınız ama dimi?
  • Evet bu süre zarfında birkaç dizi projemiz oldu. Arka Sokaklar ve Ezel dizilerinde rol aldım. Akabinde bir tiyatro grubunda oyunlarımız oldu. Hem eğitim hem de iş açısından yoğun geçti bu süreç. İyi de oldu. Çünkü gelecek için kendimi hazırlayarak ilerledim. Şu an iyi projelerde yer alamaya başladıysam bu 10 yılın birikimi sayesindedir. Kariyerimin ve geleceğimin temellerini attım.

Mahalle kültürü yansıtılmalı
 Oyunculuğa nasıl merak saldınız peki?

Nihai amaç müziğime katkı sağlamasıyla birlikte en büyük hayalimi gerçekleştirmek için oyunculuk eğitimi aldım. Bir sinema filminde oynamak ve bu filmde kendi sesimle müziğimi ifade etmek istiyorum.

 Yalaza’ya nasıl dahil oldunuz?

Ekibe dahil olma süreci zor oldu tabii. Bir Osman Sınav projesi çünkü. Cast direktörümüz Nesrin Namal öneride bulundu, yüzümün uygunluğuna ve yeteneğime inanılınca da kabul edildim.

 Neden Yalaza ile dizi sektörüne girdiniz?

Yalaza bir aile dizisi. Yine aile dizisi olan Ekmek Teknesi ve Mahallenin Muhtarları’nı severek izliyordum. Anadolu’da mahalle kültürüyle büyüdük ve mahalle kültüründen beslendik. İnsanlar birbirini gördüğünde günaydın, merhaba, hayırlı işler demesini biliyor. Bunu aile dizilerinde de görebiliyoruz. Bu sıcaklığı yaşamak ve kültürümüzü yaşatmak adına bu dizide olmak istedim.

#Yalaza
#Yunus Emre
#Ünal Zorer
6 yıl önce