|

Yurt dışı seçmeni nasıl oy kullanacak

Türkiye’de yapılacak anayasa değişikliği referandumu için geri sayım başladı. Yurt dışı kütüğüne kaydı olan seçmenler nasıl ve nerede oy kullanacak? İşte yurt dışındaki vatandaşların referanduma dair merak ettiği soruların cevabı.

Yeni Şafak
15:49 - 24/03/2017 Cuma
Güncelleme: 18:12 - 24/03/2017 Cuma
Yeni Şafak
Yurtdışı seçmeni istediği yerde oy kullanacak.
Yurtdışı seçmeni istediği yerde oy kullanacak.

Türkiye'nin kaderini belirleyecek anayasa değişikliği referandumu için geri sayım başladı. Siyasi partiler referandum öncesi çalışmalarını hızlandırdı. Türkiye'de yurt içi seçmen kütüğüne kayıtlı 55 milyon 336 bin 960 seçmen bulunuyor. Bu seçmenler yaklaşık 164 bin sandıkta oy kullanabilecekler. Öte yandan şu anki verilere göre yurt dışı kütüğüne kayıtlı olan 2 milyon 929 bin 389 seçmen yine referandumda sandık başına gidecek. Bu seçmenler 57 ülke, 119 temsilcilik ve 32 sınır kapısından oy verme işlemini gerçekleştirebilecek.



Yurt dışı seçmeni istediği yerde oy kullanacak


Katılımın son seçimlere göre yüksek olması beklen yurt dışında bulunan seçmenler uygun gördükleri gümrüklerde ve konsolosluklarda oy kullanabilecekler. Yüksek Seçim Kurulu da referandumun hazırlıklarına başladı ve yurt dışında yaşayan seçmenlere yönelik aldığı kararla, yurt dışındaki vatandaşlar farklı bir konsoloslukta kayıtlı olmalarına rağmen, oy verme gününde kendilerine en yakın buldukları veya istedikleri temsilcilikte oy kullanabilecek.



Oy kullanmak için yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı olmak şartı ise devam ediyor. Yurt dışındaki seçmenler bugüne kadar sadece bağlı oldukları temsilciliklerde oy verebiliyordu. Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı olup olmadığınızı

öğrenebilirsiniz.







#yurt dışı seçmen
#referandum
#cumhurbaşkanlığı seçimi
7 yıl önce