|

Yüzde 60’lık blok yine çöktü

Muhalefetin 7 Haziran seçimlerinin ardından ortaya attığı yüzde 60’lık blok yine çöktü. Bağımsız bakanların ‘bağımsız’ olmadıkları gerekçesiyle yemin etmemeleri oylandı. CHP, MHP ve HDP ilk kez aynı oyu kullandı ve ‘hayır’ dedi. Oylamaların ardından bağımsız bakanlar yemin etti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/09/2015 Cuma
Güncelleme: 10:19 - 4/09/2015 Cuma
Yeni Şafak

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Koray Aydın başkanlığında dün bağımsız bakanların yemini ve Suriye-Irak tezkeresi için olağanüstü toplandı. Olağanüstü oturumda 'yemin' krizi çıktı.


TBMM, seçim kabinesine dışarıdan atanan bakanların yemin etmesi veSuriye-Irak tezkeresi için olağanüstü toplandı. Saat 13.00'te başlayan oturumun başında CHP, yemin edecek bağımsız bakanların “bağımsız olmadıklarını" belirterek, yemin etmelerinin anaysaya aykırı olduğunu iddia etti.



CHP-MHP-HDP AYNI TARAFTA


Bunun üzerine usül tartışması başlatıldı. Partileri adına söz alan vekillerin karşılıklı konuşmalarının ardından Meclis Başkanvekili Koray Aydın, bağımsız bakanların yemin etmesinin uygun olduğunu belirtti.



Ardından CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Koray Aydın'ın tutumuna ilişkin oylama yapılmasını istedi. Aydın, bu istemi yerine getirerek tutumunu oya sundu. Oylamada, başkanlık tutumunun lehine AK Parti'li milletvekilleri oy kullanırken, CHP, MHP ve HDP'li milletvekilleri aleyhte oy kullandı. Bu durumu, muhalefet milletvekilleri alkışlayarak karşıladı. Bunun üzerine, TBMM Başkanvekili Aydın, oylama sonucuyla ilgili katip üyeler arasında anlaşmazlık olduğunu ifade ederek, birleşime ara verdi.



FAZLA OY ÇIKTI


Başkavekili Aydın, “başkanlığın tutumunu" bu kez elektronik ortamda oylatacağını söyledi. Yapılan oylamada ise 550 üyesi bulunan Meclis'te 556 oy çıktı. Aydın oylama işlemini bu kez elektronik cihazla tekrar oylamaya sundu. Koray Aydın'ın açıklamasına göre bu oylama da sağlıklı bir şekilde sonuçlanmayınca, grup başkanvekilleri 3. kez toplantıya çağrıldı. Ardından bir oylama daha yapıldı.




BAĞIMSIZ BAKANLAR YEMİN ETTİ


Başkanvekili Aydın, özenli bir sayım yapıldığını söyleyerek, 245 oyla yeni bakanların yemin edebileceğini belirtti. Muhalefetten ise son oylamada 233 oy çıktı. Oylama sırasında ise geçici hükümette olan HDP'li iki bakanın da hayır oyu vermesi dikkat çekti. Sırayla kürsüye davet edilen bakanlar, yemin ederken çıkan tartışmalar nedeniyle oturuma bir kez daha ara verildi. Aranın ardından bakanların yemini tamamlandı. Ardından Meclis'te Suriye-Irak tezkeresinin görüşmelerine geçildi.



Tezkere kabul edildi


Olağanüstü toplanan TBMM, yemin krizinin ardından Suriye ve Irak tezkerelerini ele aldı. “TSK'nın gerektiği takdirde sınır ötesi harekat yapması ve yabancı ülkelere asker gönderebilmesini" öngören tezkere AK Parti, CHP ve MHP'nin oylarıyla kabul edildi. Görüşmeler sırasında sert tartışmalar yaşandı.





SİLAH GÖSTERDİ İDDİASI


Bazı CHP milletvekillleri tartışma sırasında elinin beline gittiğini iddia ederek Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın silah gösterdiğini iddia etti. Silah taşımadığını belirten, Kılıç'ın cep telefonunu belinde taşıdığının anlaşılması üzerine tansiyon düştü.



RTÜK ÜYESİ SEÇİLDİ


Tezkere görüşmesinin ardında da CHP kontenjanından boş bulunan RTÜK üyeliğine seçim yapıldı. Genel Kurul'da yapılan oylama sonucunda adaylardan İsmet Demirdöğen 354 oyla üye seçildi.


#Tezkere
#seçim hükümeti
#yeni kabine
9 yıl önce