|

Zeynel Bey yola çıktı

Ilısu Baraj suları altında kalacak olan Batman’ın Hasankeyf ilçesindeki 650 yıllık Zeynel Bey Türbesi’nin taşınması için 1,5 yıl önce başlatılan çalışmalar tamamlandı. Türbe, taşıma esnasında kullanılacak ek düzenekle yola çıktı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/05/2017 Cuma
Güncelleme: 01:41 - 12/05/2017 Cuma
Yeni Şafak
Zeynel Bey Türbesi, Ilısu Baraj Göl alanından çıkarılarak, Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı'na taşınacak. İşlemin hava durumuna bağlı olarak yaklaşık 6-7 saat sürebileceği kaydedildi.
Zeynel Bey Türbesi, Ilısu Baraj Göl alanından çıkarılarak, Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı'na taşınacak. İşlemin hava durumuna bağlı olarak yaklaşık 6-7 saat sürebileceği kaydedildi.

Batman'daki tarihi Zeynel Bey Türbesi, Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı'na taşınmak üzere "SPMT" aracına yerleştirildi. Taşıma işleminin bugün sabah saatlerinde başlaması öngörülüyor.

BÜTÜNCÜL TAŞIMA

Konuya ilişkin Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Ilısu Projesi kapsamında oluşturulan bilim komisyonunun, Zeynel Bey Türbesi’nin doğa koşulları ve zamanın olumsuz etkileri sebebiyle yıpranmış olduğunu tespit ettiğini belirterek, bu çerçevede aralarında su altında koruma yönteminin de olduğu alternatiflerin değerlendirildiği ve en uygun yöntem olarak “Bütüncül Taşıma Yöntemi”nin benimsenmesi kararının alındığı anımsatıldı. Türbenin taşınması ile alakalı olarak literatürdeki bütün kaynakların araştırıldığının ve bütün metotların incelendiğinin kaydedildiği açıklamada, “Yapıya verilen önem sebebiyle yapı üzerindeki bütün hasarların tespiti yapıldı. Ayrıca daha önceki dönemlerde yapılan restorasyon çalışmaları esnasında yapıya uygulanan müdahaleler ayrı ayrı ele alınarak taşıma esnasında en güvenli metot tespit edildi. Bu bilgiler ışığında ilk olarak restorasyon ilkeleri doğrultusunda yapının güçlendirme çalışmaları tamamlandı.


TÜRBE TEMELDEN KESİLDİ

Türbenin temelden kesilmesi işlemi dahil kaldırılma öncesindeki bütün çalışmalar gerçekleştirildi. Bu kapsamda türbenin etrafında 30 santimetre yüksekliğinde kaldırma temeli ve duvarların alt kısımlarında 28 adet kaldırma kirişi imalatı yapıldı. 90 santimetre yüksekliğinde art germe uygulanarak kaldırma plağı tamamlandı ve 44 adet hidrolik kriko yerleştirildi. Taşıma esnasında kullanılacak ek düzenekle birlikte toplam 1 ton 150 kilogram türbe Kendinden Tahrikli Modüler Taşıyıcı (SPMT) sistemi ile taşınacak. Taşıma esnasında herhangi bir sıkıntı yaşanmaması maksadıyla nisan ayı sonunda yüzde 40 daha fazla ağırlıkla taşıma yolunun testini yapan ekipler herhangi bir sıkıntıya rastlamadı. Sonuç itibariyle türbenin içten kesilmesi tamamlanarak, hidrolik krikolar vasıtasıyla türbe 2 santimetre yukarı kaldırıldı ve taşımaya hazır hale getirildi. Gerekli bütün teknik hazırlıkların yapıldığı ve test edildiği bu sistemle yapı herhangi bir hasar almadan tamamen güvenli bir şekilde yeni yerine taşınacak” denildi.

#​Ilısu Barajı
#Batman
7 yıl önce