|

Zorbalık bu

Batı ülkelerinin ambargosuna karşı Rusya'nın yanında yeralan Türkiye, uçak krizi sonrası muhatabından tam aksi yönde karşılık buldu. Birçok Türk vatandaşı sınırdışı edildi, havalimanlarında kötü muameleye maruz kaldı. Vatandaşlarına "Türkiye'yi terk edin" diyen Rusya, tur şirketlerine de yasak getirdi. Dev projelerin iptali ise yolda...

Yeni Şafak
04:00 - 27/11/2015 Cuma
Güncelleme: 02:46 - 27/11/2015 Cuma
Yeni Şafak

ABD ve Avrupa'nın Rusya'ya yönelik geçmişte uyguladığı ambargo kararlarına direnerek bu ülkenin yanında yeralan Türkiye, uçak krizi sonrası muhatabından tam aksi yönde karşılık buldu. Çok sayıda Türk vatandaşı Rus havalimanlarında gözaltına alındı, birçoğu zorba yöntemlerle sınırdışı edildi. Bu ülkeye turist olarak gidenler de, vizesiz seyahat imkanı bulunmasına rağmen, gerekçesiz olarak geri çevrildi. Türkiye'deki vatandaşlarına “Orayı terk edin" çağrısında bulunan Rusya, iki ülke arasındaki sivil uçuşlara da sınırlama getirdi. Rus Dışişleri Bakanlığı, 'terör tehdidi' bulunduğunu öne sürerek vatandaşlarından Türkiye'ye gitmemesini istedi. Çok sayıda turisti Türkiye'ye getiren tur şirketlerine ise yasak getirildi. Türk mallarına liman ve gümrüklerde vergiler ağırlaştırılırken, sınır kapılarında da daha önce görülmeyen türden uygulamalar hayata geçti.



BURADA REHİN KALDIK


Rusya'nın Türkiye'ye yönelik 'uçak' cevabı birçok alanda kendini gösterdi. Krasnodar'daki bir fuara turist vizesiyle gelen 60'a yakın işadamı apar topar gözaltına alındı. Pasaportlarına el konulan işadamlarının, Soçi'deki bir 'toplama kampı'na gönderildikten sonra sınırdışı edileceği iddia edildi. Kafilede yeralan işadamı Cenk Baykara, “Daha önce hiç böyle bir muamele görmemiştik. Başımıza ne geleceğini bilmiyoruz. Burada rehin kaldık. Gardiyan, nezaret kapısında bize, 'uçağı düşürdünüz alın size' diye seslendi" ifadelerini kullandı.





ÜLKEYE GİRİŞ YASAK


Türk vatandaşları Rusya'ya girişlerde de zorluklar yaşamaya başladı. Dün uçakla Moskova'ya inen, ancak Rusya'ya girişine izin verilmeyen 40 kadar vatandaş, yine uçakla Türkiye'ye geri gönderildi. Çok sayıda kişi de Moskova'nın Sheremetyevo Havalimanı'nda görevlilerin zorba tavırlarına maruz kaldı. Pasaportlarına el konulan ya da bekleme odasında alıkonulan birçok kişi, aktarma yapacakları uçağı kaçırdı. İşadamı Cemil Özdemir, kendilerine havalimanında Rusça ve İngilizce haraket edildiğini kaydederek, “Bize kaçak muamelesi yapıyorlar. Su, yiyecek hiçbir şey verilmedi. Tuvalet ihtiyacı için teker teker, polis izin verirse gidiyoruz ve bize polis eşlik ediyor" diye konuştu.



Büyükelçi çağrıldı






Moskova'daki Türk büyükelçilik binasının tahrip edilmesi nedeniyle Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Dışişleri Bakanlığına çağrıldı. Bakanlık yetkilileri, Karlov'a endişelerini iletti, yurtdışı temsilciliklere yapılan saldırılara ilişkin ek güvenlik önlemleri alınmasını istedi.



Futbol kampları iptal


Rusya Futbol Federasyonu, iki ülke arasındaki krizi göz önünde bulundurarak, takımlarının ocak ayındaki Türkiye kamplarını iptal ettiklerini açıkladı. Rus basınındaki haberlere göre Rusya Futbol Federasyonu yöneticisi Igor Lebedev, “Federasyon, Türkiye ile Rusya arasındaki politik durumu gözeterek, ocak ayında Rus kulüplerinin Türkiye'de kamp yapmaması kararı aldı” ifadelerini kullandı. Antalya'ya yılda yaklaşık 2500 kulüp geliyor. Bu kulüplerin yarıya yakınını Rus kafileler oluşturuyor. Rus kulüpleri hem daha kalabalık bir şekilde gelip hem de Antalya'da daha uzun süre kaldıkları için Turizm gelirlerinin yaklaşık yüzde 75'İni sağlıyordu.


#Batı ülkeleri
#rusya türkiye
#düşürülen rus uçağı
8 yıl önce