|

Günün sorusu: Diş fırçalamak orucu bozar mı?

Diş fırçalamak orucu bozar mı sorusu en çok aratılan arasına girmeyi başardı. Oruca niyet etmek için sahura kalkan vatandaşlar bir yandan da kişisel ibadetlerini doğru bir şekilde yapmayı istiyor. Sahur vaktinde diş bakımını gerçekleştirmeyenler ise sabah saatlerinde dişlerini fırçalamak istiyor. Peki diş fırçalamak orucu bozar mı? İşte Diyanet tarafından yapılan açıklama...

Yeni Şafak
09:11 - 28/05/2017 Pazar
Güncelleme: 10:02 - 28/05/2017 Pazar
Diğer
Diş fırçalamak orucu bozar mı?
Diş fırçalamak orucu bozar mı?
Diş fırçalamak orucu bozar mı
sorusu cevabını buldu. Diyanet tarafından merak edilenler cevaplandı. Herhangi bir bilgi kirliliğinin önüne geçmek isteyen Diyanet, diş fırçalamak orucu bozar mı sorusunu yanıtladı. İşte Diyanet tarafından yapılan resmi açıklama ve merak edilen cevap.
Diş fırçalamak orucu bozar mı?

Diş fırçalamakla oruç bozulmaz. Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur ve kazası gerekir. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsaktan önce ve iftardan sonra fırçalanması uygun olur.

Ramazan ayında ağız ve diş sağlığı

Bitlis Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekim Yardımcısı Uğur Yürek, Ramazan ayında ağız ve diş sağlığında dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda uyarılarda bulundu.

Ağız ve diş bakımına Ramazan ayında her zamankinden daha fazla özen gösterilmesi gerektiğini belirten Diş Hekimi Uğur Yürek, oruç tutanlar için ağız ve diş sağlığını nasıl koruyacakları konusunda bilgi verdi. Ramazan ayı boyunca ağız ve diş temizliğine özen gösterilmesi gerektiğini dile getiren Yürek, “İftardan ve sahurdan sonra mutlaka dişlerinizi ve dilinizi fırçalayın, diş ipi kullanmayı ihmal etmeyin. Gün içinde de tuzlu suyla gargara yapabilir, dilerseniz ağız spreyi kullanabilirsiniz” dedi.

Diş çürükleri, diş eti iltihaplarının ağız kokusunun önemli nedenlerinden olduğunu ifade eden Yürek, “Ağız içi herhangi bir enfeksiyon, bakteri üremesini artıracağı için daima ağız kokusuna neden olur. Ağız içinde var olan eskimiş köprü ve protezler, zamanla gıda birikmesine yol açacağından kötü kokulara neden olabilir. Eğer ağız kokusu bunlardan kaynaklanıyorsa, Ramazan’dan önce diş hekiminizi ziyaret etmeniz gereklidir. Ancak şunu da eklemek gerekir ki ağız kokusu, yalnızca dental kaynaklı olmayabilir. Üst solunum yolu enfeksiyonları veya mide rahatsızlıkları sonucunda da ağız kokusu meydana gelebilir. Sinüzit gibi hava yolu rahatsızlıkları ve burun tıkanmasına neden olan diğer durumlar, özellikle geceleri ağızdan nefes almamıza neden olur. Bu durum ağzı ve boğazı kurutarak bakterilerin üremesi için ideal bir ortam oluşturur. Azalan tükürük salgısı durumu daha kötü hale getirir. Bu nedenle kesinlikle burnunuz tıkalı uyumamalısınız” diye konuştu.

Yemeklerden sonraki 20-30 dakikanın oldukça önemli olduğunu belirten Diş Hekimi Uğur Yürek, “Genellikle sahurdan sonra hemen yatıldığı için ağız içinde temizlenmeyen plaklar sebebiyle daha çok bakteri üreyebilir. Bu dönemde dikkat edilmezse, diş çürükleri de ağız kokusu ile birlikte artabilir. Yemeklerden sonraki 20-30 dakika oldukça önemlidir. Bu süre içerisinde bakteriler dişlerde çürüme yapmaya başladığından, sahurda mutlaka dişler fırçalanmalıdır. Oruçlu olduğumuz gün içinde yeme-içme fonksiyonlarımız azaldığından, tükürük bezlerinin ürettiği salgı ve tükürüğün yıkama kapasitesi azalır. Bu da bakterilerin üremesi ve diş çürüğünün oluşması için uygun ortam hazırlar. Ramazan ayında diğer aylara oranla tatlı çeşitleri daha çok tüketildiği, akşam saatlerinde daha çok atıştırıldığı, kahve, çay gibi içecekler daha çok tüketildiği için bakterilerin artması ve dolayısıyla çürüklerin oluşması hızlanmaktadır. Ayrıca çok sıcak ve soğuk yemeklerin hızlı bir şekilde yenmesi, dişlere ve diş etlerine zarar vereceği için bu noktaya da dikkat edilmelidir” ifadelerini kullandı.

Özellikle iftarda ve sahurda yenilen yemeklerden sonra ağızdaki asit-baz dengesinin tamamen bozulduğunu söyleyen Yürek, “Dolayısıyla bakteri çoğalması için uygun ortam olur. Yemek yenildikten sonra hemen yatıldığı için ağız içi harareti artar, daha çok bakteri üreyebilir. Oruç tutulmayan zamanlarda ara öğünler sayesinde ağız ortamının asit oranı düşebilmektedir. Fakat oruçlu iken ara öğün şansı olmadığı için ağız ortamının asit oranı artabilir. Bunun için de gün içerisinde ağız su ile çalkalanabilir” diye konuştu.

Ramazanda ağız ve diş temizliğine dikkat edilmediği takdirde diş çürüklerinin de artacağını belirten Uğur Yürek, “Bu sebeptendir ki, iftardan ve sahurdan sonra dişlerin daha özenle fırçalanması gerekir. Bir ay boyunca dilaltı ve diş eti bölgelerinin iyice temizlenmesini, antiseptik gargaraların kullanılmasını özellikle öneriyoruz. Ayrıca diş ipi kullanılmasını ve dilin de fırçalanması önerilir. En basiti, tuzlu suyla gargara yapmaktır, daha etkili olan antibakteriyel gargara ya da ağız spreyi gibi ürünler de kullanılabilir. Sigara içmek ağız kuruluğuna neden olduğundan ağız kokusuna sebep olur. Bu açıdan iftardan sonra özellikle sigara içenler mutlaka ağız bakımı yapmalıdır” dedi.

Yemekten sonraki 20-30 dakika içinde bakteriler dişte çürüme yapmaya başladığından sahurda mutlaka dişlerin fırçalanması gerektiğini vurgulayan Yürek, “Ancak unutulması halinde gün içerisinde de fırçalanabilir. Oruçluyken diş fırçalamanın aslında hiçbir mahsuru olmadığı, din adamları tarafından da defalarca tekrarlanmıştır. Günümüzde yaygın olduğu şekliyle ağız ve diş temizliğinin diş fırçası ve diş macunu kullanılarak yapılması da oruca zarar vermez, üstelik aksatılmaması gereken yerinde bir davranış da olur. Ağız ve diş temizliğini gündüz yapmamayı tercih edenler, bunu mutlaka sahurdan sonra yapmış olmalıdır. Macunun kaçması sonucu orucunun bozulacağından endişe edenler, dişini süpürge görevi üstlenecek macunsuz fırçayla temizleyebilir. Yine de dişinizi fırçaladığınızda içiniz rahat etmeyecekse, gün içinde ağzınızı birkaç defa su ile çalkalayabilirsiniz” şeklinde konuştu.



#Diş fırçalamak
#Diş fırçalamak orucu bozar mı?
#Diyanet
7 yıl önce
default-profile-img