|

Lamina ile daha genç bir gülüş

İlerleyen yaşla beraber dişlerin şekli, rengi ve kalitesinde değişlikler meydana geliyor. Dişlerdeki aşınmalar, çatlamalar ağız çevresindeki dokularda sarkmalara ve çökük bir görüntüye neden oluyor. Üstelik bu estetik kusurlar bireylerin hem kariyerini ve hem de özel hayatını olumsuz yönde etkiliyor.

Yeni Şafak
10:11 - 13/07/2016 Çarşamba
Güncelleme: 07:13 - 13/07/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Mevcut bir diş üzerine mükemmel bir uyum ve hassasiyetle hazırlanıp yerleştirilen porselen laminalar yüzün dikey boyutunu artırılarak dudak desteği sağlıyor. Bu yöntem sayesinde estetik kusurlar ortadan kalkıyor ve yaşınızdan daha genç görünüyorsunuz. Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Çağdaş Kışlaoğlu konuyla ilgili bilgilendiriyor.



Porselen laminalarla güçlü gülüşler

Tırnak kalınlığında, istenen renk, boy ve formda özel olarak hazırlanmış bir porselen tabakasının dişin ön yüzeyine yapıştırılması işlemidir. Porselenden imal edilen bu kaplamalar ortalama 0,7 mm kalınlığında olur ve ışık geçirgenliğine sahiptir. Mevcut bir dişin üzerine mükemmel bir uyum ve hassasiyetle hazırlanıp yerleştirilir. Porselen lamina uygulanacak dişlerde az miktarda da olsa bir aşındırma yapmak gerekir, bunun oranı dişin formu, rengi ve konumuyla doğru orantılı olarak belirlenir.



Genç bir görünüm için porselen laminalar

Hazırlanan dişlerin ölçüsü alındıktan sonra laboratuvarda özel olarak hekimin ve hastanın belirlediği formda dişler mumdan hazırlanır. Bu dişler hastanın ağzında tek tek denenir ve nasıl durduğu gösterilir. Bu prova işlemi için hazırlanmış olan mumdan dişler hastanın ve hekimin ortak onayından geçtikten sonra, onaylanan formun aynısının porselen hali yapılır. Bu yöntem sayesinde mum üzerinde hastanın ya da hekimin arzu ettiği değişiklikler yapılabilir ve porselen istenen haline gelmiş, mükemmel gülüş yakalanmış olur. Sonuç olarak hasta bu tedavinin sonucunda nasıl bir görünüme kavuşacağınıbilir.



Prova işlemi

Porselen laminalar, ön dişlerdeki aralıkların kapatılmasında, çarpma sonucu oluşan kırıkların tedavisinde kullanılır. Ayrıca diş beyazlatma yönteminin yeterli olmadığı aşırı koyu renkli dişlerde ve çürük olması ya da çapraşıklık nedeniyle porselen kaplanması gereken durumlarda da uygulanır. Bu teknik sayesinde istenen boy, renk ve formda dişler hazırlamak mümkün oluyor. Herkese uygulanabilmekle beraber çene bozuklukları, tırnak yeme, kalem ısırma gibi alışkanlıklar sonucu ileri derecede diş eti tahribatlarının mevcut olduğu durumlarda uygulanmaz.



Tedavi süresi

Tedavinin laboratuvar aşaması bir hafta ile 10 gün arasındadır. Ancak dudakların yeni görünüme uyum sağlaması üç-dört haftayı bulabilir. Bu uyum süresince bazı dudak egzersizleri ve yüksek sesle okuma tavsiye edilir.




#Lamina
#Diş
#Diş estetiği
#Yrd. Doç. Dr. Çağdaş Kışlaoğlu
8 yıl önce