|

1 Milyon Bisiklet yüzleri güldürecek

Son beş yılda 70 ülkeye bisiklet ihracatıyla 185 milyon $ kazanan Türkiye’de, yılda ancak 1,4 milyon adet bisiklet satılabiliyor. Benzer nüfusa sahip Almanya’da yıllık satışın 4,8 milyon adet olduğuna dikkat çeken BİSED Başkanı Şenkol, devletin “Daha Sağlıklı Bir Türkiye İçin 1 Milyon Bisiklet” kampanyasıyla vatandaş ve sektör sanayicisinde yüzlerin güleceğini ifade etti.

Yeni Şafak
04:00 - 5/10/2015 Pazartesi
Güncelleme: 22:04 - 4/10/2015 Pazar
Yeni Şafak
AK Parti'nin seçim beyannamesinde '1 Milyon Bisikletle Sağlıklı Yaşam' programı da yerini aldı.
AK Parti'nin seçim beyannamesinde '1 Milyon Bisikletle Sağlıklı Yaşam' programı da yerini aldı.

Türkiye, bisiklet kullanımında istenilen düzeyde olmasa da 70 ülkede, Türkiye'de üretilen bisikletler kullanılıyor. Sağlık Bakanlığınca başlatılan “Daha Sağlıklı Bir Türkiye İçin 1 Milyon Bisiklet” kampanyası kapsamında 2018'e kadar 1 milyon bisiklet dağıtılacak olması sektördeki sanayicileri heyecanlandırdı. Bisiklet sanayisi son yıllarda özellikle ihracatta yakaladığı performansla dikkati çekiyor. Türkiye, dış ticaret dengesi açısından bakıldığında bisiklet ihracatçısı konumunda bulunuyor. Türkiye, son 5 yılda 70 ülkeye iki tekerlekli bisiklet ihraç eden Türkiye, bu ticarete karşılık 185 milyon 789 bin 902 dolar kazanç sağladı.



AVRUPA'NIN GERİSİNDE KALDIK

Bisiklet Sanayicileri Derneği (BİSED) Yönetim Kurulu Başkanı Önder Şenkol, bisiklet kullanımı yoğunluğunun o toplumun gelişmişlik düzeyini gösteren önemli faktörlerden biri olduğunu belirtti. Dünyada kişi başına düşen bisiklet sayısında Japonya ve Amerika'ın ilk sıralarda yer aldığına işaret eden Şenkol, Türkiye'nin, nüfus sayıları dikkate alındığında bisiklet kullanımı ve yıllık bazda satışlarda, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere pek çok ülkenin gerisinde kaldığını dile getirdi. Şenkol, şöyle konuştu: “Ülkemizde çocuk bisikletleri dahil yılda yaklaşık 1,4 milyon civarında bisiklet satışı gerçekleşmektedir. Ülkemizle benzer nüfusa sahip Almanya'da yıllık bisiklet satışı 4,8 milyon adet."



PROJEDE SEKTÖRLE İŞBİRLİĞİ GEREKLİ

Bisiklet kültürünün artmasında altyapının da önemli olduğunu belirten Şenkol, "Devletin sağlıklı yaşam kapsamında 1 milyon


bisiklet dağıtması projesini, özellikle bisiklet yollarının yaygınlaşmasına ve belediyelerin bisiklet altyapı projelerine önem vermesini sağlaması bakımından çok önemli ve sektör için de çok faydalı bir proje olarak değerlendiriyorum" diye konuştu. Şenkol, bu projenin sağlıklı yürüyebilmesi ve hedeflenen faydaların sağlanabilmesi için Sağlık Bakanlığı'nın mutlaka Türkiye bisiklet üretim sektörünün % 85'inden fazlasını temsil eden dernekleri ile işbirliği yapması gerektiğini dile getirdi. Şenkol ayrıca, proje için seçilecek bisikletlerin tip, model ve teknik özelliklerinin projenin başarısında en önemli kriter olacağını da sözlerine ekledi.







Bisikletli trafik dersleri şart

Salcano Bisiklet Yönetim Kurulu Üyesi Akgül, Türkiye'de bisiklet kullanımının yaygınlaşması için ilkokulda bisikletli trafik dersinin olması gerektiğine işaret etti. Bayram Akgül, “Bisiklet kullanımına uygun altyapı, trafikte bisiklet kullananlara gösterilecek saygı da yaygınlaşmayı kolaylaştıracaktır” değerlendirmesini yaptı.



Kullanımı ve kalitesi iyi olmalı

Salcano Bisiklet Yönetim Kurulu Üyesi Bayram Akgül de projeyi çok olumlu karşıladıklarını söyledi. Projenin Türkiye'de bisikletli yaşamın gelişmesine faydalı olacağını vurgulayan Akgül, verilecek bisikletlerin kalitesine dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti. Akgül, “Bisikletler, uzun süre kullanılabilecek kalitede olmalı ve TSE standartlarını taşımalı. Lastikler ve elciklerde kanserojen maddeler kullanılmayan malzemeler aranmalı” diye konuştu.



Ekonomik tasarrufa elverişli


Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar ise devletin sözkonusu projesini olumlu bulduklarını söyledi.Bisikletli yaşamın, tüketiciler için diğer motorlu araçlara göre daha sağlıklı ve güvenli olduğuna dikkati çeken Çakar, bisikletli yaşamın diğer motorlu araçlara göre daha ekonomik olduğunu ifade etti. Çakar, Türkiye'de bisiklet kullanımını destekleme konusunda altyapı eksikliği bulunduğunu da vurguladı.



#bisiklet
#spor
#sağlık
9 yıl önce