|

10 günde 18 kilo verdi

- Mersin'de 153 kiloya ulaşan lise öğrencisi, İstanbul'da gerçekleşen obezite ameliyatı sonrası 18 kilo verdi Metobolik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Çelik, "Hedefimiz bir yılda Barış kardeşimizin kilosunu, bu tıbbı yöntemle yaşıtları gibi 75-80'e düşürebilmek olacak" dedi.

Yeni Şafak
06:05 - 1/07/2015 Çarşamba
Güncelleme: 03:49 - 1/07/2015 Çarşamba
AA

Mersin'de, 14 yaşındaki lise öğrencisi Barış Kolancı, İstanbul'da gerçekleşen obezite ameliyatı sonrası 18 kilo verdi.



Lise 2. sınıf öğrencisi Barış Kolancı, kilo almaya devam edince 153 kilograma ulaştı ve Mersin'de kortizon tedavisi görmeye başladı. Kiloları daha da artan Barış Kolancı, tavsiye üzerine İstanbul Okmeydanı'nda bulunan özel bir hastaneye yatırıldı.



5 çocuğu bulunan baba Sakıp Kolancı, oğlunun kısa sürede aşırı kilo alması sonucu Metobolik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Alper Çelik'le görüşerek Barış'ın obezite ameliyatı olmasını kararlaştırdıklarını anlattı. Karın bölgesine ameliyatla balon yerleştirilmesi sonucu Barışı, 10 günde 18 kilo vererek 136 kiloya indi.



Ameliyatın ardından Barış Kolancı, ameliyattan sonra çok rahatladığını belirterek, 14 yaşında olmasına karşın son dönemde hızla kilo almaya başladığını ve kilo problemleri nedeniyle içine kapandığını söyledi.



Hiçbir sportif faaliyete katılamadığını, arkadaşlarının kendisinden uzaklaştığını kaydeden Kolancı, "Kıyafetlerim olmuyor ve bilgisayar dışında hiçbir faaliyette bulunamıyordum. Futbol oynamak istiyordum ama nefesim buna yetmiyordu. Artık eve bağımlı bir çocuk olmuştum" dedi.



Babası Sakıp Kolancı'nın artan kiloları nedeniyle kendini bir çok doktora götürdüğünü ama kortizon ve değişik tedavi yöntemlerinin ardından kilolarının daha da arttığını ifade eden Barış Kolancı, "Artık ailece ne yapacağımıza karar veremez olmuştuk. Hiçbirşey yemesem bile kilo alır vaziyete gelmiştim. 4 kardeşimin hiçbirinde obezite bulunmuyor. O yüzden derdime bir çözüm ararken, bir tanıdık vasıtasıyla Alper Çelik hocamıza ulaştık. O da bizi hemen İstanbul'a çağırdı ve hiç beklemeden gerekli araştırma ve tedavilere başladık. Sürecin başlamasıyla birlikte kendimi çok iyi hissettim" diye konuştu.





Operasyonun ardından çok rahatladığını belirten Kolancı, şunları kaydetti:


"Ameliyat sonrası adeta yeniden doğdum. Hocam bana tedavi yöntemleri sonucu yaklaşık 1 sene sonra yarı yarıya kilomun düşeceğini ve sağlıklı bir yaşantım olacağı müjdesini verdi. Şimdi çok mutluyum. Hasretle ben de akranlarım gibi futbol oynayacağım, arkadaşlarımla koşabileceğim günleri bekliyorum. Doktorumun diyet tavsiyelerine de özenle uyuyorum. Umarım 1 sene sonrasında yaklaşık 70-80 kilo vererek ideal kiloma ulaşırım. Şu an eğitimime de kısa süreli ara vermek zorunda kaldım. Umarım en kısa zamanda okuluma ve arkadaşlarıma kavuşurum."



"10 günde 18 kilo"


Operasyonu gerçekleştiren Metobolik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Alper Çelik ise Barış'ın durumunu öğrendiklerinde ekip olarak yaşının küçük olması dolayısıyla telaşlandıklarını ve kısa sürede kilo artışını nasıl durduracakları konusunda çalışma başlattıklarını söyledi.



Aile ve hastane ekibiyle görüşmeler ve tetkikler sonucu ameliyata karar verdiklerini ifade eden Çelik, şunları söyledi:


"Kendisi bize ulaştığında değişik kilo verme tedavileri görmüş fakat daha da kilo almış vaziyetteydi. Aldığı kortizon nedeniyle aşırı kilolanmıştı. Bizler ilk etapta bu durumu acilen durdurmak için karnına tüp şeklinde balonlar yerleştirerek, iç organlarını rahatlattık. Bilimdeki son gelişmelere bağlı kalarak bu yaştaki operasyonların normal olduğu ve ameliyat sonrası bu yaştaki kişilerin daha da tedaviye olumlu yanıt verdikleri için Barış'ı beklemeden ameliyata aldık. Barış, yaklaşık 10 günde 18 kilogram verdi. Bu yöntemle ayrıca ince bağırsakları ve midesi de rahatlatılarak beslenmesine de başladık. Ameliyat sonrası Barış vücudu için gerekli besinleri alabiliyor ama acıkmıyor. Çünkü vücudun doyma potansiyeli de bir nevi ayarlanmış oldu. Hedefimiz 1 yılda Barış kardeşimizi bu tıbbı yöntemle yaşıtları gibi 75-80 kiloya düşürebilmek olacak.



Barış'ın tedavi için ilk geldiğinde içine kapanık, sadece bilgisayarla iletişim sağlayan ve arkadaşlarından uzak biri olduğunu tespit ettiklerini belirten Çelik, operasyonun başarılı geçmesinin ardından Barış'ta özgüvenin arttığını ve kilolarının azalmasıyla birlikte sosyalleşme güdülerinin geliştiğini aktardı.





Beslenme alışkanlıklarını tamamen değiştirerek abur cuburu hayatından çıkardıklarını, fast food alışkanlıklarının bittiğini dile getiren Çelik, şunları kaydetti:


"Bu sorunların başlıca kaynağı gıda sektöründeki değişim. Çocukluk çağındaki bu alışkanlıklar maalesef 'Çocukluk Obezitesi' olarak ortaya çıkıyor. Bu konu halk sağlığı açısından çok önemli. Çünkü yanlış besin ve beslenme alışkanlıkları küçük yaşlarda problem bize dönüyor. Bu konuda da Metobolik Cerrahi devreye giriyor. Fakat beslenme alışkanlıkları ve yanlış besin tercihleri problemlere yol açmadan bunun önüne geçilmesi şiddetle gerekli. Umarım Barış'la beraber obezite konusunun daha az yaşandığı ve operasyonlara gerek kalmayacak çözümler hızla devreye girer. Çünkü doğru beslenme küçük çağlarda başlayıp ömür boyu sürmeli. Sağlıklı bir nesil için daha kapsamlı gıda ve beslenme politikalarımız olmalı."

#Doç. Dr. Alper Çelik
#Operasyon
#Barış Kolancı
#Okmeydanı
#Obezite
#Metabolik Cerrahi Vakfı
#Çocukluk Obezitesi
#Fast food
#Sakıp Kolancı
9 yıl önce