|

10 milyar yıl yaşayabilen canlının ilginç özelliği

“Dünyanın en dayanıklı hayvanı nedir?” diye sorulduğunda ilk akla gelen hamam böceği olabilir. Ancak tardigrad (mikroskobik su ayısı) hakkında çoğu kişi bilgi sahibi değil. İngiltere’deki bilim adamlarının son araştırması gösteriyor ki, eksi 270 derecelik soğuğa dayanabilen ve 30 yıl yemek yemeden yaşayabilen tardigradlar, 10 milyar yıllık bir ömre sahip.

Yeni Şafak
11:30 - 19/07/2017 Çarşamba
Güncelleme: 11:36 - 19/07/2017 Çarşamba
Diğer
Bu küçük hayvanın, yaşam şartlarının zorlaştığı durumlarda, en temel biyolojik ihtiyaçları dışında metabolizmasını tamamen uykuya yatırarak sağ kalma becerisi geliştirdiği belirtiliyor.
Bu küçük hayvanın, yaşam şartlarının zorlaştığı durumlarda, en temel biyolojik ihtiyaçları dışında metabolizmasını tamamen uykuya yatırarak sağ kalma becerisi geliştirdiği belirtiliyor.

İngiltere’deki bilim insanlarının son araştırması gösteriyor ki, eksi 270 derecelik soğuğa dayanabilen tardigradlar, 10 milyar yıllık bir ömre sahip.


İngiliz Daily Mail gazetesi ve Deutsche Welle’nin haberlerine göre, bu minik canlı, güneş var olduğu sürece en az 10 milyar yıl boyunca neslini devam ettirebilecek. Dünyanın mirasçısı olarak adlandırılan tardigrad, sekiz bacaklı mikroskobik bir canlı türü. Hem suda hem de karada yaşayabiliyor. Aynı zamanda çok yüksek ve düşük basınca da dayanabiliyor.

30 yıl yemek yemeden yaşayabiliyor

30 yıl boyunca yemek yemeden hayatta kalabilen tardigradların dondurucu soğuğa (-270 dereceye kadar), yakıcı ısıya (+150 dereceye kadar) ve yüksek radyasyona da dayanabildiği belirtildi. Bu minik canlıların dayanabildiği radyasyon miktarının 5000 – 6200 gy doz olduğu belirlendi. (Bazı kemoterapi tedavilerinde uygulanan dozla aynı). 1 milimetrenin altında bir boyuta sahip olsa da su ayıları dünyanın en dayanıklı canlısı olarak görülüyor.

#Tardigrad
#Dünyanın en dayanıklı canlısı
7 yıl önce