|

15 bin film afişi biriktirdi

Balıkesir'in Erdek ilçesinde oturan ve daha önce birçok ilde sinema salonu işleten 70 yaşındaki Mehmet Pala, 1933'ten bu yana çekilen yerli ve yabancı filmlerin afişlerini sergilemeyi planlıyor.

Yeni Şafak
12:16 - 17/08/2016 Çarşamba
Güncelleme: 12:27 - 17/08/2016 Çarşamba
AA
Mehmet Pala, 1933'ten bu yana çekilen yerli ve yabancı filmlerin afişlerini biriktirdi.
Mehmet Pala, 1933'ten bu yana çekilen yerli ve yabancı filmlerin afişlerini biriktirdi.

Sinema sektörüne makinistlik yaparak adım atan ve daha önce birçok ilde salon işleten 70 yaşındaki Mehmet Pala'nın, yerli ve yabancı 15 bin filmin afişinden oluşan arşivi bulunuyor.



Balıkesir'in Erdek ilçesinde oturan Mehmet Pala, 1933 yılından bu yana çekilen filmlerin afişlerinden oluşan arşiviyle sergi açmayı planlıyor.



Pala, Bursalı olduğunu, sektöre 1957'de sinema makinisti olarak adım attığını söyledi.



Sonrasında Bursa ve çok sayıda ilde sinema salonları işlettiğini belirten Pala, İstanbul'dan temin ettiği filmleri işletmelerinde gösterime sunduğunu, aynı zamanda başka salonlara kiraladığını anlattı.



Pala, "O zamanlar çok az sinema salonu vardı. Bursa'nın ilçelerinde 4-5 sinema salonu bulunuyordu. Yeni sinema salonları oluşturmaya karar verdim. Nerede salon bulduysam, sinemaya dönüştürdüm. Bursa'ya 14 yazlık sinema salonu kazandırdım." diye konuştu.



Daha sonra Bursa'nın dışına çıkmaya karar verdiğini ifade eden Pala, Balıkesir, Manisa, Çanakkale, İzmir, Muğla, Aydın, Eskişehir, Ankara, Samsun, Adana, Gaziantep, Kilis, Zonguldak ve Tekirdağ'da sinema salonları ile film işletmeleri kurmaya başladığını bildirdi.



Türkiye'de 1959-1983 döneminde il, ilçe ve beldelerde 250 sinema salonunun kurulmasına da katkı sağladığını dile getiren Pala, bunun yanı sıra çeşitli festivallerin oluşumuna destek verdiğini kaydetti.



Yıllardır sinema salonlarında gösterime sunduğu filmlerin afişlerini biriktirdiğini belirten Pala, "Zaman içinde ciddi bir film afişi arşivim oluştu. 1933'ten bu yana çekilen yerli ve yabancı 15 bin filmin afişinden oluşan bir arşivim var. Sinema benim hayatım. Afişlerle Yeşilçam'ı yaşatmayı sürdüreceğim." dedi.



Pala, biriktirdiği film afişleriyle sergi açmayı planladığını sözlerine ekledi.








#Makinist
#Arşiv
#Film
#Afiş
8 yıl önce