|

15 soruda Temmuz bilançosu

15 Temmuz gecesi binlerce insan sokağa çıktı. Dünyanın dört bir yanından Türkiye halkına destek mesajları yağdı. FETÖ’nün askerlerine karşı direnen halk ertesi gün evine zaferle döndü. 15 Temmuz gecesi ve sonrası yaşananları hiç unutmayacağız.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/07/2017 Pazar
Güncelleme: 08:51 - 16/07/2017 Pazar
Yeni Şafak
​15 soruda Temmuz bilançosu
​15 soruda Temmuz bilançosu

15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden tam bir yıl geçti. Geçirdiğimiz bir yıl boyunca da yaşananları unutmadık. O gece darbecilere karşı vatandaş eşi benzeri görülmemiş bir zafer kazanılmasını sağladı. Binlerce kişi bu direnişe şahit oldu.Şehitler verildi o gece. Kalkışmanın önlenmesiyle birlikte FETÖ’cüler için operasyonlar düzenlendi. Sayısız dava açıldı. Binlerce kişi görevden alındı, bazıları tutuklandı. Tüm Türkiye’nin gözü kulağı hala devam eden bu süreçlerde. Aradan geçen bir yılın ardından yaşananların özetini çıkardık.

Nerelere saldırdılar?

1- Darbeciler vatandaşın kendilerine engel olmak istediği her noktada silahların arkasına saklandı. İlk saldırdıkları yerler ise Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri, Atatürk Havalimanı ve İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü, Milli İstihbarat Teşkilatı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Gölbaşı Polis Özel Harekat Merkezi, Genelkurmay Başkanlığı, TBMM, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi gibi stratejik noktalardı.

Kaç şehit verdik?

2- 15 Temmuz günü milletimiz 250 şehit verdi, 2 bin 196 vatandaş ise yaralandı. 33 ilin 15 Temmuz şehitleri var. Bir yıl geçmesine rağmen şehitlerin ardından dökülen göz yaşları acılar hiç bitmedi.

Kaç dava açıldı?

3- Darbe girişiminin bastırılmasının ardından, her ilde meydana gelen olaylar için ayrı ayrı dava açılmasına karar verildi. Cumhurbaşkanı’na Suikast girişimi, Ömer Halisdemir, Özel Harekat’ın bombalanması, Akıncı Üssü, Kamu binaları ve İstanbul gişelerinin işgali, TÜRKSAT saldırısı, Genelkurmay Karargahı saldırısı bu davalardan bazıları. Davaların sayısı 100’ü aştı.


Çıkan karar var mı?

4- Darbe girişimine yönelik açılan davalarda ilk karar Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga'nın derdest edilmesine ilişkin davada çıktı. Mahkeme, 27 sanıktan 18'ini ağırlaştırılmış müebbet ve 12 yıl, 5 kişiyi ağırlaştırılmış müebbet ve 10 yıl, bir kişiyi 12 yıl hapis cezasına çarptırırken, iki erin beraatine karar verdi.

Üst düzey tutuklu askerler kimler?

5- Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk, 2. Ordu Komutanı Adem Huduti, 3. Kolordu Komutanı Erdal Öztürk, Kara Kuvveti EDOK Komutanı Metin İyidil, Genelkurmay Başkanlığı Personel Başkanı İlhan Talu bu isimlerin en çok öne çıkanları. Orgeneral Akın Öztürk.

Kaç işi tutuklandı?

6- 168 bin 801 kişi hakkında adli işlem yapıldı. 615 kişi gözaltında. Firarda olan 8 bin 69 kişi hakkında yakalama kararı var. 50 bin 510 kişi ise tutuklu.

Kaç kişi görevden alındı?

7- Şu ana kadar toplam 10 ihraç kararnamesi yayınlandı ve bu kararnamelerle 102 bin kişi memuriyetten ihraç edildi. 4 bine yakın memur görevlerine iade edildi.


Yargı ve TSK’da temizlik

8- Hâkimler Savcılar Kurulu 4 bin 92 hâkim veya savcıyı meslekten attı. TSK’da ise 22 binin üzerinde ihraç gerçekleştirildi.

Kültür sanata yansıdı mı?

9- 15 Temmuz’la ilgili son bir yıl içinde sayısız kitap yazıldı. Araştırma, analiz, roman, öykü ve derleme eserlerden oluşan kitaplara her gün yenileri ekleniyor. Özellikle kısa filmler, belgeseller çekildi. Dergiler 15 Temmuz için özel sayı hazırladı.


Hangi sözler damgasını vurdu?

10- Cumhurbalkanı Recep Tayyip Erdoğan o gece gazeteci Hande Fırat’ın CNN Türk’teki canlı yayında söylediği, “Milletimizi meydanlara davet ediyorum” sözleriyle gecenin seyrini değiştirdi. Erdoğan’ın çağrısıyla sokağa çıkan vatandaş darbecilere karşı direndi.


Kaç darbeci vardı?

11- FETÖ üyeleri o gece darbe yapabilmek için TSK içindeki 8 binden fazla askeri personeli görevlendirdiği, 35 uçak, 37 helikopter, 74 tank, 246 zırhlı araç ve 4 bine yakın hafif silah kullanıldığı tespit edildi. Ayrıca Türk Donanması'nın yüzde 70'ini oluşturan, fırkateyn, korvet ve hücumbot ve 29 ana muharip gemisinin darbe faaliyetlerine katılmak üzere, hazır hale getirildiği biliniyor.

Yenikapı’da kaç
kişi toplandı?

12- 7 Ağustos'ta gerçekleşen Cumhuriyet tarihinin en büyük mitingi olan Yenikapı Demokrasi ve Şehitler Mitingi’ne 5 milyon kişi katıldı. Cumhurbaşkanı, AK Parti, CHP ve MHP liderleri aynı meydanda buluştu.muharip gemisinin darbe faaliyetlerine katılmak üzere, hazır hale getirildiği biliniyor.

'Demokrasi Nöbeti' kaç gün sürdü?

13- Milyonlarca vatandaşın katıldığı, ülkeye bir uçtan bir uca bayram havası yaşatan “Demokrasi Nöbetleri” 28 gün sürdü.


Kaç tweet atıldı?

14- 15 Temmuz gecesi vatandaş sosyal medya üzerinden haberleşti. Twitter’da sadece 4 saat içinde 495 bin paylaşım yapıldı. Bu ortalamanın 35 kat üzerindeydi.


Yurt dışında ne oldu?

15- En anlamlı destek Kabe'den geldi. Kabe imamı, hain darbe girişimine karşı, "Allah'ım Türkiye'deki Müslümanlara yardım et" diye dua etti.










#15 Temmuz
#Darbe girişimi
#FETÖ
7 yıl önce