|

2 milyar TL'lik ilaç Türkiye'de üretilecek

Pek çok ilaç Türkiye’de üretim için yatırımlarını tüm hızıyla sürdürüyor. Projenin ilk iki fazının tamamlanması ile 2,2 milyar TL’lik ithal ilacın yerli üretime kayması bekleniyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/04/2017 Cumartesi
Güncelleme: 00:22 - 22/04/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
2 milyar TL'lik ilaç Türkiye'de üretilecek​
2 milyar TL'lik ilaç Türkiye'de üretilecek​

İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası Genel Sekreteri Turgut Tokgöz, ilaçta yerelleşme projesinin başarı ile ilerlediğini anlattı. Projeye göre ilk fazda Türkiye’de de üretilebileceği halde ithal edilen 120 ilaç belirlendi. Bu ilaçlar eğer 2018 Şubat sonuna kadar Türkiye’de üretilmeye başlanmazsa, geri ödeme sisteminden çıkarılacak. Bu, ilgili ilaçların ‘geri ödeme sistemi ile dönen’ pazardan dışlanacağı anlamına geliyor.

Yani Türkiye pazarında kalmak isteyen ilaçların, yerli üretime geçmesi neredeyse zorunlu hale geldi. İlk fazda açıklanan ilaçların önemli bölümü yerli üretime geçti ve ithalatta kayda değer bir azalma yaşandı. Şimdi projede ikinci ve üçüncü fazların uygulanma süreci başlamış durumda. Dördüncü faz ise Türkiye’de hiç üretilmeyen ilaçların nasıl Türkiye’de üretilmeye başlayabileceği hakkında olacak. Tokgöz, “İhracatımız” artarken ithalatımız da azalıyor. Ticaret açığımız sürekli kapanıyor. Hala 1,5 milyar dolarlık bir ithalat, Türkiye’de üretilir hale gelebilir. İkinci ve üçüncü fazla bu açık daha da kapanacak” dedi.

#İlaç
#Üretim
7 yıl önce