|

2017’de ne okuduk, 2018’de neler okuyacağız? Kitaplıklar büyüyor

“2018’e varmadan elimizde ne kaldı?” derseniz benim cevabım, “Masalarda sıralanan kitaplar, yarım kalan notlar, akılda kalan listeler...” olur. Çeşitliliğin, alternatif yayınların çok olduğu bir yılı geride bıraktık. Peki 2017’de hangi kitaplar öne çıktı, 2018’de raflarda hangi kitaplar olacak? Yirmi yayınevinin kapısını çalıp sorularımızı sorduk.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/12/2017 Çarşamba
Güncelleme: 06:23 - 13/12/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
2018’de raflarda hangi kitaplar olacak? Yirmi yayınevinin kapısını çalıp sorularımızı sorduk.
2018’de raflarda hangi kitaplar olacak? Yirmi yayınevinin kapısını çalıp sorularımızı sorduk.

Şimdi size Jorge Luis Borges’in söylediği bir cümle aktaracağım: “Bir yazar yazabileceğini yazar, oysa bir okur istediği her şeyi okur.” Evet, bana kalırsa 2017’yi bu cümleyle anmak çok yerinde olur. Okurun istediği her şeyi okuyabileceği ama okumak istediklerine yetişemediği bir yıl geçirdiğinizi söyleyebiliriz.

Yıl boyunca yayınevleri vitrinlerine sayısız kitap yerleştirdi. Hemen her alanda önemli eserler okurun gönlünü çelmeyi de başardı. Yayıncılık anlamında çeşitliliği bol olan, meraklıları için de bu nedenle keyifli bir yıl geçirdik. Belki de 2017, okumak istediklerimiz ve okumaya yetişemediklerimizdir. “Şu kitaba da bakayım, şunu sipariş vereyim, fuardan eksik kalmayayım” diyerek 2018’e getirdik takvimleri. Yıl boyunca basılan romanlar, öyküler, şiir hatta gençlik ve sağlık kitapları da kendilerinden hayli söz ettirdi. 2017 ilk kitabını çıkaran, genç kalemlerin de yılıydı.

ÖYKÜ ROMAN VE ŞİİRE DAİR

Yıl boyunca klasikler de unutulmadı. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, YKY, Can gibi yayınevleri dünya klasikleri serilerine yeni kitaplar kattı. Konuştuklarımız arasında Bâbil Hemeroloji Serisi, Taksitle Ölüm gibi eserler de vardı. Julio Cortázar’ın bütün öykülerinin toplandığı “Ötekinin Rüyası”nı da Türkçede ilk kez 2016’nın sonu 2017’nin başında okumuş olduk.

Bu sene özellikle roman ve öyküde çok sayıda alternatif vardı. Romanda hem yerli hem de yabancı yazarlar dikkat çekiciydi. Drago Jancar’dan Adsız Ağaç, Selvedin Avdic’dan Yedi Korku, Roberto Bolano’dan Mösyö Pain, Mario Levi’den Yanlış Tercihler Mahallesi, Tanizaki’den Bir Kedi Bir Adam, İki Kadın, Kobo Abe’den Kanguru Defteri, Nermin Yıldırım’dan Dokunmadan, Alper Canıgüz’den Kan ve Gül, Paul Auster’den 4321, Süreyyya Evren’den Viyana Nokta, gibi eserlerden bu kategoride bahis açmak gerekiyor.

Bu yıl ciddi sayıda öykü kitabı da okuduk. Fatma Barbarosoğlu’nun Mutluluk Onay Belgesi, Murat Yalçın’dan Pera Mera, Fahri Celal’den (hatırlanması gereken) Kedinin Kerameti, Güzide Ertürk’ten Kaplumbağa Gölgesi, Erhan Memiş’ten Geceleyin Gökyüzü, Okan Çil’den Onu Da Sonra Anlatırım yerli öyküde anacağımız isimlerden bazıları.

Cevat Çapan, Cevdet Karal, Mustafa Akar, Yücel Kayıran, Fatma Şengül Süzer, Ali Ural, Suavi Kemal Yazgıç, Vural Kaya, Furkan Çalışkan, Ömer Erdem, Haydar Ergülen ise bu sene kitaplarını elimize aldığımız şairlerden. Yine Sabahattin Ali ve Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın daha önce hiç yayınlanmamış şiirleri lik kez okurla buluştu.

  • KAPAK TARTIŞMALARI
  • Tabi kitaplar kadar kapakları da konuşuldu. Bu yıl göze çarpan biçimde yayınevleri tasarım çizgilerini güncellediler. Adeta yayınevleri kapaklarını yarıştırdı. Önceden gazete ve dergilerden koparılan görsellerle kapak tasarlanırken şimdi neredeyse bütün büyük yayınevlerinin bir kapak tasarımcısı oldu. Daha yumuşak ve modern, çarpıcı tasarımlar öne çıktı. Bazı yayınevlerinin tasarım konusundaki muhafazakar tutumlarına karşın, yeni isimlerin çalıştığı keyifli kitap kapaklarını bolca eleştirdik. Kimileri çok sevilse de bazı uygulamalara ‘kitabın önüne geçtiği’ gibi kaygılarla mesafeli yaklaşıldı. Bu konuda daha aşmamız gereken çok yol var ama yolculuk da başladı.
  • Koca yıl, yüzlerce kitap... Yani daha anlatacak çok şey var. Bu nedenle 20 yayıneviyle ayrı ayrı konuştuk ve yıl boyu öne çıkan kitaplarını, 2018’de de okurları heyecanlandıracak yayın programlarını sorduk. Onlar da kendi değerlendirmelerini Yeni Şafak Kitap okuru için paylaştı. 2017’yi yeniden gözden geçirirken, sayılı günlerin kaldığı 2018’de yayın dünyasını şekillendirecek sürpriz kitaplar da bu dosyanın içinde...

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nda klasikler ön rafta Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları da 2017’de önemli kitaplar yayınladı. Yayınevinin Hasan Âli Yücel Klasikleri ve Modern Klasikler Dizisi’nin yanı sıra, biyografi ve tarih kitapları da büyük ilgi gördü. İlk kez Tüyap İstanbul Kitap Fuarı’nda okuyucuyla buluşan, Halil İnalcık’ın vefatından kısa süre önce tamamladığı Kırım Hanlığı Tarihi Üzerine Araştırmalar 1441-1700 ve Osmanlı İmparatorluğu’nun Ekonomik ve Sosyal Tarihi adlı eserleri de öne çıkanlardan. Bunların yanı sıra, yılın sonuna doğru basılan biyografi dizisinden Tolkien, Murat Bardakçı’nın, Safiye Ayla’nın hayatını kaleme aldığı Safiye ve Nutuk da okuyucular tarafından ilgi gördü.

Yayınevinin 2018 yayın programımın da ise şu eserler yer alıyor: Halil İnalcık’ın Devlet-i Aliyye V. cildi ile Osmanlı İmparatorluğu’nun Ekonomik ve Sosyal Tarihi II. cildi. Erol Şadi Erdinç’in Osmanlı İttihad ve Terakki Cemiyeti Yargılamaları eseri 3 cilt halinde (Meclis-i Mebûsân Beşinci Şube Soruşturması/ Dîvân-ı Harb-i Örfî/ Ankara İstiklâl Mahkemesi ve Siyasî Yargılama), François Georgeon’un, İstanbul’da Ramazan’ı, Daniel Panzac’ın Osmanlı Donanması, Nevra Necipoğlu’nun Osmanlılar ile Latinler Arasında Kalan Bizans eseri, Farabi’den Mutluluğun Kazanılması ve Rabelais’in Pantagruel.

YKY ilk baskılarla konuşuldu

2017 yılında Yapı Kredi Yayınları birçok kitabın ilk baskısını yaptı. İran edebiyatının usta kalemi Gulam Hüseyin’in Top, Richard Yates’in Bağımsızlık Yolu, Jonathan Holt’un Hain, Thomas Bernhard’ın Ucuzayiyenler, Sam Savage’ın Cam, Doğan Hızlan’ın Şiirin Coğrafyası, Magda Szabo’nun İza’nın Şarkısı, Alberto Manguel’in Merak, Louis-Ferdinand Céline’in Taksitle Ölüm, Ian McEwan’ın Fındık Kabuğu, Filiz Ali’nin Yok Bi’şey, Acımadı ki bunlardan bazıları... Hem genç hem de yetişkin okurların heyecanla beklediği J.K. Rowling’in “Harry Potter ve Azkaban Tuzağı” ve “Fantastik Canavarlar” kitaplarının resimli özel baskılarını da bu sene sonunda okuyucuya ulaşanlar arasında. Ayrıca bu sene yayımlamaya başlanan, bütün dünyada milyonlarca meraklısı olan Geronimo Stilton serisi de çocuk edebiyatında dikkat çekici eserler arasına girdi.

Yayınevi 2018’de basacağı kitapları ise şöyle sıralıyor: Amin Maalouf “Seine’e Bakan Koltuk”, Thomas Bernhard “Sarsıntı”, Ezra Pound “Kantolar”, Sula Bozis “İstanbul’dan Anadolu’ya Rumların Yemek Kültürü”, Ian McEwan “Kefaret”, Philip Roth “Pastoral Amerika”, Javier Marias “Acı Bir Başlangıç”, Onat Kutlar ”Sinema Yazıları”, Isabelle Mons “Ruhun Kadınları”...

BEYAN YAYINLARI HAREKETLİ

Beyan Yayınları 2018 yayın sezonu bereketli geçireceğini söylüyor. Yayınevinin hedefi, yeni yılda 50 civarında yeni eser yayınlamak. Yayınevi’nin sahibi Ali Kemal Temizer’den aldığımız bilgilere göre 2017’de ön plana çıkan “İki Dil Bir Kitap” serisi içinde yayınlananlar olmuş. Gençlerin hem Arapça hem de Osmanlıca dil eğitimlerinde yardımcı olabilmesi düşünülen bu seri, İslam ve Osmanlı kültürünün temel metinlerini küçük kitapçıklar halinde ve karşılıklı sayfalarda olacak şekilde düzenlenerek yayınlanıyor. Şu ana kadar bu seri içinde Arapça-Türkçe olanlarından 20, Osmanlıca-Günümüz Türkçesi olanlarından da 10 adet yayınlandı. Önümüzdeki aylarda her iki seriyi de 30’ar kitaba tamamlanacak. Bu seri içinde Arapça-Türkçe kitaplar içinde ön plana çıkanlar Gazali’nin, Muhammed İkbal’in, Muhammed Ebu Zehra’nın, Cevdet Said’in, Yusuf Karadavi’nin, Seyyid Kutub’un, Hasan el-Benna’nın ve Mevdudi’nin kitapları oldu. Osmanlıca-Günümüz Türkçe serisi içinde ise, Ömer Seyfeddin’in, Ahmet Cevdet Paşa’nın, Süleyman Nazif’in, Ali Emiri’nin ve Mehmet Akif Ersoy’un kitapları oldu.

İSLAM’DA KAVMİYETÇİLİK DAVASI

2017 yılında bugüne kadar yayınlanan ve yakın zamanda yayınlanacak kitaplar arasında Muhammed Hamidullah’tan İslam’a Genel Bir Bakış, Malcolm X’ten Köklerimiz, Osman Koca editörlüğünde Cahit Zarifoğlu üzerine hazırlanmış bir eser olarak ACZ Kitabı, Atasoy Müftüoğlu’ndan Umut ve Sorumluluk ile Evrensel Ufkun İmkanları, Abdurrahman Arslan’dan Yeni Politik Kültürün Dünyasında, Osman Koca’dan Gençler İçin Peygamberlerin Hayatı, Nurettin Durman’dan Beylerbeyi Günlükleri, Fatma Kebire Gündüz’den Bir Ömür Okumak, Temel Şen’den İslam’da Fikir ve İnanç Hürriyeti, Feride Bozcu’dan Bir Saray Şehri Dimetoka Özelinde Balkanlar ve Osmanlının Kuruluş Yılları, Ali Akgün’den Allah’ı Bilmek ve M.Rahmi Telkenaroğlu’ndan İslam İbadet Esasları vardı. 2018’de ise Atasoy Müftüoğlu’nun ve Abdurrahman Arslan’ın yeni kitapları yanında Merve Kavakçı’dan da birkaç kitabı okurla buluşacağı ön görülüyor. Önümüzdeki aylarda da Fahrettin Gün tarafından yayına hazırlanan Babanzade Ahmet Naim’in İslam’da Kavmiyetçilik Davası kitabıyla yakın tarihimizle ilgili birkaç kitap da yayınlanmış olacak.

Marmara İlahiyat Eser sayısını arttırıyor

M.Ü. İlahiyat Fakültesi Vakfı Yayınları ve Çamlıca Yayınları, 2017 yılında 30 adet yeni yayın yaptı. Yeni yayınları arasında; 3 ciltlik Kuran Tefsirinde Farklı Yorumlar, İslam Medeniyetinden Örneklerle Kişiliği İnşa Etme Sanatı, Şerhu’l Akaid, Aziz Mahmud Hüdayi’den Sohbetler, Namaz Sureleri Tefsiri, Günümüz Tefsir Problemleri, Ünlü Türk Kelamcıları, İnançsızlık Psikolojisi, Stres ve Din, Klasik İslam Düşüncesinde Atomculuk Eleştirileri, Erdemli Toplumun İnşaası, Din ve Fenomoloji Arasında Yahudilik ve Hıristiyanlık, Dinler Tarihi ve Sembolizm, Yokuşun Başında Osmanlı Devleti, Fetva Usulü kitaplarını sayılabilir. 2018’de okurla buluşacak eserler arasında ise şunlar var: Manevi Bakım ve Danışmanlık, Kur’ân’ın Anlaşılmasında Siyerin Rolü, Fıkıh Usûlü Alimleri ve Eserleri, 41 Temsil İle Kur’ân Gerçeği, Gönül Sohbetleri, Makasıd ve İctihad.

Sufi Kitap Schimmel’le başlıyor

Sufi Kitap, “2017’de gelenekselle günceli bir arada okura sunma gayretiyle hareket ettiğini” belirtiyor. Yayınevi geçtiğimiz yıl içinde Tasavvuf Klasikleri dizisine yeni kitaplar ekledi. Fatih Çıtlak’ın Huzur Defteri II’si, M. Erol Kılıç Kitaplığı’na eklenenler, Tosun B. Bayraktaroğlu, Mim Kemal Öke gibi tasavvuf okurunun ilgiyle takip ettiği isimlerin kitapları güzel karşılıklar almış. Ayrıca yayınevi, Mevlana Jalaluddin Rumi’s Forgotten Message ve Mevlana Jalaluddin Rumi and Sufism gibi eserlerle dünya piyasalarına seslendi. Yılı da Annemarie Schimmel’in Türkçede ilk kez yayınlanan otobiyografisi Doğudan Batıya ile kapattığını söyleyebiliriz.

Sufi Kitap 2018’de yine tasavvuf klasikleriyle çağdaş metinlere bir arada yer vermeyi hedeflediğini söylüyor. Yayına hazırlananlardan biri de bugüne kadar yapılmış en önemli tefsir çalışmalarından Abdülkerim el-Kuşeyri’nin Latâif’ül İşârât’ı. Eser Ekrem Demirli tercümesiyle 6 cilt olarak yayına hazırlanıyor. İlk cildin yayın tarihi Ocak 2018. Yine Abdülkadir Geylâni’nin Fütuhu’l Gayb’ı, İsmail Hakkı Bursevi’nin Ruhu’l-Mesnevi’si de yayın programlarının içinde. Çağdaş metinlere gelirsek Annemarie Schimmel’in üç kitabı daha var 2018’de basılacak. Carl Ernst’ün Tasavvufa Giriş’i, Robert Frager’ın Kalp, Nefs ve Ruh’u ve Mahmud Erol Kılıç’ın yeni bir kitabı da ilk aylarda raflarda görülecek.

Cardenas, Agualusa ve Sadaawi 2018’de Timaş’ta

Timaş da 2017’de çok sayıda eser basan yayınevlerinden. Ancak yeni sezonda raflara giren Nouman Ali Khan’ın Dirilt Kalbini adlı kitabı, Nazan Bekiroğlu’nun Yerli Yersiz Cümleler’i, Bahadır Yenişehirlioğlu’nun Tahta At’ı, Okay Tiryakioğlu’nun Selahaddin Eyyubi’si, dünyaca ünlü tarihçi Benjamin Fortna’nın “bugüne kadar bu alanda yapılmış en iyi çalışma” olarak anılan kitabı Kuşçubaşı Eşref, Dünya Edebiyatı’ndan Uzakdoğulu yazar Jung Yun’un Yuva’sı, Robert Seethaler’ın Bütün Bir Ömür’ü, Paris Review dergisinde yayımlanmış röportajlarıyla dünyaca ünlü edebiyatçıları bir araya getiren Yazarın Odası kitabının ikinci cildi ve yenilenen ilk cildi, Tarih Kitaplığı’nda Ali Akyıldız, Ahmet Yaşar Ocak kitapları dikkat çekiyor.

Yayınevinin 2018 hedefi geniş bir yelpazede yeni eserler yayınlamak: “Dirilt Kalbini çizgisinde yeni kitaplar, Tarih Kitaplığı’nda şehir ve kültür tarihiyle ilgili nitelikli çalışmalar, görsel tarih çalışmaları ve yeni diziler, Popüler Bilim’de çok iyi tercüme eserler, Dünya Edebiyatı’nda Claudio Morandini, Jose Eduardo Agualusa, Mauro Javier Cardenas, Ahmed Sadaawi gibi çoğu Türkçeye ilk kez kazandırılacak yazarların dikkat çekici eserleri şu anda üzerinde çalışılmakta olan kitaplarımız arasında.”

Hep Kitap sanatı konuşturdu

Hep Kitap’a 2017’yi sorduğumuzda şunları söylediler: “Oldukça hızlı ve keyifli bir yıldı.” Geçtiğimiz yıl Kasım ayında İstanbul Kitap Fuarı’nda 12 kitapla okurlara “merhaba” diyen yayınevi, bu yılki kitap fuarında tam 138 kitapla okurun karşısına çıktı. Hep Kitap’ın 2017’de en çok ilgi çeken kitaplarından biri Asi Kızlara Uykudan Önce Hikâyeler olmuş. Sanat kitaplarından “İşte” serisi de yine en çok sevilenlerden. 17 sanatçının içerisinden okur en çok İşte Van Gogh, İşte Leonardo da Vinci, İşte Warhol ve İşte Dalí’ye ilgi göstermiş. Ayrıca Nermin Yıldırım’ın son romanı Dokunmadan’ı edebiyatseverlerle buluşturan yayınevi, Sabit Fikir’in 2017’nin en iyi romanları arasında gösterdiği kitap için 6. baskısını yapmış. Benzer şekilde Fuat Sevimay’ın son romanı Kapalıçarşı da bu listede yerini alıyor. “Atölye” serisinin en çok ilgi gören kitapları da şunlar: Usta yazar Ursula K. Le Guin’in kaleme aldığı Dümeni Yaratıcılığa Kırmak ve Hakan Bıçakcı’nın hazırladığı sorulara, 14 yazarın verdiği yanıtlardan oluşan Uydurmanın İncelikleri. Geçtiğimiz ay yayınlanan, masal anlatıcısı ve sanat terapisti Judith Liberman’ın son kitabı Masallarla Yola Çık da dikkat çekenlerden. Jale Sancak’ın Kasım başında yayımladıkları son romanı Uyanan Güzel de edebiyatseverler tarafından ilgi görmüş; yazar şimdilerde 2018 için yeni romanı üzerine çalışıyormuş.

ATÖLYE KİTAPLARINA EKLEMELER

Çeviri eserlere baktığımızda 2016 Man Booker finalistlerinden Türkçeye çevrilen Eileen, Bundan Sonra Her Şey Biziz ve Erkek Dediğin ilgi gören eserlerden olmuş. Ayrıca Avusturyalı yazar, insan ilişkilerinin detektifi Liane Moriarty’nin Suçlu Hem de Çok Suçlu eseri basılmıştı. Yazarın Nicole Kidman ve Reese Witherspoon’un başrollerini paylaştığı diziye uyarlanan kitabı Big Little Lies ise 2018’de okurları için Hep Kitap’ın sürprizlerinden. 2018’de yayınevi müzik sanatçısı Teoman’ın anılarını anlatacağı kitabı da basacakmış. Yılın ilk aylarındaysa Asi Kızlara Uykudan Önce Hikâyeler’in ikincisi raflarda yer alacak. 2018’de Atölye kitaplarına şunlar ekleniyor: A Gentleman in Moskow, The Nix ve State of Wonder edebiyatseverlerin, Arne Dahl’ın yeni romanı 6 Çarpı 2 gerilim tutkunlarının, Street Spirit ve Couples in Art ise sanatseverler için hazırlanıyor.

Fenomenler Hayykitap’ta

Hayykitap 2017’de sosyal medya fenomenlerinin kitaplarını bastı. Caner Yaman’dan listelerden düşmeyen Güzel Kaybettik, Çağrı Taner’den Hüzünlü Bir Ponçik, Zeus Kabadayı’dan Beni Neden Sevmedin bu tür kitaplardan. Sağlık alanında ise gazeteci Kemal Özer’in İyi Gıda Kötü Gıda’sı, Psikiyatri Uzmanı Dr. Zeynep Akıncı Pınar’ın kaleme aldığı Türk Psikiyatristin Divanı, Uzman Psikolog Selen Can’ın Takıntılardan Kurtulma Rehberi, Nöroloji Uzmanı Dr. Sevda Sarıkaya’nın Beynini Genç Tut adlı kitabı, Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş’ın Diyabet ve Zayıflama Kürleri, Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Medaim Yanık’ın Mutlu Evliliklerin 7 Özelliği, Patoloji ve Fitoterapi Uzmanı Dr. Elif Güveloğlu’nun Kansersavar Mutfak’ı, Nöroloji Uzmanı Dr. Banu Taşcı Fresko’nun Beynini Doğru Besle eserleriyle listelerde yerini aldı. Yemek alanında da, Diyetisyen Seçil Kenar’ın yazdığı Sağlıklı Atıştır, Badenin Şekeri blog sayfasıyla tanınan Sıla Baki Alkan’ın yazdığı Özel Beslenenler İçin Tarifler, Gülhan Kaya’nın yazdığı Ermeni, Musevi, Rum Mutfaklarında Pişen Yemekler, Arzu Aygen Uyumaz’ın yazdığı Yoğurt okuyucunun ilgisine sundu.

Pedagoji alanında da eserler yayımlayan yayınevi, Pedagog Kudret Eren Yavuz’un yazdığı Çocuğun Ruhuna 7 Armağan, Psikolog Ayşe Yılmaz’ın yazdığı Çocuk Psikolojisini Anlama Kılavuzu, Psikolog Fazilet Seyitoğlu’nun yazdığı Çocuklarda 20 Psikolojik Problem ve Çözümü, Hatice Kübra Tongar’ın yazdığı Bağırmayan Anneler ve Korkutarak Değil Sevdirerek Din Eğitimi kitapları okurlarla buluştu. Bu kitaplar arasından özellikle Bağırmayan Anneler ve Korkutarak Değil Sevdirerek Din Eğitimi kitapları öne çıktı.

KARATAY HARVARD’A GİRDİ

Karatay serisi de devam ediyor. Yayınevi 2017’de Harvard Üniversitesi Kütüphanesi’nin Prof. Dr. Canan Karatay’ın kitaplarını kütüphaneye dahil ettiğini de belirtiyor. Karatay Mutfağı, Karatay Diyeti’yle Yaşam Boyu Sağlık, Karatay Diyeti’yle Obezite ve Diyabete Çözüm Var kitapları artık üniversitenin kütüphanesinde de yer alıyor. Hayykitap 2018 yılında ise başta Prof. Dr. Canan Karatay’ın yeni kitabı olmak farklı konularda kitaplarla okuyucunun karşısına çıkmayı hedefliyor.

Erdem’in inceleme eserleri konuşuldu

2017’de Erdem Yayınları, çocuk edebiyatı ve kültür yayıncılığı eserler vermeye devam etti. Geçen yıl dünya edebiyatından çeviri romanlar ile ön plana çıkan yayınlarına bu yıl daha çok araştırma inceleme ürünü olan kitapları eklemişler. Mültecilerin hikâyelerini doğrudan kendi ifadeleri ile duyrulmasına imkân sağlayan Mülteci Parfümü isimli kitap gazeteci-yazar Ayşe Böhürler tarafından hazırlandı. Ayrıca gazeteci Gülcan Tezcan’ın severek takip edilen beş şahsiyet üzerinden aşka odaklandığı Sağ Yanımda Aşk isimli eseri yayımlandı. Bu inceleme çalışmalarının yanı sıra Ahmed Midhad Efendi: Yeryüzünde Bir Melek Romanına Yönelik Eleştiriler, İstanbul Şehir Mektupları ve Zâtî Divanı’na Göre 16. Yüzyılda Sosyal Hayat isimli kitapları çıktı. Yayınevi kurgu edebiyata da devam ediyor. Bülent Ata’nın ilki 2015 yılında yayımlanan Asuman isimli kitabının merakla beklenen ikinci kitabı okurla buluştu. Bunların dışında kültür kitaplığına yeni eserler kazandırmak için çalışmalarının devam ettiğini söylüyorlar ve ekliyorlar: “Önümüzdeki yayın sezonunda aynı vizyonla gerek akademik gerekse araştırma ve kültür noktasında okurumuz önemli eserler görecek.”

Yüz Kitap’ın ilk romanı Starnone’den

Yüz Kitap da 2017’de farklı kitaplarla okurun ilgisini topladı. Geçtiğimiz yıl içinde yayımladıkları öne çıkan eserler Claire Keegan’dan Mavi Tarlalardan Yürü, Tim Winton’dan Dönüş, Miroslav Penkov’dan Batının Doğusu, Richard Yates’ten Yalnızlığın On Bir Hali ve Breece D’J Pancake’ten Kışın İlk Günü oldu. Yayınevinin 2018 programı da yoğun. Önümüzdeki yıl okur, Rachel Seiffert’ten Günün Sonu Yok ve Adam Johnson’dan George Orwell Arkadaşımdır kitaplarını ilk iki ayda raflarda görecek. Daha sonra Maile Meloy, Stuart Dybek, William Trevor, Andrea Barrett gibi yazarlardan öykü kitaplarının yanı sıra yayınevinin ilk romanı da İtalyan yazar Domenico Starnone’den gelecek.

Mihrabad hedef büyütüyor

Mihrabad Yayınları, 2017 yılı içinde tarih, edebiyat ve fikir ağırlıklı kitaplarıyla öne çıktı. Yayınevinin Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Nuri Yardım, Nurettin Taşkesen’in Yüzyıllık Hasret Kudüs 1917 kitabı tarihsever oku büyük ilgi gördüğünü belirtti. Cavit Ersen’in Selahaddin Eyyubî kitabı da beğenilerek okunanlardan olmuş. Zafer Bilgi’nin sahasında ilk ve tek kitap olan Kedili Kütüphanenin Hâfız-ı Kütübü İsmail Saib Sencer kitabı da dikkat çekenlerden. Sara Gürbüz Özeren’nin Uyanış, Harun Çolak’ın Yarım Aşklar Ülkesi, Mehmet Nuri Yardım’ın İstiklalden İstikbale ve Elif Sönmezışık’ın Yeniden İstiklal kitapları da 15 Temmuz’la ilgili kitaplar olarak okuyuculara sunulanlardan.

Hasan Basri Bilgin’in Çakıltaşları romanı ile İsmail Bilgin’in Leyla’dan Mevla’ya kitabı da bu yıl içinde günışığına çıkanlardan. Gürbüz Azak’ın Deli Yusuf ile Üstün İnanç’ın Yağmur Kanla Başladı da bu senenin eserleri arasında. Yayınevinin bütün kitaplarını yayınlayacağı Ahmet Maraşlı’nın ilk iki eseri de çıktı: Okumayı Sevdirme Projesi ve Evde Okul Okulda Kalite. Muhsin İlyas Subaşı’nın Mimar Sinan’ın romanı olan Aşkımı Taşla Yazdım, Hasan Basri Bilgin’in İkinci Abdülhamid ve Zafer Bilgi’nin Kut’lu Zafer kitapları da artık okuyucunun elinde. 2018’de kitaplarını külliyat olarak yayınladıkları Üstün İnanç, Gürbüz Azak, Ahmet Maraşlı’nın yeni eserleri okuyucuyla buluşturacak. Yayınevinin 2018 hedefi tarih, biyografi, belgeroman ve tasavvuf alanında farklı yazarların dikkat çeken yeni kitaplarını vitrinlere taşımak.


Kitap Yayınevi’nden yeni seyahatnameler

Kitap Yayınevi Yayın Yönetmeni Çağatay Anadol, sektörde Osmanlı tarihine ağırlık veren, özellikle de seyahatnamelerle ön plana çıkaran bir kuruluş olduklarını vurguluyor. Yayınevi artık sonuna geldiğimiz 2017’de üç seyahatname yayınladı. Bunlardan ilki iki ciltlik sekiz yüz sayfaya yakın hacmiyle 1802 İstanbul’u ve Anadolu’su için benzersiz bir kaynak olan Ulrichn Jasper Seetzen’in İstanbul Günlükleri ve Anadolu’da Yolculuk adlı eseri olmuş. Yayınlanan ikinci seyahatname çok daha yakın bir tarihe 1911-1912 yıllarına ait. İngiliz seyyah William John Childs Anadolu’yu enine kat ederek Samsun’dan Halep’e yürüyerek ulaşmış ve kendi çektiği fotoğraflarla dönemin Anadolu kent ve kasabaları hakkında çok önemli bir tanıklık bırakmış. Bu kitabı da Yürüyerek Anadolu; Samsun-Halep 1911-1912 adıyla okura sunuldu. Yürüyerek değilse de at sırtında yapılan bir başka Anadolu yolculuğu Alman seyyah Heinrich Barth’ın Heinrich Barth Seyahatnamesi; Trabzon’dan Üsküdar’a Yolculuk, 1858 adlı eseri.

OSMANLI SARAY TERZİLERİ

Yayınevinin 2017’de Osmanlı tarihi hakkındaki en önemli yayınları arasında Haşim Şahin’in Dervişler ve Sufi Çevreler; Klasik Çağ Osmanlı Toplumunda Tasavvufi Şahsiyetler adlı çalışması; Roger A. Deal’ın Namus Cinayetleri, Sarhoş Kavgaları; II. Abdülhamid Döneminde Şiddet adındaki eseri; Betül İpşirli Argıt’ın Hayatlarının Çeşitli Safhalarında Harem-i Hümayun Cariyeleri adındaki, yurtdışında da İngilizce olarak yayınlanmasını beklenilen çalışması ve nihayet Nükhet Varlık’ın Akdeniz Dünyasında ve Osmanlılarda Veba, 1347-1600 var. Yeni yayın dönemindeki programları ise şöyle: “2018’de okurlarımız bizi yine bu alanlarda ilginç kitaplar yayınlarken görecekler. Bunlar arasında ise gerçekten dikkat çekici eserler var: Yavuz Sultan Selim, Osmanlı Saray Terzileri, Atçalı Kel Mehmed Efe, Hitler’in Ankara Elçisi Von Papen ve On Altı Batıkta Dünya.”

Şule’de ustalar ve gençler bir arada

Şule Yayınları 2017 yılında usta yazarların eserleri yanı sıra yeni kalemlerin çalışmalarına da yer verdi. A. Ali Ural’ın Mara ve Öteki Şiirleri adlı şiir kitabı ve Bisiklet Dersleri isimli deneme kitabı; Hüseyin Su’nun, bir döneme tanıklık eden hatıralarını ihtiva eden üç ciltlik Takvim Yırtıkları; Kamil Yeşil’in Öykü Dersleri; Ömer Lekesiz’in Yeni Türk Edebiyatında Öykü isimli beş ciltlik eserinin elden geçirilmiş yeni baskısı; Prof. Dr. Hasan Akay’ın Anlamın Çağrısı; M. Fatih Andı’nın modern naatları incelediği Şiirin Ufku; Taşkın Tuna’nın son çalışması Noktanın Seyri; Cemile Sümeyra’nın Edebiyat ve Seyahat; Senai Demirci’nin Mukabele; İsmail Erdoğan’ın Sanat Ya Hu isimli çalışmaları öne çıktı.

Yayınevi öykü kitaplarıyla da geçtiğimiz yıl dikkat çekti. Naime Erkovan’ın Olay Berlin’de Geçiyor; Güzide Ertürk’ün Kaplumbağa Gölgesi; Ali Işık’ın Bekleme Salonu ve C. Zeynep Kaplantaş’ın Romantik Cinayetler adlı eserlerinin dışında mizah dünyamıza zenginlik katacak Yasin Çetin’in Olur Belki; Leyla Polat’ın Korkuyorsam Sebebi Var; Hilal Karaman’ın Muzaffer Çok Kızar Valla; Betül Barış’ın Sirke Dükkânı; Leyla Turan’ın Küçük Bir Dalgınlık isimli çalışmaları bunlardan bazıları.

Arzu Kadumi’nin Gazoz Kapakları Birliği çocuk edebiyatına kazandırılırken F. Hande Topbaş’ın Bir Şehir Durduğunda isimli çalışması gezi edebiyatına yapılan bir katkı oldu. 2017’nin şiir kitapları ise Hüseyin Akın’ın Yan Tesir; Dursun Güzel’in Kış Günleri ve Kilitler ve Cennet İmata’nın Yazarsam Geçer mi. Şule’nin 2018 programında Teoman Duralı’nın on eserini Türk okuruna sunmak ve Batı ve Doğu klasiklerinin yelpazesini yeni çevirilerle zenginleştirmek var.

Dedalus: hem kurmaca hem kuramsal

2017’de Dedalus Kitap’ta keyifli kitapları okurla buluşturdu. Yayınevi Spencer Holst’un Kedilerin Dili ve Büyücünün Kızı kitaplarını basarak Holst’un bütün öykülerini yayınlamış oldu. Yine Dedalus’un Avrupa edebiyat ödüllü yazarı Drago Jancar’ın son romanı Adsız Ağaç da bu yıl basılanlar arasında. Selvedin Avdic’in Yedi Korku’sunu da öne çıkan kitapları arasında sayıyorlar. Laurent Quintreau’nun Cennet Cehennem ve Araf’ı da iki ay arayla ikinci baskısını yapan eserlerden. Yayınevi, Tilmann Rammstedt’in Çin imparatoru için “bizi gülmekten yerlere yatırdı” diyor ve devam ediyorlar: “Tuna Yukay’ın son romanı Küvetteki Adam ile derin düşüncelere daldık. Canan Akyüz’ün ilk kitabı Elemge ile hayat hikayeleri arasında gidip geldik. Unutulmuş bir yazar Friedrich Dürrenmatt’ın eserlerini kitap okuyucusuna hatırlatmanın gururunu yaşadık. Son olarak Ferit Edgü’nün yarım bıraktığı hikayeleri tamamlayarak Parçalar’ı birleştirdik.”

ERASMUS’UN ÇEVRİLMEMİŞ ESERİ ÇIKACAK

2018’de ise Dedalus Kitap’ın yayın programı hayli yoğun. Önce Erasmus’un çevrilmemiş eseri Barışın Şikâyeti yayınlanacak. İsmi Virginia Woolf ile beraber anılan Unica Zürn’ün Yasemin Adam’ı çıkacak. Balkan ve Avrupa edebiyatının üstadı Carsten Jensen’in yeni romanı İlk Taş yayınlanacak. Emirhan Burak Aydın’ın romanı Gözlemci Olarak Buradayız da gümbür gümbür gelenler arasında. Dante’nin Yeni Hayat adlı eserini ve Abdullah Başaran’ın Postmodern Edebiyat Üzerine adlı kuramsal metnini de unutmayalım. Bu noktada Dedalus’un okura bir notu da var: Bu yıl kurmacanın yanında kuramsal metinlere de ağırlık verilecek.

İz’de yeni parlayan isimler

İz Yayıncılık 2017 senesinde özellikle, son birkaç seneye kadar biraz ihmal ettiklerini söyledikleri edebiyat alanında hatrı sayılır bir yayın yaptı. Türk edebiyatının ustalığı herkes tarafından kabul edilen Rasim Özdenören, Cihan Aktaş, Cemal Şakar, Ömer Faruk Dönmez, Fatma Barbarosoğlu, Ali Haydar Haksal... gibi isimlerinin eserlerini zaten neşreden İz, parlayan yeni isimleri de yayımlamaya başladı: “Edebiyatımızın gelecek 20-30 senesini, belki de daha fazlasını domine edecek potansiyeli olan yeni jenerasyon için sağladığımız imkân, mevcutlar içerisinde en kapsamlısı olmuştur diye düşünüyoruz. Edebiyat dışında, İz Yayıncılık zaten düşünce dünyamızı besleyen kaynak eserler neşretmesiyle maruf bir yayınevi olarak, bu çizgisindeki istikrarını devam ettirmiştir.”

OKUR BİZİ TANIYOR

2018’de yayıneviniz hangi eserleri okurla buluşturacak sorusuna ise İz Yayıncılık şöyle cevap veriyor: “İz Yayıncılık popülerlik tuzağından uzak duran, daha uzun vadeli düşünen bir çizgiye sahiptir. Bu doğrultuda, 30 yıla yakın bir zamanda oluşmuş yayın geleneğini aynen muhafaza ederek faaliyetlerini sürdürecektir. Kendi okur kitlesini oluşturmuş bir yapı olarak, okurlarımız zaten bizim neyi, neden neşrettiğimizi gayet iyi biliyor…”

Büyüyenay’ın listesi yoğun

Büyüyenay Yayınları 2017 yılında önemli kitapları basarak okurla buluşturdu. Mehmet Akif Ersoy’un kendi el yazısıyla iki cüzlük meali yayınlanırken edebiyat alanında da klasik sayılabilecek ve alanlarında ilk olan Paul Van Tieghem’in Mukayeseli Edebiyat’ı ve Gustave Lanson’un Edebiyat Tarihinde Usûl adlı çalışması raflarda yer aldı. Yayınevinin bastığı ve Tasavvuf kitaplıklarına katılan en önemli eserler ise Nifferî’nin Mevakıf’ı ve Mehmed Ali Aynî’nin Tasavvuf Tarihi oldu. Amina Siljak Jesenkovic’in Bosna ve Türkiye kültürlerini tahlil edip farklı neticelere vardığı Emin Daire’nin Sivri Köşeleri ve Sadullah Yıldız’ın İstanbul’un çeşmelerinin göz yaşartıcı durumlarını anlattığı İki Gözüm İki Çeşme de 2017 yılının öne çıkanlarından. Bu sene Çağdaş İran Edebiyatı serisine başlangıcı ise Celâl Al-i Ahmed’in hikayelerini bir araya getiren Yitip Giden Hayat ve uzun öykü-kısa roman tarzında kaleme aldığı Okul Müdürü ile yaptılar. Rahmetli Akif Emre’nin sağlığında hazırladığı son kitap olan Müstağrip Aydınlar Yüzyılı: Gölgeli Kelimeler Ödünç Alınmış Hayaller yine bu sene içerisinde Büyüyenay okuruyla buluştu. Filibeli Ahmed Hilmi’nin Beşeriyetin Fahr-i Ebedisi ve Gençlere adlı eserleri düşünce alanında öne çıkan çalışmalar.

Büyüyenay’ın 2018 yayın programı 2017 gibi dolu. Siyasetname serisine birden fazla eser eklenecek ve biyografi eserleri okurla buluşacak. Edebiyat tarihi alanında ise özellikle Gustave Lanson’un düşüncelerini yansıtan hacimli bir edebiyat tarihi yanında geçmiş dönemde gazetelerde tefrika edilmiş birkaç önemli edebiyat-düşünce eseri de listede. Rahmetli Akif Emre’nin ve Filibeli Ahmed Hilmi’nin diğer çalışmaları 2018 yılı içerisinde de okurla buluşmaya devam edecek.

Profil’in 2018’i hareketli geçecek

Profil Kitap 2017 senesine 18 yılı geride bırakarak ve Bülent Erkmen’in imzasını taşıyan yeni bir logoyla giriş yapmıştı. Bu yenilik yayınevine yıl boyunca hareketlilik getirdi diyebiliriz. Profil, 2017 yılında okuyucular tarafından ilgiyle beklenen eserlerin yanı sıra, kıyıda köşede kalmış, uzun yıllardır baskı yapmamış kıymetli eserleri de yeniden okurun ilgisine sundu. Yıl boyunca dikkat çeken kitapları arasında Sibel Eraslan’dan Dört Defter, Tarık Tufan’dan Beni Onlara Verme, Safa Önal’dan Dünyanın En Güzel Gemisi ve Serdar Tuncer’den Delilim Yok Kalbimden Başka, Ahmet Murat’tan Belki de Üzülmeliyiz yer aldı. Bunların yanı sıra ilk kitapları yayımlanan Muhammed Berdibek’in kaleme aldığı Belki de Dilimden Bu Şarkı Düşmez ve Samet Doğan’ın yazdığı Cuma Günü Uçmayan Kuş unutulmamalı. 2017 senesinin son aylarında ise İbrahim Tenekeci’nin on beş yıl boyunca kaleme aldığı gezi ve dostluk yazılarını bir araya getirdiği Geldik Sayılır, Furkan Çalışkan’ın üçüncü şiir kitabı Türkiye Saati, Mustafa Akar’ın dört yıl aradan sonra yayımlanan Berhayat isimli şiir kitabı gibi birçok kıymetli eser raflardaki yerini aldı. Yayın programımızda birçok çeviri eser de yer aldı. ABD’nin en ünlü basketbol yazarlarından John Feinstein’ın kaleme aldığı Bir Çılgınlık Yürüyüşü: March Madness bunlardan biri. 2018 için ise hedeflerimizden biri dünya edebiyatı seçkisini genişletmek. Okurlara müjdeleri ise şunlar: Goncourt Ödülü alan Fransız yazar Marjam Madjidi’nin Marx et la poupée (Marx ve Oyuncak Bebek) isimli kitabını Türkçeye kazandıracağız. Yine son dönemlerde ağırlık verdiğimiz spor serisine dahil olacak olan birçok çalışma var, bunlar da sırasıyla meraklılarıyla buluşacak. Samet Doğan ve Muhammed Berdibek’in ikinci kitapları 2018’de, pek yakın zamanda yayımlayacağımız kitaplardan birkaçı.

PAN yelpazesini genişletiyor

Pan Kitap müzik kitaplarının yanı sıra önemli kültür ve çocuk kitaplarına da 2017 boyunca yer verdi. Yayınevinin yayın yönetmeni Ferruh Gençer 2017’yi ve 2018 planlarını şöyle anlatıyor: 2017 yılında yayımladığımız müzik kitapları arasında Berna Kurt’un Türk halk oyunları geleneğinin icadını ele aldığı ‘Ulus’un Dansı; Türkçe, İngilizce ve Yunanca olmak üzere üç dilde hazırladığımız Fahrettin Yarkın’ın Türk Müziğinde Usuller, Ali Yılmaz’ın Mey Metodu, Olcay Kolçak’ın Müziği Öğreniyoruz dizisinin 2. kitabı, iki Macar araştırmacının Macaristan’da Mehter Müziği, Melda Gönden’in Rimski-Korsakov’un Yaban Arısı, Tolga Zafer Özdemir’in Tritonet-Uyuma Dair’i sayılabilir.

Müzik dışı kitaplarımızdan, Nükhet Barlas’ın, üç farklı ülkeden üç gencin yaşadıkları ekseninde genç okurları doğa, çevre ve uygarlığın sınırları üzerine düşünmeye çağırdığı Dünya Gemisi kitabı ile Arjantinli yazarlardan Çorbadaki Ekoloji ve Çorbadaki Kimya başlıklı, son derece çekici resimleriyle bu iki önemli konuda soru-cevap yöntemiyle aydınlatıcı bilgiler veren iki çocuk kitabı bu yılın öne çıkan başlıklarıydı. Aile dizimi yöntemini bulan Bert Hellinger’in Uzun Bir Yol kitabı aslında Hellinger ile yapılmış, hayatının, eğitimi sürecinin, kısaca hayatıyla ilgili merak edilen her konunun ele alındığı uzun bir röportajdan oluşuyor.


Schrödinger’den ‘Yaşam Nedir?’

2018 yılı için programlanan kitaplarımız arasında Murat Aydemir’in Tanbur Metodu, Erol Deran’ın Makamdan Makama Geçki Örnekleri yer alıyor. Bilim dizisinde Schrödinger’in iki önemli makalesini içeren Yaşam Nedir?’ ve MIT’den 5 kitap; Nöroplastisite, Sürdürülebilirlik, Zihin-Beden Problemi, Öz-Takip ve Bilinçli Zihin. Bilim dizisinden yayımlanacak diğer bir başlık ise Havadaki Simya. Bu kitap önemli bir kimyasal buluş olan amonyağın üretimini konu alıyor. Bu yıl da bir başka Hellinger kitabı, Mutluluğun İki Yolu okurlarıyla buluşacak. Feryal Tansuğ’un kitabı Osmanlı’nın Son Döneminde Rum Adalılar ise İmroz, Limni, Semadirek, Taşoz adalarındaki Rum nüfus hakkında.

Erkam çocuklar için çalışıyor

Erkam Yayınları 2017’de iki alanda kitaplar yayımladı. Tasavvufi eserler ile çocuk ve gençlik kitapları. Yayınevi Müdürü Salih Zeki Meriç, yıl içinde bastıkları önemli eserler arasında İmam Gazali’nin İhya-ü Ulûmiddin adlı klasik eseri ve Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri’nin Marifetnâmesi’nden hazırlanan küçük hacimdeki kitapların olduğunu söylüyor. Yine büyüklerin istifade edebileceği Hadis ve İslam Tarihi alanındaki kitaplar da ilk kategoriyi oluşturan kitaplardan sayılabilir.

Yine Erkam’dan 2017 boyunca çocuk yayıncılığı adına önemli kitaplar yayınlandı. Özellikle değerler eğitimi alanında, görsel tarafı olan, uzman kişiler tarafından hazırlanan bu eserler okul öncesi eğitim kurumları ile özel eğitim kurumları istifade etmiş.

2018’de ise yayınevinin önemli hedefleri var. Öncelikle ana çizgilerini oluşturan eserleri neşretmeye devam edecekler:“Okuyucularımıza duyuracağımız ilk haberimiz, Prof. Dr. Hamdi Döndüren Hoca’nın ‘Ahkâm Ayetlerini’ ihtiva eden 11 ciltten oluşan bir tefsir kitabını hazırlıklarının sonuna geldiğimiz. Bu arada yıllar önce çalışmasına başladığımız İsmail Hakkı Bursevî’nin Ruhul Beyan adlı tefsiri de 23 cilt olarak tamamlandı. Ayrıca 2018 yılını yayınevi olarak ‘çocuk yayınları yılı’ ilan ediyoruz. Bu yıl bütün çalışmalarımızı, gayretlerimizi Yayınevimizin çocuk yayınlarını geliştirmek, yeni kitaplar yayınlamak ve yeni yazarlarla irtibat kurmak olarak belirledik.”

Semerkand’ın Eşik’i için 2017 devrim niteliğinde GEÇTİ

Semerkand Yayın Grubu için 2017 yılı, birçok önemli kitabın okurla buluşturulması açısından ayrı bir yere sahip olduğunu söyleyen Ali Sözer 2017 değerlendirmesinde şunları söylüyor: Semerkand Yayınları, uzun süredir üzerine çalıştığı İhyâu Ulumi’d-Din serisini kitap okura sunmaya başladı. 40 bölümden oluşan İhya’nın her bölümünü ayrı bir kitap olarak okura sunacak serinin yanında eser, toplu ciltler halinde de yayınlanacak. İlim, akaid, temizlik ve namaz bölümlerinin ardından 2018 yılında diğer bölümler de sırayla yayınlanacak. Semerkand Yayınları 2017’de Osman Bedreddin Erzurumî hazretlerinin Gülzar-ı Samini adlı eserini ilk kez beş cilt olarak yayınladı. Orjinaline göre nispeten sadeleştirilerek yayına hazırlanan eser, daha geniş okura ulaşma imkanı da yakalamış oldu. Semerkand Yayınları 2018 yılına için birçok önemli eseri okurla buluşturma heyecanı ile girerken bu eserlerin başında ilk kez tam metin olarak tercüme edilen Hilyetü’l-Evliya bu heyecanı artırıyor.

Yayın grubu çatısı altındaki markalardan Eşik Yayınları için 2017 devrim niteliğinde bir yıldı. 2016 yılında düzenlenen Mostar Dergisi Tarih Romanı Yarışması ve Öykümüzün Peşinde Öykü Yarışması’nda dereceye giren eserler hızla okurla buluşturuldu. 7 tarih romanı okurla buluşurken romanların bir çeşit hüzün tarihimizi işlemesi bu alanda farklı bir külliyatın da ortaya çıkmasını sağladı. Bu eserler içinden Selanik İçinde Sela Okunur, Evvel Zaman İhtilali, Son Kale ve Kan ve Kum romanları okurun teveccühüne mazhar oldu. Eşik Yayınları öykü kitaplığını da hem yarışma hem de diğer öykü kitaplarıyla genişletti. Bu kitaplar içinde Dikkat Kırılacak Hikaye, Ağır Tüy, Oyuncak Tamircisi, Dünyanın Dönüş Hızı ve Adım Adım öne çıkan eserler. 2017 yılında Ozan Bodur’un Operasyon 1915 adlı tarihi romanı da büyük ilgi gören eser oldu. Nehir roman olarak 5 kitaba ulaşacak eserin ikinci kitabı olan Operasyon 1878 yakında okurla buluşuyor.

MOSTAR’DAN ÖNEMLİ ESERLER

Mostar Yayınları da 2017 yılını az olsa da önemli eserlerle tamamlıyor. Hem tarih hem de deneme sahasında okura kıymetli kitaplar hazırladı. Bunlar içinde Mücahit Mürşidler, Konuşan Tarih ayrı bir yere sahip. 2017 yılının son çeyreğinde okura sunulan Savaş Ş. Barkçin’in Medeniyet Aklı kitabı yayıncılığımız açısından önemli bir eser. Osmanlı Aklı ile devam edecek olan seri, kısa zamanda kendini fark ettirecektir.

#Kitap
#En çok okunanlar
#2018 Kitap
6 yıl önce