|

Kanserojen madde 23 Aralık'ta yasaklanıyor

Ayakkabıdan çantaya, tekstilden takı ve saatlere, bebek bezlerinden deterjan ve oda spreylerine, çocuk bakımından temizliğe kadar yüzlerce üründe kanserojen ve alerjen yasağı 23 Aralık’ta başlıyor. Evlerde bebeklerin ağzının değme ihtimali olan masa, sandalye dahil hiç bir üründe artık kanser yapıcı ürün kullanılamayacak. Çocuk parklarının zeminlerinde dahi kanserojen madde aranacak

Yeni Şafak
11:03 - 11/12/2017 Pazartesi
Güncelleme: 11:16 - 11/12/2017 Pazartesi
Diğer
23 Aralık itibariyle içinde birçok oyuncağın da yer aldığı ürünler yasaklanacak.
23 Aralık itibariyle içinde birçok oyuncağın da yer aldığı ürünler yasaklanacak.

23 Haziran’da Resmi Gazete’de yayımlanan Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Yönetmeliğinin bazı kritik hükümleri 23 Aralık’ta yürürlüğe giriyor.

Tuvalet kokularından deterjana
  • Deri ve tekstil ürünlerinde, düğme, fermuar gibi aksesuarlarda kansere veya alerjiye neden olan kurşun, krom VI, DMF ve PAH maddeleri kısıtlanacak. Oyuncak ve kırtasiye ürünlerinde benzen ve PAH; tüm oda spreyleri ve koku gidericilerde 1.4 diklorobenzen; takı, saat ve aksesuarlarda nikel, kadmiyum, Krom VI, PAH ve kurşun kısıtlaması olacak. Deterjanlarda nonil fenolün yanı sıra benzen olmayacak.
Oyuncaklardan masa sandalyeye kadar yasaklanıyor

Hürriyet'in haberine göre, Tüketicinin kullandığı bu nihai ürünlerdeki denetimi Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yapacak. Bakanlık yetkilileri, yeni yönetmelikle kanserojen ve alerjen birçok kimyasalın nihai ürünlerde kullanımının AB seviyesinde olacağına dikkat çektiler. Ocak ayından itibaren piyasada yoğun denetime başlayacaklarını anlatan yetkililer, hangi kimyasalların, neden yasaklandığını ise şöyle anlattılar:

Örümcek Adam'a, Karlar Kraliçesi'ne 'kurşun' yasağı

Bebeklerin ağzının değme olasılığı olan her şeyde kurşun yasaklanacak. Bu ev içinde kullanılan masa, sandalyeleri dahi kapsıyor. Kurşun, baskılı hemen her üründe var. Boyalı bir yatak çarşafında, bebeğin ayakkabısında, oyuncağında, özellikle imitasyon takılarda, kalemlerde kurşun denetimi yapacağız. Ayakkabı, çanta gibi deri ürünlerde krom VI’yı; spor aletleri, tenis raketleri, bisiklet direksiyonunda, yaşlı yürüteçlerinde, çocuk parklarındaki zemin kaplamalarında kanserojen olan PAH’ın denetimini yapacağız.

Yine suni deriden yapılan ayakkabı, çanta başta olmak üzere mobilyalar dahil DMF kimyasalını denetleyeceğiz. Böylece kanserojen ve alerjen tüm kimyasallar ülkemizde de AB seviyesinde kısıtlanmış olacak.”

#Kanserojen
6 yıl önce