|

23 yıl sonra yeniden görmeye başladı

Tavukkarası hastalığı nedeniyle görme kaybı yaşayan hastalara yönelik biyonik göz ameliyatı ilk kez bir kamu hastanesinde, Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapıldı. 23 yıl önce görme duyusunu yitiren Recep Kaya, yeniden çevresini algılamaya başladı.

Yeni Şafak
11:03 - 3/12/2016 Cumartesi
Güncelleme: 11:20 - 3/12/2016 Cumartesi
Diğer

58 yaşındaki Recep Kaya'ya 23 yıl önce halk arasında tavukkarası denilen Retinitis Pigmentosa teşhisi konuldu. Görme duyusunu giderek kaybeden Kaya'nın hayatında ışık kaldı.



Kaya'nın gözüne, biyonik göz olarak bilinen retinal protez takıldı. “Adımı yazamıyordum şu an yazıyorum ve rahatlıkla okuyabiliyorum” diyen Kaya'nın gözleri 23 yıl sonra yeniden çevreyi algılamaya, yeniden görmeye başladı. Ntv'de yer alan habere göre biyonik göz, görüş alanındaki nesneleri algılamayı sağlayan elektronik bir gözlük vasıtasıyla çalışıyor.



Biyonik Göz ameliyatı bir kamu hastanesinde ilk kez yapıldı

Şişli Etfal Hastanesi Göz Bölümü Sorumlusu Doç. Dr. Dilek Güven, ameliyatla ilgili olarak şunları söyledi:



“Bu ameliyatla gözünüzün çevresine bir bant yapı yerleştiriliyor. Bu bant yapının üzerinde bir elektronik kutucuk ile enerji ve bilgiyi gözün içine ulaştıran bir sarmal var. Gözün içinde de yeşil renkte görebildiğimiz protez var. Bu kamera hastamızın baktığı yerdeki görsel bilgiyi elektriksel uyarımlara dönüştürüyor.”



Bu görüntü sağlıklı bir gözün gördüğüne benzemiyor ama Recep Kaya, “Ümitle bakıyorum, ileride daha iyi olacağını düşünüyorum. Benim için önemli” diyor.



Türkiye'de sadece 8 kişiye uygulandı

Biyonik göz ameliyatı, tavukkarası hastalığına bağlı görme kaybı yaşayanlara uygulanabiliyor. Maliyeti 150 bin dolar olan tedavi Türkiye'de yalnızca 8 kişiye uygulandı. Bu operasyon da kamu hastanelerinde ilk kez yapıldı.


#Biyonik gözlük
#Tavuk karası
7 yıl önce