|

28 Şubat reşit oldu!

28 Şubat postmodern darbesinin 19. yıl dönümünde 19 yönetmenin 19 kısa filme imza atacağı projenin tanıtımı yapıldı. Türlü baskılara maruz kalan kişilerin hikayelerini konu edinecek projenin yönetmenlerinden İsmail Kılıçarslan "Darbeyle siyasal ve sanatsal anlamda henüz hesaplaşılamadı" dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/12/2015 Pazartesi
Güncelleme: 23:26 - 20/12/2015 Pazar
Yeni Şafak

"28 Şubat Reşit Oldu" başlığıyla hazırlanan proje Saray Koleksiyonları Müzesi Sanat Galerisi'nde düzenlenen bir etkinlikle tanıtıldı. Sancak Medya tarafından hazırlanan projede darbenin 19. yılında türlü baskılara maruz kalan genç, iş adamı, eğitimci, siyasetçi, esnaf, asker gibi çeşitli meslek gruplarından insanların 28 Şubat sürecinde yaşadıkları anlatılacak. Çekim aşamasında olan filmler darbenin yıl dönümü olan Şubat ayında TRT'de yayınlanacak. Mesut Uçakan, Sinan Çetin, Gökhan Yorgancıgil, Atalay Taşdiken, İsmail Kılıçarslan, Hüseyin Karabey gibi deneyimli yönetmenlerin yanı sıra gelecek vaat eden birçok genç isim de projede yer alan yönetmenler arasında.







YÜKSEK AKLIN DEŞİFRESİ

Projenin koordinatörlüğünü yürüten Abdulhamit Güler, yeni kuşağın 28 Şubat'a dair bir şey bilmediğini, bununla ilgili sinemada bir şeyler yapmak istediğini, projenin de bu fikirle ortaya çıktığını söyledi. Proje tanıtımında konuşan Sancak Medya Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sancaktutan ise "Bu kez işi silahsız kuvvetler halletsin sözünden yola çıkarak medya dilinin ne kadar etkin olduğunun bilinciyle hareket ediyoruz. Zaman zaman karşılaştığımız algı yönetimi ile toplumun samimi duygularını suistimal eden yüksek aklın deşifresini ve Türk halkının geçmişiyle muhasebesini sağlamak istiyoruz" şeklinde konuştu.



SANAT BİR KESİMİN ELİNDE DEĞİL

28 Şubat sürecini yakından yaşadığını belirten TRT Televizyon Daire Başkanı Tuncay Yürekli ise sanatsal ve idari anlamda bastırılmış bir kesim olduğuna işaret ederek "Sanatsal faaliyetlerin tek bir kesimin elinde olmadığını ortaya çıkartacağız. Bu hedef doğrultusunda programlara devam edeceğiz" dedi.



Eve baskını anlatacak

"28 Şubat'ın 19. yılında 19 yönetmen 19 kısa film" projesinin yönetmenlerinden İsmail Kılıçarslan, bu konuda geç kalındığını belirterek, "Türkiye'nin darbe tarihiyle henüz siyasal ve sanatsal anlamda hesaplaşılamadı" dedi. Proje kapsamında Üsküdar'da basılan bir öğrenci evinin hikayesini anlatacağını belirten Kılıçarslan, "Büyük bir heyecanla projeye dahil oldum. Benim de parçası olduğum bir hikayeyi filme aldık. Öğrenci evinden korkan baskıcı anlayışı bu filmde göreceksiniz" diye konuştu.







Söylenecek çok söz var

'Şubat Soğuğu' filminin senaristi Sevda Noyan, "Allah'ın bu güzel dinini 28 Şubat'ta yaşamaya başladım. Beni ayrıca sevindiren bir proje oldu. Gecikmiş olsa da şu anda yapılması önemli. Anlatılması ve söylenmesi gereken çok sözün olduğu bir olay" şeklinde konuştu. Noyan, Sinan Çetin'in yöneteceği filmin Charlie Chaplin'den etkilenerek siyah beyaz ve sessiz olduğunu söyledi.








#28 Şubat
#reşit
#postmodern darbe
8 yıl önce