|

3 yaşından sonra büyümedi

Hayatını İstanbul'da sürdüren Muhammet Diyarbakırlı, fanconi sendromu, sistanozis, kronik böbrek yetmezliği ve bu hastalıklara bağlı gelişme geriliği nedeniyle 10 yaşında olmasına rağmen 3 yaşında gibi gözüküyor. Muhammet'in kullanması gereken ilaçlar Avrupa'da üretiliyor ve çok pahalı. Babası, Muhammet'in tedavi edilmediği takdirde yakında diyalize bağlı yaşayabileceğini söylüyor.

Yeni Şafak
14:59 - 25/05/2016 Çarşamba
Güncelleme: 15:03 - 25/05/2016 Çarşamba
AA
Suriyeli aile yıllar önce Halep'ten Diyarbakır'a göç ettiği için kendilerine 'Diyarbakırlı' soyadı verildi.
Suriyeli aile yıllar önce Halep'ten Diyarbakır'a göç ettiği için kendilerine 'Diyarbakırlı' soyadı verildi.

Suriyeli Muhammet Diyarbakırlı, 10 yaşında. Ancak 3 yaşında gözüküyor. Boyu 79 santimetre, kilosu ise sadece 12. Diyarbakırlı bir türlü yaşıtları gibi büyüyemiyor. Zira, 7 yıldır fanconi sendromu, sistinozis, kronik böbrek yetmezliği ve bunlara bağlı gelişme geriliğiyle mücadele ediyor.



Muhammet Diyarbakırlı, yaşıtları gibi büyümek, koşmak, oynamak ve mutlu olmak istiyor. Baba Mustafa Diyarbakırlı'nın anlattığına göre, aile yıllar önce Diyarbakır'dan Suriye'nin Halep kentine göç etti. Diyarbakırlı soyadları da bu göçten kaldı.



Oğlu Muhammet daha iki yaşında iken eşini kaybettiğini belirten Mustafa Diyarbakırlı, "Muhammet, üç yaşına bastığında idrarını yapmakta zorlandı ve sürekli karnı şişmeye başladı. Suriye'de doktor doktor dolaştık. Sonunda böbrek yetmezliği tanısı konuldu. Yıllardır, tek başıma bin bir zorlukla oğlumu yaşatmaya çalışıyorum" diye konuştu.



Kullanması mecbur olan ilaçları alamıyorlar


Böbrek yetmezliği nedeniyle başlayan büyüme geriliğinin Muhammet'in üzerinde birçok olumsuz etki bıraktığını belirten Diyarbakırlı, şunları kaydetti:



"Oğlumun kemiklerinde erime başladı, görmede zayıflıklar baş gösterdi. Böbreklerin çalışmaması normal bir hayat sürmesine engel oluyor. Bir yıldır Türkiye'deyiz. İstanbul'daki Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bizimle çok iyi ilgileniyorlar. Ancak onların da yapabilecek çok bir şeyleri yok. Oğlumun hayat boyu kullanması gereken ilaçlar var. Bu ilaçlar ise Türkiye'de yok. Olsa bile çok pahalı. Çünkü hepsi yabancı ülkelerden geliyor. Yurt dışına gitmek istiyoruz. Aslında mecburiyetten gitmek istiyoruz. Muhammet'in kullanmak zorunda kaldığı ilaçlar, Kanada, İngiltere, Fransa ve Almanya gibi ülkelerde üretiliyor. Buralara gitmek belki Muhammet'in kurtuluşunu sağlayabilir"



Barınacakları bir evleri yok


Avrupa Birliği ülkelerinin Suriyeli sığınmacıları istememesine isyan eden baba Diyarbakırlı, "Lütfen çocuğumun kurtulması için yardım edin. Avrupa ülkeleri, hiç olmazsa hasta çocuklara el uzatsın. Muhammet, hep yorgun, hasta ve üzgün. Yaşıtları gibi büyümemesi derdi bir yana ciddi bir tedavi göremezse yakında diyalize bağlı yaşayacak." dedi.



Diyarbakırlı, İstanbul'da bir yıldır sürekli ya hastane odalarında ya da tanıdık bazı arkadaşların evlerine kaldıklarını kaydederek, barınabilecekleri bir mekanlarının dahi olmadığını sözlerine ekledi.



#Mustafa Diyarbakırlı
#Muhammet Diyarbakırlı
#Böbrek hastası
8 yıl önce