|

35'lik hastaya 70'lik karaciğer

Karaciğer yetmezliği hastası 35 yaşındaki Serhat Arslan'a canlıdan nakil için ne annesinin ne babasının dokusu uydu. Tam umutlar tükeniyor derken 70 yaşındaki bağışçının karaciğeri hayatını kurtardı.

Yeni Şafak
09:35 - 30/06/2015 Salı
Güncelleme: 09:41 - 30/06/2015 Salı
Yeni Şafak

Karaciğer yetmezliği çeken ve tek umudu nakli olan serhat Arslan, yaşam için her şey bitti derken hiç tanımadığı, kendisinden yaşça iki kat daha büyük bir kadın bağışçının karaciğeri ile halata yeniden hayata tutundu. Muğla Bodrum'da market işleten 2 çocuk babası Arslan, 2012'de yorgunluk ve iştahsızlık şikayeti ile hastaneye başvurdu. Muğla'daki devlet hastanesinde yapılan tetkiklerde safra kesesinde çamurlaşma oluştuğu belirlendi. Doktorlar, safra kesesindeki çamurlaşmanın hemen temizlenmesi gerektiğini aksi halde karaciğere zarar vereceğini belirtti. İzmir'e sevk edilen Arslan, buradaki doktorların çamuru temizlemeğe gerek görmeyerek alkol ve sigaradan uzak durulması halinde çamurlaşmanın geçeceğini belirtti. Hemen Muğla Bodrum'a dönen Arslan, alkol ve sigaradan uzak durarak marketini işletmeye devam etti. İki sene boyunca hiçbir sorun yaşamayan Arslan, 2014


Mart ayında aşırı yorgunluk, iştahsızlık, gözlerindeki sararma ve cildindeki kararma nedeniyle tekrar doktora gitti. Yapılan detaylı tetkiklerde safra kesesindeki çamurlaşma ve siroz kaynaklı karaciğer yetmezliği teşhisi konuldu. Karaciğer yetmezliğinin tek çaresinin ise biran önce nakil yapılması gerektiği belirtildi.



TELEFONU KAPATMADAN HASTANEYE KOŞTULAR


Nakil için Serhat Arslan, ailesiyle birlikte hemen İstanbul'a geldi. Prof. Dr. Koray Acarlı'dan muayene için randevu aldılar. Gönüllü verici olmak isteyen annesi, babası ve akrabalarının dokuları Serhat ile uyumlu çıkmadı. Canlıdan nakil için umudu kalmayan Serhat Arslan, kadavradan nakil için sıraya yazıldı. Kadavradan karaciğer çıkma ihtimali düşünülerek İstanbul'daki akrabalarının yayında ikamet etmeye başladılar. Karaciğer bulunmadığı her gün Serhat Arslan biraz daha kötüye gidiyordu. Gözlerinin içindeki sararma, cildindeki kararma her geçen gün biraz daha artıyordu. Öyle ki artık hareket etmekte bile güçlü çekiyordu. Umutların yitirildiği gün geçtiğimiz cumartesi akşamı uygun bir karaciğer bulundu telefonu geldi. Sevinçten ne yapacağını şaşıran Serhat Arslan ve ailesi daha telefonu kapatmadan bir taksiye binerek hastaneye geldi.



ALICI YOLUN YARISINDA VERİCİ YOLUN SONUNDA


Serhat Arslan ve ailesine kadavradan bir karaciğer bulunduğu müjdesi verildi. 70 yaşındaki kadın bağışçının beyin kanamasından hayatını kaybettiği tüm organlarını bağışladığı ve kimliğinin açıklanmasını istemediği bilgisi de verildi. Daha önceki tetkikleri yapıldığı için hemen karşılaştırmaların yapıldığı ve kadavra karaciğerin Serhat Arslan'a uygun olduğu belirtildi. Hemen ameliyata hazırlanması için gerekli işlemler yapıldı. Prof. Dr. Koray Acarlı başkanlığındaki ekip tarafından ameliyata alındı. Kadavra karaciğer başarılı bir şekilde nakledilen Serhat Arslan, iki gün sonra normal odaya alındı.



BÜTÜN ORGANLARIMI BAĞIŞLAYACAĞIM


Karaciğer yetmezliğinin nakilden başka çaresi olmadığını hasta olduktan sonra öğrendiğini belirten Serhat Arslan, “Yaşam ile tüm umutlarımın bittiği yerde hiç tanımadığım bir insanın karaciğeri ile hayata yeniden tutundum. Kimliğini bilmemizi istemeyen bağışçıma sonsuz teşekkür ediyorum. Organ yetmezliğinin ne kadar zor olduğunu insan hasta olunca anlıyormuş. Ben bana kadavradan nakliden karaciğer dahil her organımı bağışlayacağım. Bir organım bir insanın hayatını kurtarsın" dedi.



KADAVRADAN NAKİL BİZİ DAHA MUTLU EDİYOR


Nakli yapan ekibin başında bulunan Prof. Dr. Koray Acarlı, Türkiye'de yeterli miktarda organ bağışı olmadığı için karaciğer ve böbrek nakillerinin canlıdan canlıya yapıldığını belirterek “Serhat Arslan gibi bir çok hastaya ya canlıdan uygun verici bulunmuyor ya da gönüllü verici bulunmuyor. Bir çok hasta kadavradan organ beklerken ne yazık ki hayatını kaybedebiliyor. Serhat Arslan nakil için son günlere doğru yaklaşırken kadavra karaciğer çıktı.



Değer hastalara göre çok şanslı olduğunu düşünüyorum. Keşke tüm karaciğer yetmezliği yaşayan hastalara çıkabilse. Serhat'a karaciğeri başarılı bir şekilde naklettik. Kısa süre sonra diğer insanlar gibi normal hayat sürmeye başlayacak" dedi.



#Karaciğer nakli
#Prof. Dr. Koray Acarlı
#Serhat Arslan
9 yıl önce