|

4 bin liraya çalışacak çoban bulamıyorlar

Muş'un köylerinde hayvancılıkla uğraşanlar, sürüleri ile 4 bin lira aylık ücretle ilgilenecek çoban bulmakta zorlanıyor.

Yeni Şafak
16:38 - 7/07/2015 Tuesday
Güncelleme: 13:39 - 7/07/2015 Tuesday
AA

Muş merkez ve ilçelere bağlı köylerde hayvanlarının bakımını üstlenecek çoban bulunamadığı için gündüz kadınlar, gece ise erkekler çobanlık yapıyor.



Sürü sahiplerinden Ercüment Yıldız, geçen yıl çobanlara 2 bin lira maaş ödediklerini ancak bu yıl çalıştıracak kimseyi bulamadıkları için ücreti 4 bin liraya kadar yükselttiklerini söyledi.



Çobanlara maaşın yanı sıra 50 kilogram peynir, 60 kilogram yün, bir kuzu, telefon giderleri, giyecek ve ayakkabı verdiklerini anlatan Yıldız, 5 ay çalışan çobanların tüm ihtiyaçlarının hayvan sahipleri tarafından karşılandığını ifade etti.



Sürü sahipleinin, çoban bulamadığı için hayvanlarına kendi imkanlarıyla baktığını anlatan Yıldız, çobanbulamadıkları için gündüz kadınların, gece de erkeklerin hayvanlara sahip çıktığını bildirdi.



Ramize Yüksel ise "4 bin lira ücret vermeyi kabul etmemize rağmen halen çoban bulamadık. Çobanımız olmadığı için hayvanların başında kendimiz beklemek zorunda kalıyoruz. Tek geçim kaynağımız hayvanlarımız olduğu için bunu yapmaya mecburuz" dedi.



Çoban Erhan Erboğa da "Ben bu şekilde çalışıp ailemin geçimini sağlıyorum ama başka çobanlar, hem geçici bir iş olması hem de sosyal güvenceleri olmamasından dolayı bu ücreti kabul etmiyor" diye konuştu.


#Muş
#hayvancılık
#çobanlık
9 years ago