|

500 yıl önce Mescid-i Aksa’da bir Osmanlı padişahı

“Osmanlılar ve Beytülmakdis” sempozyumu başladı. Dünyanın dört bir yanından gelen akademisyenler Mescid’i Aksa’nın dününü bugününü ve Osmanlı’nın bıraktığı izleri konuşacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/12/2016 Cumartesi
Güncelleme: 00:29 - 10/12/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim bundan tam 500 yıl önce yine bir Aralık ayında Mescid-i Aksa'ya girmişti. Osmanlı'nın bu kutsal topraklara girişinin yıldönümünde Ali Emiri Kültür Merkezi'nde bugün başlayan ve iki gün sürecek (10-11 Aralık) uluslararası bir sempozyum düzenleniyor. “Osmanlılar ve Beytülmakdis” başlığı altında gerçekleşecek sempozyum İkra Vakfı, Beytülmakdis Çalışma Akademisi, İnsan Hak ve Hürriyetleri Vakfı (İHH), İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi ve Fatih Belediyesi tarafından organize ediliyor. Beytülmakdis Çalışmaları Vakfı'nın kurucusu Prof. Dr. Abdulfettah El-Awaisi, 20 yıldır dünyanın farklı ülkelerinde düzenlendikleri Uluslararası Beytülmakdis Akademik Sempozyumu'nun 16.sını bu yıl İstanbul'da gerçekleştireceklerini söyleyerek şu bilgileri verdi: “2016, Sultan Selim'in Mescid-i Aksa'ya girişinin 500. yılıdır. Osmanlı İmparatorluğu bu tarihten itibaren 400 yıl boyunca bu topraklara hakim oldu. Çok önemli ve tarihi bir olay sözkonusu. Bu yüzden düzenlediğimiz "Osmanlılar ve Beytülmakdis" başlıklı sempozyumla bu tarihi sürecin siyasi, iktisadi, toplumsal ve akademik yönünü ele alacağız.”



Uluslararası konuklar var


Derin Tarih Dergisi Yayın Yönetmeni Mustafa Armağan'ın “Yavuz Sultan Selim'in Hilafeti Devralması ve Mescid-I Aksa Ziyareti” konuşmasıyla başlayacak sempozyumun diğer konuşmacıları şöyle: Prof. Dr. Abdulfettah El-Awaisi, Dr. Heithem F.Al-Rathout, Dr. Khalid El Awasi, Dr. Mustafa Öksüz, Dr. Ziya Polat, Muhammed İlhani, Hafida Ben Dahman, M. Ali Bisoud, Abdülhamid Rolami, Hichame Toufike, Musa Akkari, M.Majid Selah Al-Hizmavi, Prof.Dr. Mustafa Göker.




#Beytülmakdis
#Mescid-i Aksa
#Derin Tarih Dergisi
7 yıl önce