|

7 saat çiğnediği sakız hastanelik etti

Bir günde 7 saat boyunca sakız çiğneyen Liverpoollu Claire Embleton, yıpranan çenesi için büyük bir ameliyat riski ile karşı karşıya. Dört çocuk annesi Embleton'un, sakız alışkanlığı yüzünden ağzının kenarındaki eklem yeri zarar gördü, bu nedenle ağzı 1 santimden daha fazla açılamıyor. Şimdi, eklem yerine cerrahi kesiyle metal plakalar yerleştirilmesi gerekiyor, ancak ameliyat sonrası yüzünde iz kalma riski var.

Yeni Şafak
11:13 - 4/08/2015 Salı
Güncelleme: 11:25 - 4/08/2015 Salı
Diğer

Embleton, "Doktorlar, sakızın çenemi kapasitesinin üzerinde çalıştırdığını ve bu yüzden çenemin yıpranmış olduğunu söylediklerinde şok oldum" dedi ve şunları ekledi:



"Her zaman sakız çiğnemenin sağlıklı olduğuna inanıyordum. Bir şeyler yedikten ve içtikten sonra şekersiz sakız çiğneyerek işimi garantiye alıyordum. Zararsız ve sağlıklı bir alışkanlık olduğunu düşündüğüm sakız çiğnemenin zararlı olabileceğini asla hayal edemezdim."



İki yıl öncesine kadar yaklaşık beş yıl sakız çiğnedi. Ancak bir şeyler yediğinde çene ekleminde tıkırtılar hissediyordu.



BAĞIMLILIK DEĞİLDİ AMA...


Embleton, "Yiyecek ve içeceklerin ardından sürekli şekersiz sakız çiğnerdim. Geriye dönüp baktığımda bunun bir bağımlılık olmadığını söyleyebilirim ama sadece bir alışkanlıktı. Zamanı toplayacak olursam, haftaiçi ve haftasonları 5 saat sakız çiğnediğimi söyleyebilirim. 7 saati bulduğu zamanlar da oluyordu. Fakat sakız paketlerinin üzerinde, belirli bir süre çiğnenebileceğine dair herhangi bir uyarı yoktu. Arada sırada çenemde tıkırtılar duysam da acı verici olmadığı için o sesleri önemsemedim. Ama bir yıl önce favori sakızımı çiğnerken birden bire ağzım kilitlendi."



Daily Mail'in haberine göre 'Çenemin donduğu gün korkunç bir deneyimdi' diyen Embleton, "Bir dakika öncesinde gülüyordum ve sohbet ediyordum. Sonra herhangi bir uyarı olmadan çenem aniden neredeyse kapalı bir pozisyonda kilitlendi. İnanılmaz acı vericiydi ve bunun anlamı hiçbir şey yiyemiyordum ve düzgün bir şekilde konuşamıyordum.



AĞZINI TAMAMEN AÇAMIYORDU...


Bir uzman tavsiyesiyle diş hekimine giden Claire Embleton'a çene eklemi bozukluğu teşhisi konuldu. Embleton, "Doktor, sakız çiğneme için sağlıklı bir alışkanlıklıktan uzak bir tanımlama yaptı. Aralıksız çiğneme hareketi ile çene kaslarımı olması gerekenden fazla kullandım. Doktorum, çenenin sürekli çiğneme hareketi yapmak zorunda olmadığını ve yemek ile arasında biraz mola olması gerektiğini açıkladı" dedi.



Embleton, artık sakız çiğnemiyor. Dinlenme ve ağrıkesiciler ile çenesinin daha iyi olacağını umuyor. 6 ay boyunca fizyoterapi gördü ve kalınlaşmış kıkırdak ile yarayı kaldırmak için artroskopi olarak bilinen bir işlem uygulandı. Fakat tedavi işe yaramadı. Embleton, çene protezi cerrahisine başvurmak üzereydi... Ancak Embleton'un doktoru, cerrahinin tüm sabah süreceğini, kulaklarının altından itibaren boyuna kadar yüzünün yanlarının kesileceğini, hastanede 5 gün kalması gerektiğini ve maalesef ki yüzünde yara izi kalma riskinin olduğunu anlattı. Embleton, "Bu büyük bir ameliyat ve beni çok korkutuyor. Fakat başka şansım varmış gibi hissetmiyorum. Şu an zorlukla konuşuyorum ve zorla bir şeyler yiyorum. Sadece normale geri dönmek istiyorum" dedi.



"ÇOCUKLARIMA İZİN VERMEYECEĞİM"


4 çocuk annesi olan Embleton, "Şekersiz sakız diş için sağlıklı olabilir ama ben çocuklarımın herhangi bir sakız çiğnemesine izin vermeyeceğim" dedi. Sakız paketlerinin üzerinde uyarı bulunması gerektiğine dikkat çeken Embleton, kendi hikayesini tehlikelere vurgu yapmak için anlatıyor ve şunları söylüyor:



"Her zaman sakızın sağlıklı olduğunu düşünürdüm ama benim için bir kabusa dönüştü. Ve ben hiçkimsenin benim yaşadığım acıları yaşamasını istemiyorum."



İngiliz Diş hekimleri Birliği Bilimsel Danışmanı Prof. Dr. Damien Walmsley ise şunları söyledi: "Şekersiz sakız aşırıya kaçmadan özellikle de yemekten sonra tükürük üretimini uyararak, ağız sağlığınız için yararlı olabilir. Bu da çürüklere neden olan bakterilerin asitlerini nötralize eder."






#sakız
#7 saat sakız çiğneyen kadın
#Embleto
9 yıl önce