|

9 çocuğu 'ceviz' ile okuttular

"Ceviz kenti" olarak bilinen Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde geçimlerini yarım asırdır cevizle sağlayan Selahattin-Zinnet Akkoyun çifti, bu üründen elde ettikleri gelirle 9 çocuğunu okuttu. Cevizden kazandıkları parayla ayrıca ev yapan, çocuklarını evlendiren ve Hacca giden Akkoyun çifti, ömürlerini cevizciliğe adadıklarını ifade etti.

Yeni Şafak
12:09 - 2/11/2016 Çarşamba
Güncelleme: 09:13 - 2/11/2016 Çarşamba
AA
Yıllardır cevizcilik yapan Akkoyun çifti kimseye muhtaç olmadan yaşadı.
Yıllardır cevizcilik yapan Akkoyun çifti kimseye muhtaç olmadan yaşadı.

Bitlis'in Adilcevaz ilçesindeki vatandaşlar, bahçelerinde yetiştirdikleri cevizlerle hem ailelerinin geçimini sağlıyor hem de ilçe ekonomisine katkı sunuyor. Dokuz çocuğunu cevizden elde ettikleri gelirle okutan Akkoyun çifti de bu ailelerden biri. Adilcevaz'da yarım asırdır yetiştirdikleri cevizleri satarak geçimlerini sağlayan Akkoyun çifti, ilçedeki birçok aile gibi ömürlerini ceviz üretimine adadı.



Parlak sarı rengi, ince kabuğu ve lezzetiyle ilgi gören, pazarda taneyle satılan Adilcevaz cevizinden elde ettikleri gelirle 9 çocuğunu okutan, ev yapan, çocuklarını evlendiren ve hac farizasını yerine getiren Akkoyun çifti, ilerlemiş yaşlarına rağmen cevizcilikten vazgeçmiyor. İlçede 50 yıl önce 20 dönüm araziye bin fide dikerek cevizciliğe başlayan Akkoyun çifti, halen ceviz toplayarak çocuklarına yardım ediyor.



Ceviz parasıyla Hacca gittiler


86 yaşındaki Selahattin Akkoyun, eşiyle ömürlerini cevizciliğe adadıklarını söyledi. Ceviz üretimine başladığında çocuklarının çok küçük olduğunu anlatan Akkoyun, "İşsizdim ve ailemin geçimini sağlamam gerekiyordu. 20 dönüm arazim vardı. Bu arazinin içinde sadece bir çalı ağacı bulunuyordu. Adilcevaz'da en iyi ceviz fidesi bulunan kişiden bin fide aldım. Tek başıma kürekle yeri kazarak bin fideyi diktim ve gübresini verdim. Üçüncü yılda yetişti." dedi.



Selahattin Akkoyun'un eşi 85 yaşındaki Zinnet Akkoyun ise "Cevizin parasıyla hacca gittik. Beraber yıllardır cevizcilik yapıyoruz. Üçü erkek 9 çocuğum var. Hepsini cevizcilik yaparak büyüttük, okuttuk." diye konuştu.



#Selahattin Akkoyun
#Zinnet Akkoyun
#Ceviz
#Bitlis
#Adilcevaz
7 yıl önce