|

'Acı kavun' 4 kişiyi hastanelik etti

Muş'ta "sinüzite iyi geldiği" düşüncesiyle "acı kavun" bitkisinin suyunu burunlarına damlattığı için fenalaşan 4 kişi, hastaneye kaldırıldı. KBB uzmanı Opr. Dr. Faruk Kadri Bakkal, "Sinüzit kılavuzlarında böyle bir tedavinin yeri yoktur. Zehirli bitkiye son derece dikkat etmeleri gerekir. Bunları kullanmalarını kesinlikle tavsiye etmiyoruz" dedi.

Yeni Şafak
13:03 - 29/09/2016 Perşembe
Güncelleme: 13:07 - 29/09/2016 Perşembe
AA
Acı kavun
Acı kavun

Muş'ta sinüzit rahatsızlığına iyi geldiğini düşünerek burunlarına "acı kavun" suyu damlatan 4 kişi, hastaneye kaldırıldı.



Alınan bilgiye göre, sinüzite iyi geldiği düşünülen "acı kavun" bitkisinin suyunu burunlarına damlatan 4 kişi fenalaştı. Yakınları tarafından Muş Devlet Hastanesine getirilen 4 kişiden 3'ü tedavilerinin ardından taburcu edildi.



Kulak Burun Boğaz (KBB) uzmanı Opr. Dr. Faruk Kadri Bakkal, yaptığı açıklamada, hastaların, rahatsızlıklarına iyi geldiği yönündeki bilgiyi seyyar satıcılardan aldıklarını söyledi.



Hastalardan birinin tedavisinin sürdüğünü anlatan Bakkal, şöyle dedi:



"Şifalı bitkilerin tedavide kullanılmasına karşı değiliz. Ancak bunların çok bilinçli bir şekilde tüketilmesi lazım. Öyle bilip bilmeden yanlış bir şekilde tüketilmemeli. Bitkilerin yararlarının yanında zararları da bulunmakta. Bu acı kavunun küçük meyveleri bulunuyor. Bunlar dikenli ve zeytinden biraz büyük yeşil renkli içinde de koyu bir sıvı var. Bu sıvıda ciddi maddeler var. Bunlar insan sağlığı için oldukça tehlikeli, zehirli. Bunlar burna damlatıldığı zaman gırtlak ve yumuşak damar bölgesinde ödem yapıyor. Solunum yolu problemlerine yol açıyor."



Acil servise bu tür rahatsızlıklardan kaynaklı başvuruların olduğunu belirten Bakkal, "Bu bitkinin tehlikesine dikkat çekmemiz gerekiyor. Halkımızın bundan uzak durması gerekiyor. Sinüzit kılavuzlarından böyle bir tedavinin yeri yoktur. Zehirli bitkiye son derece dikkat etmeleri gerekir. Bunları kullanmaları kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Bu zehirli bir bitki olduğu için buruna damlatılması halinde çok hızlı bir şekilde solunum yolunu kapatabiliyor, insanlar hastaneye yetişemeden yolda boğulmalarına yol açabiliyor." dedi.



#Muş
#Acı kavun
#Faruk Kadri Bakkal
8 yıl önce