|

Ağızlarda Peşrev bir tat

Klasik Türk müziğinde giriş kısmına peşrev deniyor. Bir de Üsküdar’da bir Peşrev var. Bağlarbaşı’nda bulunan Peşrev, kafe ve restoran olarak hizmet veriyor. Mekanın işletmecisi Veysel Kömürcü insanların ağzında tıpkı o Türk müziğindeki peşrevler gibi tat bırakmak istediklerini söylüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/08/2017 Pazar
Güncelleme: 04:43 - 19/08/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Ağızlarda Peşrev bir tat
Ağızlarda Peşrev bir tat

Klasik Türk müziğinde eserin giriş kısmına peşrev deniyor. Musikiyle hemhal olmuş İstanbul’un güzide ilçelerinden Üsküdar’da tam da adına yakışır bir mekan var. Adını peşrevden alıyor:

Peşrev Bağlarbaşı. Bağlarbaşı’nda Gazi Caddesi üzerinde giderken caddenin kenarında iki katlı villi tipli evler görürsünüz. Herkes içinden bir kere de olsa geçirmiştir, keşke burada benim de bir evim veya ofisim olsa diye. İşte Peşrev o evlerden birinin kafeye dönüştürülmüş hali. Mekanın işletmecisi Veysel Kömürcü, mekana neden Peşrev adını verdiklerini şöyle açıklıyor: “Müzik parçalarının başlarındaki peşrevler daha güzel olur, insanı eğlenceye hazırlar. İnsanı daha dingin hissettirir. Biz de bu ismi vererek insanların huzur içinde yemek yiyecekleri, tıpkı o peşrevlerdeki dinginliği hissetmelerini sağlayacak bir mekan oluşturmak istedik” diyor.


MUTFAKTA PİŞTİM

Veysel Kömürcü Kayserili. Bunu niçin söylüyoruz? Çünkü birçok Kayserili gibi Kömürcü’nün de elinin bir lezzeti var. Arada mutfağa girip yemekleri kendisi hazırlıyor. Kömürcü’nün asıl mesleği psikolojik danışmanlık. İstanbul Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik mezunu. Ancak yakşlaşık 30 yıldır bu hizmet sektörünün içinde. Çocukluğundan beri amcasının restoranının mutfağında piştiğini söylüyor. “Biz burayı müstakbel eşimle birlikte aşkla ve sevgiyle yaptık. İkramlarımız bol. Bir çayın yanına bile muhakkak kurabiye filan veriyoruz. 20 çeşit kahvaltılık var serpme kahvaltıda biz 3-4 çeşidini ikramda bulunuyoruz” diyen Kömürcü, huzur bulmak isteyenleri Peşrev’e bekliyor.

MEKAN DOLUYSA GERİLİYORUM

Peşrev alakart bir mutfağa sahip. Yani sandviçler, ızgaralar, dürümler, makarnalar, salatalar, tatlılar oluşturuyor menüyü. Kahvaltı menüsü de zengin. İki kişilik serpme kahvaltı 50 lira. Fiyatlar Peşrev tarzındaki mekanlara göre oldukça makul. Kahvaltıda pişirilen yöresel Kayseri böreği enfes. Kömürcü’nün her işletmecide olmayan bir özelliği var. Kömürcü, “Yoğunluk çok arzu ettiğimiz bir şey değil. On masanın sekizi dolu olsun ben geriliyorum. İnsanların sükunet içerisinde yemeklerini yemelerini, sohbet etmelerini istiyorum” diyor.


Haftada bir gün canlı müzik

İki katlı binanın ön tarafında küçük bir bahçe var. Arkada ise nispeten daha büyük bir bahçe. Mutfak da bu bahçenin içinde. Beyaz masalar, asma ağacı, etraftaki çiçekler bir kafede değil de evinizin bahçesindesiniz izlenimi uyandırıyor. Peşrev’de şu an canlı müzik yapılmıyor ama Kömürcü, ilerleyen zamanda haftada bir gün böyle bir program planladıklarını kaydediyor.


#Peşver
#Lezzet
#Mutfak
7 yıl önce