|

Akif Emre'nin son kitabı çıktı

23 Mayıs 2017 yılında aramızdan ayrılan gazeteci yazar Akif Emre'nin sağlığında hazırlık aşamasında olan son kitabı "Müstağrip Aydınlar Yüzyılı" Büyüyenay Yayınları arasından okurla buluştu. Yazarın yayıncısı ve arkadaşı Mustafa Kirenci, Akif Emre'nin külliyatını tamamlayacaklarını söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/11/2017 Cumartesi
Güncelleme: 02:57 - 4/11/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Tamamlanamayan eserini yayıncısı hazırladı.
Tamamlanamayan eserini yayıncısı hazırladı.

Gazeteci yazar Akif Emre'nin Yeni Şafak gazetesinde yayınlanan yazılarından oluşan "Müstağrip Aydınlar Yüzyılı" Büyüyenay Yayınları'ndan çıktı. Emre'nin yayıncısı ve dostu olan Mustafa Kirenci, yazarın vefatından önce birlikte hazırladıkları son çalışma olduğunu dile getirdi. Kirenci, "Muhafazakarlık üzerine olan yazılarını bir bütünlüğe kavuşturma çabası içindeydi. Tasnifler yaptı, paragraflar ilave etti, bazı yazıları birleştirdi, kitabı yedi bölüme ayırmış ve her bölümü başlıklandırmış olarak nihayet vefatından bir hafta önce teslim etti. "şeklinde konuştu.

İSLAMCILIK YAZILARI ADINI İSTEMEDİ

Kirenci, kitabın ismini İslamcılık yazıları olarak belirlediklerini ancak bu adlandırmayı onun istemediğini ifade etti. Bu nedenle, Akif Emre'nin sadece bir sayfa yazabildiği taslak olan önsözü içerisinden "Müstağrip Aydınlar Yüzyılı-Gölgeli Kelimeler, Ödünç Alınmış Hayaller" başlığını çıkardıklarını belirtti. Akif Emre'nin sağlığında hazırladığı son kitabı, 1999-2016 tarihleri arasında yayımlanan yazılarından oluşuyor. Kitapta yer alan başlıklar ise şöyle: Bir Teklif Bir İtiraz, Nim-Demokrat Devrin Muhasebesi, Bir Yeryüzü Tasarımı, Sekülerleşme Sınavı, Muhafazakar Neyi Muhafaza Ediyor, Etnisite ve Muhasebe...


KÜLLİYATI TAMAMLAYACAĞIZ

Büyüyenay Yayınları'nın "Akif Emre Kitapları" kategorisinin ilk kitabı "İz'ler", bir diğeri ise onun gezi yazılarının toplandığı “Çizgisiz Defter” idi. "Müstağrip Aydınlar Yüzyılı-Gölgeli Kelimeler, Ödünç Alınmış Hayaller" serinin üçüncü kitabı olarak yayınlandı. Mustafa Kirenci, Akif Emre'nin külliyatını tamamlama azminde olduklarını belirtiyor. Kirenci, onun bütün yazılarını sadece gazete değil, dergilerde yazdığı yazılar ve verdiği röportajları da kitaplaştıracaklar.

  • Müslümanca düşünenlerin ızdırabı
  • Kitapta Akif Emre'nin bilgisayarında kalan ve vefatından sonra bulunan tamamlayamadığı giriş yazısı da yer alıyor. Şimdi sözü Akif Emre'ye bırakalım : "Türkiye’de modern düşünce akımlarının kendi dillerini kuramamaları gibi bir sorundan bahsedilebilirse bu durumdan en fazla muzdarip olanlar İslâmi düşünce geleneğine bağlananlardır. İslâmcılık adı altında genellemeye tabi tutulan Müslümanca düşünme, yaşama, dünya görüşüne aidiyet duyanların iki türlü muzdarip oldukları söylenebilir. Biri kendilerini ifade etmede karşılaştıkları maddi, yasal zorluklar. İkincisi kendilerini anlatmada kullanmak zorunda kaldıkları dolaylı ifade biçiminin ortaya çıkardığı zaafiyeti, karşı tarafların sonuna kadar istismar etmesi…”

#Akif Emre
#Kitap
#Müstağrip Aydınlar Yüzyıl
6 yıl önce