|

AKM'nin son hali: Binanın kullanım tarihi bitti

Yıkılarak opera binasına dönüştürülecek olan İstanbul Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) proje tanıtımı bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla yapılacak. 2008 yılında kapıları kapanan AKM'nin kolon ve kirişlerindeki demirler çürüdü ve uzmanlara göre kullanım tarihi bitti.

Yeni Şafak
11:30 - 6/11/2017 lundi
Güncelleme: 11:43 - 6/11/2017 lundi
AA
AKM'nin yerine opera binası yapılacak.
AKM'nin yerine opera binası yapılacak.

Yıkılarak opera binasına dönüştürülecek olan İstanbul Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) proje tanıtım lansmanı, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla yapılacak.

Bir zamanlar İstanbul'da kültür ve sanatın kalbinin attığı merkezin son durumuna ilişkin açıklamada bulunan AKM Müdürü Cahit Koca, binanın duvarlarının döküldüğünü, kolon ve kirişlerindeki demirler çürüdüğü için dokunulduğunda toz halini aldığını söyledi.


'Binanın kullanım tarihi bitmiştir'

Koca, binanın temelinin atılmasının 1946'ya dayandığını belirterek, "Bina 1969'larda faaliyete geçmiş. Faaliyete geçtikten sonra 1970 yılında bir yangın çıkıyor. Yangından sonra AKM'nin tadilatı, 8 yıl sürüyor. Yani o 8 yıl içerisinde sanat kuruluşlarının hepsi dışarıda. Daha sonra 2008 yılında, 2010 Kültür Başkenti Ajansı tarafından restore edilecekti. Fakat çeşitli nedenlerden ötürü yapılamadı. Yapılamayışının çeşitli nedenleri var ama bunların en büyük nedenlerinden biri, binanın gerçekten kullanım tarihi bitmiştir. Çünkü üniversiteden yapılan raporda da artık bu binanın demirlerinin, kolonlarının ve yeterlilik açısından İstanbul gibi metropol bir şehirde bu kültür merkezinin yeterli olmadığını gördük. Hem yeterlilik açısından hem kullanım açısından belki 1960'larda, 1950'lerde iyi bir binaydı fakat günümüzün şartlarına göre yeterli olmayan bir bina" dedi.





AKM'nin çürüyen kolon ve kirişleri tehlike oluşturuyor

Kapılarını 2008'de kapatan AKM'nin son halini görüntülendi. Yetkililerden alınan bilgiye göre; güçlendirme, tadilat ve tamirat işi kapsamında ilk iş olarak yapılan söküm (iç ve dış kaplama malzemelerinin sökülmesi) işleminden sonra, binada yıllar içinde oluşan tahribat ortaya çıktı.

  • Kiriş ve kolonlarında ufalanmalar, kullanılan demirlerin çürümesi, dolayısıyla parça parça ele geldiği, zemin ve tavanlarda delikler oluştuğu gözleniyor. Zeminin hemen her yerinde duvar ve tavandan dökülen beton parçaları ve kum olduğu dikkati çekiyor.

1970'li yıllarda yapıldığı düşünülen güçlendirmede, büyütülmeye çalışılan kolonlar mevcut kolona bağlanmadığı ve var olan demirlere sabitlenmediği için demir uçları açıkta duruyor. Bunun da binanın yükünü taşımak yerine fazladan yük getirdiği ifade ediliyor.




#AKM
#Recep Tayyip Erdoğan
#Taksim
#Opera
il y a 6 ans