|

'Ankara Yazı' Kazakları ağlattı

Kazakistan'da düzenlenen Türk Filmleri Haftası kapsamında sinemaseverlerle buluşan "Ankara Yazı Veda Mektubu" filmi, Kazak izleyicileri duygulandırdı.

Yeni Şafak
09:59 - 30/05/2016 Pazartesi
Güncelleme: 07:02 - 30/05/2016 Pazartesi
AA
12 Eylül dabresini bir ailenin gözünden, farklı bakış açılarıyla anlatan 'Ankara Yazı' Kazakistan'da seyirciyle buluştu.
12 Eylül dabresini bir ailenin gözünden, farklı bakış açılarıyla anlatan 'Ankara Yazı' Kazakistan'da seyirciyle buluştu.

Kazakistan'da düzenlenen Türk Filmleri Haftası kapsamında sinemaseverlerle buluşan "Ankara Yazı Veda Mektubu" filmi, Kazak izleyicileri duygulandırdı.



Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatının (TÜRKSOY) desteğiyle Kazakistan'da gerçekleştirilen etkinlikte gösterilen ve 12 Eylül 1980 askeri darbesi döneminde idam edilen 20 yaşındaki Mustafa Pehlivanoğlu'nun ailesinin dramını konu alan film, izleyenleri etkiledi.



Filmin yönetmeni Kemal Uzun, gösterim sonrasında, Kazak izleyicilerin film sonunda salondan ağlayarak ayrıldıklarını söyledi.



İzleyicilerin filme gösterdikleri reaksiyonların çok iyi olduğunu belirten Uzun, "Buradaki insanların bizim ideolojik olaylarımızdan, 12 Eylül'den haberleri var mı, yok mu bilmiyorum. Onlarla izlerken reaksiyonlarının çok iyi olduğunu gördüm. Şaşırılacak sahnelerde nidalarla tepki gösteriyorlardı."dedi.



Filmin bir aile dramı olmasını istediklerini vurgulayan Uzun,"Biz bu filmde bir militan hikayesi değil de daha çok 12 Eylül döneminde idam edilen insanların ailelerinin yaşadığı travmayı anlatmak istedik. Filmde Pehlivanoğlu'nun anne babasının mücadelesini, mahallelinin rejim korkularını yansıttık. Çok sansasyonel, didaktik, ideolojik bir şey yapmayalım, bir aile dramı olsun istedik."diye konuştu.



"Bu coğrafyaya gelmekte geç kaldık"


Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Enver Arslan da gösterimde izleyicinin ilgisinden gurur duyduğunu dile getirerek, şu değerlendirmede bulundu:



"Gösterim sonrası Türkçe bilenlerle konuştum, programı sürekli takip edeceklerini söylüyorlardı. Bu coğrafyaya gelmekte geç kaldık diye düşünüyorum. Daha önceden de gelebilirdik. Henüz 5 film gösterdik burada. Zamanla seyircimiz çok daha artacaktır. Ertuğrul 1890'ı da izledim ama bu filme ilgi ondan da daha fazla oldu. Burada Türk dizileri de izleniyor. Dizi oyuncularını sinemada görmeleri onları heyecanlandırıyor ve filmleri de görme isteği artıyor."



"12 Eylül hep solun gözünden anlatıldı"


Yapımcı Galip Güner ise filmin TRT TV Filmleri Projesi kapsamında hayata geçtiğini söyleyerek,"Hikayeyi duyduğumuzda çok etkilendik ve proje tasarımını hazırladık. TRT TV Filmleri'ne sunduk ve projemiz kabul edildi. TRT bize çok geniş bir imkan sağladı. 24 Film Akademi'yle workshoplar yaptık. Senaryomuzu, TRT'nin sunduğu atölye çalışmalarıyla tekrar ciddi bir çalışma ile elden geçirdik. Filmi sadece TV filmi olarak değil, vizyona çıkacak bir film olarak hazırladık."şeklinde konuştu.



Güner, filmin konusuna dair"İzleyiciye o dönemde yaşanmış olayları göstermek istedik. 12 Eylül dönemi hep solun gözünden anlatıldı. Biz de dönemi sağ görüşteki Mustafa Pehlivanoğlu'nun ailesinin çektiği acılar üzerinden anlattık. İzleyiciler gözyaşlarını tutamıyorlar. Kazakistan'da gösterimi sağlayanlara da çok teşekkür ederim. Kazakistan'da insanların gözyaşlarıyla filmden çıkacağını beklemiyordum, çok şaşırdık. Tepkileri çok iyiydi, demek ki iyi bir iş yapmışız."bilgisini verdi.



Türk Filmleri Haftası, 31 Mayıs'ta sona erecek.


#Ankara Yazı
#Kazakistan
#Türk Filmleri Haftası
8 yıl önce