|

Araba fiyatına tavuk

Muğla’da ikincisi yapılan kümes hayvanları mezatına yaklaşık 100 kişi katıldı. Tavuk yetiştiricileri ile nihai kullanıcıların buluştuğu mezatta 50 lira ile bin lira arasında değişen fiyatlarda süs tavukları satışı yapıldı.

Yeni Şafak
16:47 - 8/02/2016 Pazartesi
Güncelleme: 17:00 - 8/02/2016 Pazartesi
IHA

Muğla Süs Tavukları ve Bahçe Hayvanları Yetiştiricileri Derneği tarafından Menteşe ilçesinde gerçekleştirilen mezatta, dünyanın en pahalı ırk tavuklarından birisi olarak bilinen, horozun değerinin 10 bin dolara kadar ulaştığı Malezya ırkı Ayam Cemani cinsi iki tavuk yavrusu, yapılan kura çekilişi ile mezata katılan bir vatandaşa hediye edildi.



Süs tavukları mezatında Türkiye'de bulunan çok sayıda değişik cins kümes hayvanı alıcı bulurken, tavuk ve horozun yanı sıra Sülün kuşları da mezatta büyük ilgi gördü. Mezata katılanlar arasında zaman zaman hediye çekilişleri yapıldı. Hediye çekilişinde cins tavukların yumurtaları, suluk, yavru tavuk ve kuluçka makinesi yapılan çekiliş ile dağıtıldı.



Türkiye'de 2 bine yakın ırk tavuğu var


Muğla Süs Tavukları ve Bahçe Hayvanları Yetiştiricileri Derneği Başkanı M. Gökhan Tap, mezata Ege Bölgesi'nden katılım olduğunu belirterek, “Mezatta yetiştirici olanlar nihai kullanıcı olanlara getirdikleri süs tavuklarını müzayedeye çıkardı. Dünyada 2 bine yakın ırk tavuğu var. Burada bulunan ırklar arasında Australorp Sow, İspenç, Brahma ve Vyandot grubu kümes süs hayvanları var. İlk mezatımızda Bodrum'dan Blue Memurt cinsi tavuğu olan bir arkadaşımız 2 bin 900 lira fiyat verilmesine rağmen fiyatı yeterli görmediği için satmadı" dedi.



“Horoz dövüştürenler dernekten ihraç ediliyor"


Kümes hayvanları adı altında kurulan bazı derneklerin horoz dövüşü yaptırdıkları iddiasından Dernek olarak rahatsız olduklarını belirten Tap, “Bu konudan biz de muzdaribiz. Bu hayvanlar ırk olarak çok değerli hayvanlar. Bunlar süs tavukları. Tavuk ve horoz dövüştürenleri biz derneğimizde kesinlikle kayıt bile etmiyoruz. Böyle bir ihbar geldiğinde dernek ile ilişkilerini kesiyoruz" dedi.



Denizli'de dernek üyesi ihraç edildi


Denizli Horozu Yetiştiricileri Derneği Başkanı Hasan Sağlam, Muğla'daki mezata destek vermek için geldiğini söylerken, “Denizli'de sadece Denizli horozu üzerine mezat yapıyoruz. Süs tavuğu yetiştiren arkadaşlardan da talepler geliyor. Bunları da değerlendiriyoruz. Horoz dövüşü ile ilgili sıkıntıları Denizli'de biz de yaşıyoruz. Horoz denilince akla ilk gelen dövüştürülen hayvan olarak geliyor. Denizli'de biz bu algıyı yıktık. Denizli'de gerek yerel basın, gerekse ulusal basının verdiği destek ile bu algıyı yıktık. Derneğimizde kesinlikle Denizli horozunun dışında horoz besleyen veya horoz dövüştürdüğünü duyduğumuz kişileri dernekten ihraç ediyoruz. Yaptığımız genel kurulda bir üyemizin Denizli horozu dışında Hint horozu yetiştirdiği ve dövüştürdüğü için dernekten ihraç ettik" dedi.



Ayam Cemani cinsi yavrular çekilişle hediye edildi


Yapılan mezatta dünyanın en pahalı ırklarından birisi olarak kabul edilen ve ana vatanı Malezya olan, ülke dışına çıkışı yasaklanan Ayam Cemani cinsi iki yavru mezatta yer aldı. Ayam Cemani ırkı iki yavru, Dernek Başkanı M. Gökhan Tap'ın önerisi üzerine mezat yerine mezata katılan yaklaşık 100 kişi arasında kur'a ile belirlenecek katılımcıya verilmesi önerisi kabul gördü. İbiği, tüyü, gagası ve yumurtası siyah olan Ayam Cemani ırkı iki yavru çekiliş ile bir katılımcıya verildi. Bursa'da yapılan bir mezatta Ayam Cemani ırkı horoz 10 bin dolara satışa çıkarılmıştı.



#araba
#fiyatına
#tavuk
#Muğla
#Süs Tavukları ve Bahçe Hayvanları Yetiştiricileri
#kümes
#hayvanları
8 yıl önce