|

Arapça Kitap Fuarı açılıyor

Türkiye Yazarlar Birliği ve Haşimi Yayınevi'nin birlikte düzenlediği Arapça Kitap Fuarı 12 Şubat'ta Cağaloğlu'ndaki Kızlarağası Medresesi'nde kapılarını ziyaretçilerine açacak.

Yeni Şafak
17:35 - 14/01/2016 الخميس
Güncelleme: 15:33 - 1/02/2016 الإثنين
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Türkiye'nin fikrinin ve sanatının dayandığı tarihi köklerin günümüz Müslüman coğrafyasından koparılamayacağının bilincinde bir kuruluş olarak Türkiye Yazarlar Birliği, Türkçe, Arapça, Farsça teliflere ve tercümelere verdiği desteği Arapça Kitap Fuarı'nı düzenleyerek taçlandırıyor.



Medrese klasikleri başta olmak üzere Arapça, Kürtçe, Farsça yayınlarıyla mirasımızı koruyan Haşimi Yayınevi Erbil, Doha, Kahire, Beyrut, Tahran kitap fuarları gibi Arapça ve Farsça eserlerin ağırlıkta olduğu pek çok fuara katılarak büyük ilgi görüyor ve bu ilgiyi ülkemize davet ederek Arapça Kitap Fuarı'nı organize ediyor. Her gün 10:00 - 21:00 saatleri arasında ziyaretçi kabul edecek olan etkinlik 21 Şubat'ta sona erecek.





Arapça yabancı dil değildir


“Arapça yabancı dil değildir" diyen organizatörler fuarın amacının Türkçe ile Arapça arasındaki güçlü bağların yeniden canlandırılması olduğunu belirtiyor. Bu canlanmaya Müslümanların miraslarını hatırlamak için ihtiyaç duydukları kadar bütün dünyanın da Müslümanların mirasından faydalanabilmek için ihtiyaç duyduğunu da ekliyor.








Organizasyona Türkiye, Suriye, Suudi Arabistan, Lübnan, Ürdün, Fas, Kuveyt gibi ülkelerden yayınevleri katılacak. Arapça Kitap Fuarı'nı ülkemizdeki medrese, ilahiyat, imam-hatip, Kur'an kursu, Arap dili ve edebiyatı, özel Arapça kursu öğrencilerinin ayrıca bir ilgi göstereceği bekleniyor. Yurt dışından gelecekleri ve Türkiye'deki Suriyeli vatandaşları da eklediğimizde organizasyonun on binlerce ziyaretçiyi ağırlayacağı düşünülüyor.



"Türkiye kültürel olarak da Arap dünyasında olmalı
"


TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, fuara ilişkin yaptığı açıklamada, Arap Baharı'ndan sonra Arap dünyasının "Türkiye'nin bir gerçeği olduğuna" dikkati çekerek, "Arapça da artık Türkiye'nin bir gerçeği. Türkiye'nin siyaseten olduğu gibi kültürel olarak da Arap dünyasında olması gerekiyor" dedi.



İki coğrafya arasındaki kardeşlik bağının kültürel olarak desteklenmesi gerektiğine inandığını söyleyen Bıyıklı, şunları anlattı:



"Bu fuar aynı zamanda Türkiye'deki Mehmet Akif Ersoy, Necip Fazıl Kısakürek, Sezai Karakoç, Nuri Pakdil gibi yazarların eserlerinin Arap dünyasına çevrilmesi, Arap dünyasındaki önemli yazarların eserlerinin Türkçeye çevrilmesine vesile olarak, iki coğrafya arasındaki kültürel iş birliğinin bir başlangıç noktası olacak."






"Türkiye'de neden bir Arapça gazete, dergi çıkmasın?"


Siyasete demokrasi dışı müdahalenin gerçekleştirildiği 28 Şubat dönemine kadar Türkiye'de Arapça dergilerin takip edilebildiğine değinen Bıyıklı, "Fuarda Arapça yayınların Türkiye'de daha çok yer bulmasının yolları konuşulacak. Ayrıca Türkiye'de neden bir Arapça gazete, dergi çıkmasın tartışması da fuar kapsamında ele alınacak" açıklamasında bulundu.



Bıyıklı, Suriye meselesinden sonra Türkiye'ye mültecilerin yerleşmesiyle birlikte barınma, beslenme ihtiyaçlarının yanında devletin alicenaplığının görüldüğünü vurgulayarak, "Fakat kültürel ihtiyaçları noktasında henüz bir adım atılmış değil. Bu fuarla Suriyeli mültecilerin kültürel anlamda beslenmesine de destek olacağız" dedi.


#Arapça Kitap Fuarı
#Haşimi Yayınevi
#Türkiye Yazarlar Birliği
٪d سنوات قبل