|

Aşık Veysel Kültür ve Sanat Günleri düzenlenecek

Sivas'ta, Valilik ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce "Dünya Ozanı Aşık Veysel Kültür ve Sanat Günleri" düzenlenecek. Sivas Kültür ve Turizm Müdürü Pürlü: "Eğer Sivas, kültürünü ve sanatını ulusaldan öte uluslararası düzeyde dünyaya açacaksa bunu Aşık Veysel ile yapabilir. Aşık Veysel bu boyutuyla bizim için bir şanstır ve çok önemli değerimizdir" açıklamasında bulundu.

Yeni Şafak
14:41 - 21/05/2015 Perşembe
Güncelleme: 11:58 - 21/05/2015 Perşembe
AA

İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü, yaptığı açıklamada, Sivas'ta her ölüm yıl dönümünde Aşık Veysel'i andıklarını ancak Aşık Veysel'in anılmasının yanında anlaşılması da gerektiğini belirtti.



Her beş yılda bir Aşık Veysel'in daha kapsamlı programlarla anılmasını hedeflediklerini ifade eden Pürlü, programın bu yıl 22-25 Mayıs'ta olacağını söyledi.



Pürlü, anma programı kapsamında, 22 Mayıs'ta Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezi'nde açılış programı yapılacağını ve Aşık Veysel ile ilgili fotoğraf ve resim sergileri düzenleneceğini belirterek, "Aynı gün Şarkışla'ya giderek mezarını ziyaret edeceğiz ve onun müze olan evinde aşık, ozan ve şair dostlarıyla iç içe samimi bir aşıklar programı düzenleyeceğiz. Yine aynı gün akşamı da 'Dostlar Seni Hatırlasın' isimli tiyatro oyunu sergilenecek. Bu oyun da Aşık Veysel'i hem müzik hem de felsefi boyutuyla anlatan güzel bir oyun" dedi.



Şifaiye Medresesi'nde 23 Mayıs'ta yabancı sanatçıların katılımıyla müzik dinletisi programı olacağını vurgulayan Pürlü, şunları kaydetti:



"24-25 Mayıs'ta Aşık Veysel'i anlamaya yönelik bir sempozyum olacak. Dünya Ozanı Aşık Veysel'in anlaşılmasına yönelik faydalı bir sempozyum olacak ve bunun içerisinde yakınları, dostları ve sevenlerinin katıldığı söyleşi yapılacak. Sempozyumun ardından ilimize gelen tüm konuklarımızı dünya mirası Divriği Ulu Camisi'ni ve yine dünyaca meşhur Kangal balıklı kaplıcamızı gezdireceğiz. Aşık Veysel, bizim en önemli kültür değerlerimizden biridir ve bu şehirde anılmalıdır. Eğer Sivas, kültürünü ve sanatını ulusaldan öte uluslararası düzeyde dünyaya açacaksa bunu Aşık Veysel ile yapabilir. Aşık Veysel bu boyutuyla bizim için bir şanstır ve çok önemli değerimizdir. Gönül rahatlığıyla dünyaya kültürümüzü Aşık Veysel yoluyla açabiliriz. Bizim de amacımız bu. Onun hatırasını yaşatmak ve onun mesajlarını bütün insanlığa iletmek adına bir birliktelik sergiliyoruz. Bunun mutluluğunu yaşıyoruz. İnşallah 2020 yılında da ben öyle ümit ediyorum ki Aşık Veysel çok daha büyük etkinliklerle anılır ve ismi dünyaya duyurulur. Bu zor bir şey değil bunu başarabiliriz. Hepimiz bu iş için hazırız."



Pürlü, Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyündeki Aşık Veysel Müzesi'nin yılda yaklaşık 4 bin seveni tarafından ziyaret edildiğini de sözlerine ekledi.



#Aşık Veysel
#Aşık Veysel Müzesi
#Sivrialan
#Sivas
9 yıl önce